Spartaki jõud ja kvaliteet summutasid Kalevi leegi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spartaki Vasili Zavoruejev (mustas) võitluses Kalev/Cramo Frank Elegariga.
Spartaki Vasili Zavoruejev (mustas) võitluses Kalev/Cramo Frank Elegariga. Foto: Mihkel Maripuu

«Kui me enam korvi ei saanud, kadus ka kaitses keskendumine. See ongi natuke meie meeskonna häda, et kui mäng hakkab lagunema, vajuvad pead norgu,» sõnas Kalev/Cramo peatreener Aivar Kuusmaa pärast Ühisliiga kohtumises Peterburi Spartakilt 53:71 saadud kaotust.

Eilne, Kalevi esimene tõsine kodumäng koosnes justkui kahest osast. Esimesed poolteist veerandaega valitses Kalev – mehed tegutsesid hästi kaitses ja lõpetasid ladusaid rünnakuid korvidega. Kalev juhtis 27:9, kuid järsku muutus kõik … Teise veerandi viimastel minutitel muutis Spartak veidike rünnakut ja seni mannetult tegutsenud Venemaa tippklubi pallurid hakkasid korraga sisse viskama. Poolajavileks oli Kalevi edu vaid 31:27.

Nii nagu teise veerandaja lõpus lõpetati, kolmandal ka jätkati. Kalevi rünnakud põrkusid vastu Spartaki järsku betoonkõvaks muutunud kaitset ja luhtusid, väljaku teises otsas tabasid aga külalised ühe viske teise järel. Korve pakuti igale maitsele – kate-kattest-mängust, poolkiiretest rünnakutest ja tabavatest kaugvisetest. Kolmanda veerandaja lõpu eel oli tablool seisuks 34:55, seega oli Spartak võitnud minimatši 46:7! Viimasel veerandil loksus mäng rahulikult ja suurte emotsioonideta lõpu suunas ning kvaliteetsem meeskond võttis oma.

«Vastane sai esimese poolaja lõpus hoo üles, meie aga kaotasime enesekindluse. Täpselt sama mäng jätkus ka teise poolaja alguses – tegime kohe kolm pallikaotust,» nentis Kalevi tagamees Gert Dorbek. «Spartak on hea võistkond, aga sellise alguse pealt oleks tahtnud paremat tulemust.»

«Teadsin, et peame enne poolajavilet saama vahe vähemalt kümne punkti peale,» sõnas Spartaki peatreener Jurij Zdovc. «Teisel poolajal hakkasime kaitses hästi mängima ja kõik tuli paremini välja. Kolmandat veerandaega oli hea vaadata.»

Dorbeku hinnangul murdis Kalevi mängu Spartaki agressiivne kaitsemäng, palli ei saadud enam enda jaoks mugavatesse positsioonidesse ja see rikkus mängu. «Võib-olla on probleem selles, et meil on uus koosseis ning kui meid lükatakse liikumistest välja, ei oska me enam olukordi ladusalt lahendada.»

Vaatamata kaotusele polnud Kuusmaa hoolealuste suhtes ülemäära karm. Ta tõdes, et vastas oli kvaliteetmeeskond, kellel kasutada suurem eelarve ja sellega seoses ka suuremad võimalused. Spartaki kate-kattest-rünnakute ja tiheda kaitse vastu ei õnnestunudki õiget rohtu leida.

«Sellise kaitse vastu mängimiseks on vaja kaitse murdja tüüpi mängijat, kes läheks olukordades lõpuni. Tavaliselt teeb meil seda Dorbek, kuid ilmselt annavad tal veel koondise mängud tunda, igatahes täna ta seda ei suutnud,» mõtiskles Kuusmaa.

«Alguses surusime ise, kuid peame endale aru andma, et kõik 40 minutit ei suuda me nii mängida,» lisas Kuusmaa.

Kuusmaa rõhutas mitu korda, et meeskond tuli eilsele mängule hea häälestusega ning kohtumise algus oli supertasemel.

Paraku ei kerkinud eile esile ühtegi liidrit, need, kes võiksid seda rolli kanda, patustasid aga liiga tihti pallikaotustega. Nii kogunes Keith McLeodi arvele kuus, Gregor Arbetile aga viis pallikaotust.

Kokku jäädi mänguvahendist ilma 19 korda. Kalevi Ühisliiga esimeses mängus hiilanud LcLeod oli juba teist mängu järjest kahvatu.

KORVPALL

Ühisliiga

BC Kalev/Cramo – Peterburi Spartak 53:71

Kalev: Dorbek 10, McLeod 8, Elegar 6, Keerles 6, Fall 5, Arbet 5, Mangelsoo 5, Sokk 4, Wilkinson 4.

Spartak: Carter 12, Mavrokefalidis 12, Kurbanov 9, Dragicevic 9, Zavorujev 9, Strelnieks 7, Wright 6, Dmitrijev 5, Beverly 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles