Video: rassistlike rünnakute ohvriks langenud inglased nõuavad Serbia eemaldamist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia (punases vormis) ja Inglismaa (valges) U21 jalgpallikoondised läksid pärast play-off mängu rüselema.
Serbia (punases vormis) ja Inglismaa (valges) U21 jalgpallikoondised läksid pärast play-off mängu rüselema. Foto: SCANPIX

Inglismaa ja Serbia jalgpalli U21 noortekoondiste eilne kohtumine Krusevacis lõppes väga inetult, kui lisaks kohtumise jooksul kõlanud rassistlikele solvangutele läksid osad mängijad ja abipersonali liikmed väljakul omavahel kähmlema. Inglased nõuavad nüüd Serbiale karmi karistust.

Inglismaa võitis mängu Conor Wickhami viimase minuti väravast 1:0 ja pääses 2:0 üldeduga play-off'ist edasi, kuid lõpuvile järel läks platsil rüseluseks. Inglaste kaitsja Danny Rose, keda Serbia poolehoidjad kostitasid ahvihäälitsustega, sai palli publikusse löömise eest punase kaardi, mis jätab ta järgmisest kohtumisest eemale.

Inglismaa jalgpalliliit on esitanud Euroopa jalgpalliliidule kaebuse, mille kohaselt kõlasid tribüünidelt terve mängu jooksul rassistlikud solvangud. «Pealtvaatajad karjusid rassistlikke väljendeid, samuti loobiti meid kivide, müntide ja istmetega,» kirjeldas Liverpooli klubis mängiv poolkaitsja Jordan Henderson BBCle. «Juhtunu oli inetu ja sellel pole jalgpallis kohta.»

Inglismaa abitreenerit Steve Wigleyt ründasid nii Serbia mängijad kui ka abipersonali liikmed. «Üks-kaks inimest vastaste treenerite seast – märgin siinkohal ära, et tegu polnud nende peatreeneriga – näitasid ennast lõpuvile järel väljakul väga kehvast küljest. Nägin hoope, pealööke ja veel muidki asju. Laseme UEFA-l sellega tegeleda,» kommenteeris Inglismaa peatreener Stuart Pearce. Samas tunnustas ta Serbia koondise tehnilist direktorit, endist tippmängijat Savo Miloševici, kes olevat hiljem inglaste riietusruumis oma koondise sobimatu käitumise pärast vabandamas käinud.

Kunagine Manchester Unitedi ja Liverpooli tähtmängija Paul Ince, kelle poeg Tom Inglismaa koondise ridades samuti väljakul viibis, nõudis aga Serbiale karmi, koguni kümne aasta pikkust karistust. «Kui asi oleks minu teha, jätaksin Serbia järgmisest viiest EM- ja MM-turniirist eemale. Aga nad saavad niikuinii lühikese keelu ja see on kõik,» nentis Ince. «Keegi ei taha selliseid asju näha – oleksime otsekui tagasi kiviajas. Oli üsna selge, et kui Inglismaa võidab või edasi pääseb, muutub õhkkond vaenulikuks.»

UEFA hoiatas Serbiat juba 2011. aastal, et kui nende fännid jätkuvalt rahutusi põhjustavad, võib meeskonda oodata valikturniiridelt kõrvaldamine. Eestiga samasse EM-valikgruppi kuulunud serblased korraldasid kahe aasta eest Genoas korraliku kaose, loopides enne mängu Itaaliaga platsile pürotehnikat. Mäng katkestati mõni minut pärast avavilet ja UEFA määras Serbiale 0:3 kaotuse. 2009. aastal tapsid aga Belgradi Partizani toetajad enne Euroopa liiga kohtumist Toulouse'iga Belgradis prantsuse fänni. Aasta tagasi mõistis kohus 12 süüdistatavat selle eest neljaks kuni 35 aastaks vangi.

Vaata mängujärgset rüselust SIIT ja publiku seast filmitud videoklippi Serbia fännide ahvihäälitsustest SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles