Kellest saab staar, kes kõigutab Kalevit?

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gregor Arbet (sinises).
Gregor Arbet (sinises). Foto: Liis Treimann

Täna algav korvpalli Eesti meistriliiga peaks pakkuma viimaste aastate põnevaima hooaja.

Korvpalli Eesti meistri tiitel on pallimängualadest väärtuslikem ja seepärast tekitab hooaja algus alati palju põnevaid küsimusi ja spekulatsioone. Postimees valis viis täna algavat hooaega puudutavat küsimust ja otsis neile vastuseid.

Kelle eesliin on kõige vägevaim?

Mullune meister Kalev/Cramo ja neile kaks aastat järjest finaalis kaotanud Tartu Rock kuulutasid hooaja eel, et neil on kasutada viimaste aastate tugevaim eesliin. Võrdleme: Kalev saab arvestada Bamba Falli, Frank Elegari, Gary Wilkinsoni ja Rait Keerlesega, Rock paneb vastu Ivan Neljubovi, Egidijus Dimša, Vallo Allingu ja Joosep Toome.

Raske valik – tartlased on kõik siinsetele korvpallisõpradele tuttavad mängijad ja nende võimed on teada, Kalevis on tundmatuid suurusi rohkem. Rocki mängijates peaks olema rohkem võitlustahet, kalevlastes omakorda kvaliteeti. Põnev saab olema igal juhul ning tegelikult sõltub ju pikkade mäng paljuski hoopis tagaliini tegutsemisest.

Kas Tarvas sekkub kullamängu?

Rakvere Tarvast võib juba praegu julgelt nimetada Eesti korvpalli nähtuseks ning kui nende peatreener Andres Sõpra poleks olemas, tuleks ta lihtsalt välja mõelda. Värvi lisab see meeskond kodusesse korvpalli liitrite kaupa ja lisaks vägevale jutule näidatakse ka palliplatsil vahvaid tegusid.

Mullu koduliigas pronksi võitnud Tarvas pole tervikuna toonasest meeskonnast nõrgem, vastupidi, koosseis on isegi tihedam ja vahetusvõimalusi rohkem. Ainus häda on korvialuses jõus, kus Raitis Garfs pole seni mullu samal positsioonil tegutsenud Kaspars Ciprussi tasemele veel jõudnud.

Arvestades aga suurrivaalide korvialust võimsust, võib just sealt kärisemist karta. Samas teevad rakverelased oma kiire ja vaba mänguga vastastele palju peavalu – tunnistas ju isegi Rocki peatreener Gert Kullamäe pärast Balti liiga karikaturniiri poolfinaalis saadud kaotust, et ei oska Tarva tüüpi meeskondadega mängida. Kas Tarvas jõuab ühe suure vastu finaali, on omaette küsimus, kuid elu muudab ta neil kindlasti kibedaks.

Kas Pärnu klubist saab uus Rapla?

Kahe hooaja vahel oli tõsiselt õhus variant, et rahalistes raskustes Pärnu kaob meistriliigast – lisaks rahale nappis ka mängijaid. Lõpuks leiti siiski võimalus jätkata, koos klubi esindajatega käisid linnapea jutul ka korvpalliliidu inimesed. Peatreeneriks toodi Leedust kodumaale naasnud Priit Vene ning meeskonna koosseis sai tublisti värskendust.

Kindlasti soovivad Eestis mängides koguda häid statistilisi näitajaid leedulastest noored leegionärid, ent viimane aeg ja võimalus on avaneda ka tsenter Rain Raadikul ja jõulisel äärel Kristjan Kitsingul.

Peksupoisi staatusest pääsetakse kindlasti, päris suurte hammustamiseks napib aga jõudu. Seega on Pärnu üks pretendent Kalev/Cramost, Rockist ja Tarvast üle jäävale poolfinaali viimasele kohale. Uueks tulemiseks pole paha.

Kellest saab hooaja suurim staar?

Kalev/Cramo on palganud endise NBA mehe Keith McLeodi, kes kohe tõi Ühisliiga avamängus meeskonnale ka võidu. Kui mees suudab samal joonel jätkata ja hooaja edenedes veel natuke juurde panna, on ta kindel soosik esistaari tiitlile. Häid ja avanemisvõimelisi mehi on aga veelgi.

Miks ei võiks olla liiga säravaim mängija üks kalevlaste tugitalasid Gregor Arbet? Ehteestlaslikult hilja avanenud mees näitas juba mullu senisest stabiilsemat mängu, asendamatu oli ta ka suvel Eesti koondises ja sama olulisse rolli tõuseb ka ilmselt Kalevis.

Huvitav kuju on ka Rocki leedulasest leegionär Eugidijus Dimša – kõva võitleja ja töömees on kindlasti meeskonnale väga kasulik, kuid omaette küsimus on, kas temas leidub ka piisavalt ainest staarina särada.

Eesti klubides on tänavu küll erakordselt palju välismängijaid, kuid enamik neist on keskmisel tasemel – oma töö teevad ära, kuid terve hooaja säramiseks pole neil jõudu ja oskusi. Hoopis huvitavam oleks mõne uue Veidemani kerkimine – kas selleks saab Mihkel Schlaicher?  

Kas Hito saab vähemalt ühe võidu?

Ülesanne pole lihtne – meistriliiga uustulnukal on terve meeskonna peale kokku kõrgemas sarjas mängimise kogemus vaid Sander Saarel, kes käis mullu Rakvere Tarva eest platsil kaks korda ja tabas selle ajaga ühe kolmese ja tegi ühe vea. Kõik.

Ülejäänud seltskond on kogu oma karjääri pallinud esiliigas või isegi duubelmeeskonnaga teises liigas. Paraku on esiliiga tugevamate ja meistriliiga viimaste taseme vahe selgelt olemas.

Lisaks olematule kogemusele on tegemist väga ebastandardse meeskonnaga, kus tõsiseltvõetavaid pikki polegi ning põhiline korvialune jõud on kõigest 192 cm pikkune Edvard Trumm, kes tegutseb suure ääre kohal. Lühike koosseis võib olla küll vastaste jaoks ebamugav, kuid selle ärakasutamiseks napib idavirumaalastel ilmselt oskusi.

Hito võib võiduarve avada vaid juhul, kui neil õnnestub lõpuks leida korvi alla üks võimas keskmängija – tegelikult ei anna ka see käik eduks mingit garantiid. Loodetavasti suudab aga Hito esimese hooaja edukalt üle elada ning edaspidi juba tugevamana kõrgemas seltskonnas jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles