Armstrongi parem pool veenab jätkuvalt paljusid

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armstrongi heategevusfondi käepaelu kantakse endiselt uhkusega.
Armstrongi heategevusfondi käepaelu kantakse endiselt uhkusega. Foto: AFP / Scanpix

Dopinguskandaali keskel ei maksa jätta tähelepanuta, et Lance Armstrongist kui kurjuse kehastusest maalitud pilt on kõigest hoolimata ebaõiglane. Visa võitlusega vähihaiguse vastu, mis tabas teda 1996. aastal, pani Armstrong miljonid inimesed üle maailma uskuma täisväärtuslikku elusse pärast vähki.

Mõistagi ei ole kunagised toetajad naiivsed ning möönavad USADA dopinguraporti valguses fakti, et nende kunagise kangelase maski taga varjab end mees, kes käitus edu saavutamiseks isekalt, ülbelt ja manipuleerivalt. «Ja ometi olen ma Lance Armstrongile tänulik. Ta tegi heategevusfondi rajamisest ja rahakogumisest enamat – ta ­aitas muuta viisi, kuidas ameeriklased suhtuvad elusse pärast vähki,» võttis Huffington Posti kolumnist, rinnavähki põdenud Emily Cou­sins paljude inimeste tunded kokku.

Viisteist aastat tagasi asutatud heategevusfond Livestrong on kogunud selle aja jooksul vähivastaseks võitluseks enam kui 500 miljonit dollarit. Eelmisel nädalal peetud pidulikul galaõhtul tervitas saal fondi juhi kohalt taandunud, ent nõukogu liikmena jätkavat Armstrongi püsti seistes ja pika aplausiga. «Me ei lase end kõigutada. Liigume edasi ning aitame edaspidigi kõikjal maailmas 28 miljonit inimest, kes meid kõige rohkem vajavad,» sõnas Armstrong. Mõistagi küsivad skeptikud – kui palju on neis sõnades siirust? Ent päeval, mil Armstrong teatas, et loobub USADA süüdistuse vaidlustamisest, tehti fondile 25 korda rohkem annetusi kui päev varem. Livestrong on vähemalt veel praegu ameeriklastele tähtsam kui Lance.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles