Raskused panevad sportlasi toetust otsima ka maailmast

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Karpak Londoni olümpiavetel. Rios loodab ta purjetada uues paadis.
Deniss Karpak Londoni olümpiavetel. Rios loodab ta purjetada uues paadis. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Hädasti uut paati vajav olümpiapurjetaja Deniss Karpak kogub selleks internetilehe kaudu raha.   

Londoni olümpiamängudel 11. koha saanud Finn-klassi purjetaja Deniss Karpak tahab olümpiamängudel vigade paranduse teha ja uue paadiga medali võita. Selleks vajalikku 20 000 eurot üritab suuri eesmärke seadev sportlane kokku saada internetilehekülje gofundme.com kaudu.

«Mul on suur unistus – võita 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudelt medal. Rio mängud on minu võimalus, minu aeg, minu olümpia! Ole osa võitjameeskonnast. Teeme selle üheskoos ära, aidake mul koguda raha uue paadi ostmiseks, sest ilma selleta ei saa ma oma unistust teoks teha,» kutsub Karpak inimesi üles teda toetama.

«Füüsiliselt olen oma klassi purjetajate seas maailma tipus, ent praegune paat on alla keskmise ja sellega olümpial medalit ei võida,» põhjendab 26-aastane sportlane ettevõtmist. Karpaki sõnul on olümpiajärgsel aastal toetajate leidmine sportlastele alati keeruline.  

Praegu on Karpakil koos 6020 eurot, eesmärgiks on ta seadnud koguda 20 000 ­eurot, mis on paadi ja selle juurde kuuluva varustuse hind. Teisipäevase seisuga on Karpakile tehtud kolm annetust, 20 ­eurot on annetanud Aare Niinepuu, 1000 eurot purjetaja ema ja 5000 eurot on panustanud mõlemad vanemad koos. Annetuse tegija saab soovi korral lehele kirjutada ka kommentaari. Rahakogumist alustas ta üheksa päeva tagasi. Toetajate nimed tahab purjetaja kleebisega oma paadile panna, nii saavad nad osaks meeskonnast.

«Praegu pole mul homse osas rahaliselt kindlust, eelarvetki pole veel. Eesti Olümpiakomitees ja ka jahtklubide liidus on ees ootamas valimised ning sellestki sõltub, millisel määral mind tulevikus toetatakse. Seetõttu otsustasin ise lisavõimalusi otsida,» räägib ta.

Idee nimetatud veebilehe kaudu toetajaid leida tuli juhuslikult, internetis surfates. «Ei mäletagi, kas nägin seda Facebookis või kusagil mujal, aga oma lehe tegemine võttis aega umbes 15 minutit,» meenutab Karpak. Vajaliku summa loodab Karpak kokku saada jaanuariks-veebruariks, sest siis oleks vaja uut sõiduvahendit kasutama hakata. Tema praegune võistluspaat on kaheksa aastat vana ja vajab hädasti väljavahetamist. Uue sõiduvahendiga loodab ta võistelda ka Rio olümpial.

Londoni olümpial sai Karpak 11. koha, kuigi oli vahetult enne mänge maailma edetabelis teisel positsioonil ja veidi varem koguni esikohal. Seetõttu oodati temalt juba Londonis head tulemust. «Tippude paadid on eraldi nende jaoks valmistatud ja minu oma ei kannata nendega võrdlust välja. Purjed, mast ja kogu kupatus peavad olema täpselt sobivad, olümpial oleneb detailidest väga palju,» selgitab ta. «Kui tahan medali eest võidelda, peab kõik olema parim. Kõik peaks olema spetsiaalselt minu järgi tehtud.»

Veebilehel on mõistagi ära toodud ka varasemad edulood, mis julgustasid Karpaki seda sammu astuma. Näiteks kogus nende kaudu spetsiaalsete jalavarjude ostmiseks raha USA pikim mees Igor Vovko­vinski, kes sai niimoodi kokku üle 46 000 dollari. Colorado kinotulistamises kannatada saanud tüdrukule liiklusvahendi ostmiseks suutsid tema perekonnatuttavad koguda aga üle 170 000 dollari.

Juhanson kogus vajaliku summa nelja päevaga

Varem on samalaadse kampaania korraldanud triatleet Ain-Alar Juhanson, kes 2009. aastal tõmbas endale tähelepanu Youtube’i videoga, kus Hawaii Ironmani võistlusel osalemiseks samuti annetusi kogus. Juhanson lasi iga annetaja nime hiljem enda võistlussärgile trükkida. Võistlustele sõiduks, seal osalemiseks ja selleks valmistumiseks vajalikud 150 000 krooni sai Juhanson enam kui tuhande toetaja abiga kokku juba nelja päevaga.

Klassis 470 võistlevad purjetajatest õed Marjaliisa ja Elise Umb vajasid 2011. aastal olümpiapiletit jahtides samuti hädasti uut sõiduvahendit ning saidki tänu toetajatele raha kokku. Nemadki panid oma toetajate nimed kleebisega võistluspaadile. «Lõviosa rahast tuligi headelt toetajatelt. Ühe neljandiku summast saime kokku ka tänu tehtud kampaaniale,» rääkis Marjaliisa Umb eelmise aasta novembris. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles