Israel jätkab kõhkluseta koostööd Hafsteinssoniga

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Israel.
Märt Israel. Foto: Liis Treimann

«Õpetamiskihk on temas ju endiselt olemas. Kui ta jääb paiksemaks ning grupis on vähem inimesi, siis ei näe ma küll mingit probleemi. Tean, et ta tahab oma teadmisi kasutada ja õpilastele edasi anda.» Need sõnad kuuluvad kettaheitjale Märt Israelile ja mees, kellest ta räägib, on treener Vesteinn Hafsteinsson. Kuigi kolmapäeval selgus, et islandlasest treeneri ja olümpiavõitja Gerd Kanteri koostöö on lõppenud, läheb Israeli jaoks kõik vanaviisi edasi.

Mõni nädal tagasi abielumehe staatusesse tõusnud Israe­l naudib veel viimaseid puhkusenädalaid, seejärel algab ettevalmistus uueks hooajaks. Päris niisama ei vedele ta praegugi, mullu MMil 4. koha saanud mees hoiab end kergelt liigutades spordimehelikus vormis. Kui algavad tõsisemad treeningud, võtab Israel ette Hafsteinssoni koostatud treeninguplaanid.

«Ilmselt sõidan vahepeal Vesteinni juurde Rootsi, aga kui jätkub tema ja Eesti Kergejõustikuliidu koostöö, siis põikab ta ju ka ise mõned korrad aastas siia,» vaagis Israel edasise koostöö vorme. «Tegelikult olen alati treeninud päris palju omapäi ning ei näe selles mingit probleemi.»

Kanteri lahkudes tõusis Isra­el Hafsteinssoni grupi esinumbriks. Kettamehe sõnul ei tähenda see aga, et ta hakkaks saama senisest suuremat tähelepanu. Tegelikult polevat seda vajagi, kuna viimastel aastatel pole ta sellest puudust tundnud isegi Kanteri kõrval harjutades.

12 aastat koos töötanud tandemi lagunemine tuli Israelile üllatusena. Ta meenutas, et Hafsteinsson rääkis esimest korda koostöö lõpetamisest juba pärast Pekingi olümpiat, kuid mehed jätkasid koos. Israel arvas, et sama kordub ka nüüd, pärast Londoni olümpiat.

«Tänavune aasta oli tegelikult väga keeruline. Vesteinnil olid mitmed probleemid – lähisugulase lahkumine, enda haigestumine…» vaatas Israel hooajale tagasi. «Ilmselt oligi ta treeningugrupp liiga suur ja ta tõmbas end lihtsalt lõhki. Võimalik, et organismis oli sees ka mõni vana võlg. Kui ta saab nüüd veidike puhata, peaks kõik olema jälle korras.»

Vaatamata kuulsa kaasmaalase ja treeneri ümber tekkinud kuuldustele ja segadustele ei kõhelnud Israel kordagi soovis jätkata Hafsteinssoni juhendamisel.

«Minu jaoks andis usu tagasi Londoni olümpiale eelnenud treeningulaager ja kontrollvõistlus,» tunnistas ta. «Sain oma tehnilised probleemid ületatud. Enam ei hakka ma tegelema tehnika otsimisega – kirjutasin kõik asjad täpselt üles ja nüüd on vaja seda kõike vaid kinnistada.»

Israel ei osanud veel täpselt öelda, kuidas ta uueks hooajaks valmistub. Selge pole veel seegi, kas ta sõidab treenima üle ookeani või piirdub Euroopaga. Teadupärast on eestlastest kergejõustiklastel kujunenud välja treeningupaik Hispaanias Alicante lähistel ning pole sugugi võimatu, et varakevadel lendab ka Israel sinna harjutama.

«Tean, et Vesteinni kodulinnast läheb sinna otselend. Seega pole tal suur probleem sõita kevadel kasvõi koos perega Hispaaniasse. Minul tekiks siis aga võimalus minna sinna tema juurde harjutama,» mõtiskles Israel. «Kui eestlaste harjutamispaika ehitatakse ka korralik jõusaal, on kõik ideaalne. Siis võib kindlasti piirduda Euroopas harjutamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles