Armstrongi juhtum ajas alaliidu ja dopingukütid tülli

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UCI president Pat McQuaid.
UCI president Pat McQuaid. Foto: SCANPIX

Lance Armstrongi dopingujuhtumi otsuse avalikustamise tuules on omavahel asunud teravaid sõnu vahetama USA antidopinguagentuur USADA ja Rahvusvaheline jalgrattaliit UCI.

Nimelt süüdistab UCI ameeriklasi Armstrongi raporti liiga emotsionaalses sõnastuses, USADA paneb aga omakorda UCI-le süüks aastatepikkust tegevusetust, vihjates katsele dopingutarvitamist varjata. «Raportis kasutatakse liiga värvikat ja liialdatud keelt ning tehakse ebatäpseid ja ebatäielikke järeldusi. Oleks olnud parem, kui USADA kogutud tõendeid oleks analüüsinud neutraalne kogu, kes pole tõendite kogumise ja kohtualuse süüdistamisega otseselt seotud. Nii oleks välditud süüdistusi nõiajahis ja vihjeid, nagu oleks UCI huvide konflikti tõttu midagi varjanud,» märkis UCI oma esmaspäevases avalduses, millega kiideti USADA otsus siiski sisuliselt õigeks ja võeti Armstrongilt seitse Tour de France’i esikohta.

USADA tegevjuht Travis Tygart asus aga seepeale agentuuri tuliselt kaitsma. «On fakt, et Lance Armstrong korraldas UCI silme all rattaspordi ajaloo suurima pettuse,» lausus ta Guardianile. «Mis puudutab huvide konflikti, siis UCI võttis Armstrongilt raha, süüdistas ilma ainsagi tõendita meid nõiajahis, kaebas toimunu peamise avalikustaja kohtusse ja hirmutas tunnistajaid, et nad suud ei avaks. Nad üritavad lihtsalt tähelepanu oma tegematajätmistelt kõrvale juhtida ning need, kes armastavad rattasporti ja puhast sporti, ei tohiks lasta sellel juhtuda,» sõnas Tygart.

UCId kritiseeris teravalt ka maailma antidopinguagentuuri WADA juht John Fahey. «Tänaseks on ilmselge, et dopingukasutamine oli laialdane,» sõnas ta Fox Sportsile. «Kui see oli laialdane, tekib kohe õigustatud küsimus – kes oleks pidanud toimuvale lõpu tegema? Kes selle vastu võitles? Miks sellele piiri ei pandud? Kas UCI kavatseb jätkata samade inimestega, kes tol ajal ametis olid? Ma kardan, et kui nad seda teevad, kaotavad nad igasuguse usaldusväärsuse. UCI võiks ükskord ometi silmaklapid eest võtta,» ütles Fahey.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles