Tantsupiigast sai MMi tasemel maratoonar

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leila ja Liina Luik täitsid maratonijooksus tiitlivõistluste normid – Leila MM- ja Liina EM-normi.
Leila ja Liina Luik täitsid maratonijooksus tiitlivõistluste normid – Leila MM- ja Liina EM-normi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Leila Luik täitis eile Amsterdami maratonil ajaga 2:40.12 järgmise aasta maailmameistrivõistluste normi. Tulemus andis eestlannale Aafrika jooksjate järel 6. koha. Palju ei jäänud puudu ka Eesti hooaja edetabeli parimast ajast – Evelin Talts läbis kevadel Rotterdamis maratoni 2:39.15ga. Leila kolmikõde Liina (Luikedel on ka kolmas õde Lily) püstitas Amsterdamis samuti isikliku tippmargi 2:45.04 ning täitis EM-normi ja sai 8. koha.    

«Nüüd võib öelda, et Leilast sai professionaalne sportlane,» lausus neidude treener Harry Lemberg. «Normi täitmisega kaasnevad ka teatud rahalised garantiid, mis võimaldavad täielikult spordile pühenduda.»

MM-normi täitmine ei üllatanud ei treenerit ega sportlast. «Läksime kindla peale jooksma, et 2.43ga maraton läbi teha. Distantsi teise poole jooksis Leila kiiremini kui esimese, mis näitab, et vorm on hea,» ütles Lemberg. Järgmisi plaane pole juhendaja veel täpselt paika pannud. «Ega talvel siin Eestis pikamaajooksu treeninguteks häid võimalusi pole, detsembris-jaanuaris läheme lõunasse laagrisse, sügisel puhkame ja kogume jõudu.»

«Selleks et oma põhialal veel paremat tulemust teha, peab kiireimaid aegu näitama ka lühematel distantsidel, nagu 3000, 5000 ja 10 000 meetri jooksus,» räägib Lemberg.

«Emotsioonid on ülevad ja üks eesmärk sai täidetud,» ütles vastne MM-normi täitja, kelle mõtted on juba järgmiste eesmärkide juures. «Viimased treeningud näitasid, et võin sellise tulemuse teha. Nüüd tahan joosta 2.35 kanti, muud eesmärki seada ei saa.»

Tuleval suvel toimuvale tiitlivõistlusele Luik veel ei mõtle. «Elan tänases. Üritan võimalikult palju treenida ja laagrites käia, tean, et tänane tulemus pole mu piir.»

Luik pühendub üha enam ja enam jooksmisele, jättes esimese armastuse tantsimise üha rohkem tagaplaanile. Tantsimisega tegelevad vähem või rohkem kõik õed. «Kui aega saan, siis tegelen tantsimisega ka, ent põhirõhk on nüüd ikka jooksutreeningutel,» tunnistab ta.

Luik märgib, et õdedega koos treenimine ja võistlemine annab lisajõudu. «Koos on parem joosta. See annab suure emotsionaalse laengu. Aitame üksteisel rasketest perioodidest üle saada, kuid samal ajal oleme kõik omavahel konkurendid – keegi ei taha ju teistest kehvem olla,» räägib ta ja lisab, et ühel päeval tahaks ta joosta sama kiirelt nagu Mustalt Mandrilt pärit pikamaajooksu valitsejad.  «Tean, et ka õed on võimelised palju rohkemaks, kui seni näidanud on.»

Unistus maailma tipptasemel võistlemisest on 27-aastasele sportlasele üsna uus. «Tõsisemalt olin treeninud umbes aasta, kui tulemused paranema hakkasid. Siis tekkis ka unistus, et ühel päeval võiks olümpial joosta,» meenutab ta aastataguseid mõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles