Nabi ihkab koos perega puhata

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Euren (punases trikoos) võttis Heiki Nabilt olümpiamängude poolfinaalikaotuse eest revanši.
Johan Euren (punases trikoos) võttis Heiki Nabilt olümpiamängude poolfinaalikaotuse eest revanši. Foto: Mihkel Maripuu

 Olümpiahõbe Heiki Nabi tunnistab kerget vaimset väsimust ja ootab juba aega, mil saaks lähedaste seltsis puhkust nautida.

Londoni olümpiahõbe Heiki Nabi vandus kodustel Kristjan Palusalu mälestusvõistlustel alla «vanale sõbrale» rootslasele Johan Eurenile, leppis kolmanda kohaga ja tunnistas pärast võistlust, et kõikvõimalikud medalimehe kohustused pole treenimise jaoks eriti aega jätnudki.

«Tegu on olnud minu senise karjääri kõige tihedama aastaga. Esmalt valmistusin märtsikuiseks EMiks, pärast seda juba olümpiaks,» nentis Nabi. Olümpia järel on eestlane aga kaitsnud Saksamaa Bundesligas KSV AE Köllerbachi värve. «Ma polnud selleks võistluseks eraldi valmistunud, pole lihtsalt jõudnud korralikult trenni teha. Ka vaim vajab maadlusest ja matist puhkust, värskusest jääb puudu,» lausus Nabi.

Laupäeval alistas Nabi avaringis soomlase Juuso Huovineni, kuid läks siis poolfinaalis kokku Eureniga ja rootslane võttis Londoni olümpia poolfinaalikaotuse eest revanši. Lohutusringis sai Nabi esmalt jagu Mihkel Allikmäest ja seejärel pronksimatšis ka leedulasest Marijus Grygelisest.

«Võtsin praegu suhteliselt maksimumi – ega üle oma varju ei hüppa,» lausus Nabi matšide käigu kohta. «Peale maadluse rootslasega võib kõigega rahul olla, tema vastu ei suutnud parteris ära kaitsta, aga mis teha. Puus jäi niimoodi kinni, et tal õnnestus mind üle vedada,» kirjeldas Nabi. «Aga kripeldama ei jää küll midagi, sest kui pole võistluseks valmistunud, ei ole ju mõtet pärast rusikatega vehkida. Eks Euren on ka päris kõva mees. Ja olümpial võitsin mina teda – ma arvan, et see on natuke tähtsam,» muigas Nabi.

Pisut kahetses Nabi vaid seda, et Palusalu võistlus sattus ajale, mil treeningutes paus tekkis. «Mul on nii, et ilma korralikult valmistumata on raske head tunnetust leida. Olen harjunud, et teen trenni ja siis lähen hea tundega matile. Kuid seekordsete võistluste aeg on nagu on, mis teha,» sõnas ta.

Nabi sõnul pole nappide treeningute taga väsimus, vaid ajapuudus. Oma osa nõuavad medalivõitjale pandud kohustused, kuid neid nimetas Nabi igati meeldivaks. «Põhirõhk on läinud kõikvõimalikele külaskäikudele ja kohtumistele, ajaliselt ei jaksa lihtsalt kõike. Aga ma saan sealt niivõrd palju positiivset energiat vastu, kui näen, et mu tegemised kellelegi korda lähevad,» sõnas ta. «Praegu ongi see periood, kus tuleb saavutatut nautida, ja hea, et selline aeg olemas on.»

Nabi hooaeg on nüüd lõpusirgel ja eeskätt ihkab ta veeta aega koos lähedastega. «Aasta lõpuni ma mingeid plaane ei tee, tahan lihtsalt puhata ja võtta alates novembrist aega endale ja perele. Päevad on niivõrd tegemisi täis olnud, et ootan juba aega, kus saaksin teha täpselt seda, mida ise tahan,» lausus Nabi.

Uuel aastal hakkab ta valmistuma märtsikuus peetavaks MMiks, pikemas plaanis on aga juba mõttes Rio olümpiamängud. «Tervikuna panen järgmisel aastal rõhu sellele, et kasvada kaalult suuremaks, saada jõudu ja võimu juurde,» sõnas Nabi. «Maadlemiskogemust mul hetkeseisuga juurde vaja pole, sellele keskendusin Londoni eel, sest aasta enne olümpiat ei saanud enam hakata jõule rõhku panema. Maadluspoolele rõhumine küll seekord õnneks toitis, aga sellele ei saa lootma jääda. Tahan eeskätt võimsuselt järgmisele tasemele jõuda,» kergitas Nabi tulevikueesmärkidelt katet.

Eesti koondis sai juba veerandsajandat korda peetud Palusalu mälestusvõistlustelt kolm esikohta – kaalukategoorias kuni 66 kg jäi alistamatuks Argo Mitt, kuni 84 kg meeste seas Alo Toom ja poolraskekaalus Londoni olümpia kaheksas mees Ardo Arusaar. Raskekaalu finaalis alistas Euren kindlalt leedulase Mindaugas Mizigaitise. Riikide arvestuses kuulus Eestile napp esikoht Soome ja Läti ees.

Reedel peetud Eesti-Soome maavõistlusel jäädi aga põhjanaabritele 3:4 alla. Võidupunktid tõid kolmes raskemas kaalus Eerik Aps, Arusaar ja Nabi, vastase paremust pidid seevastu tunnistama Taaniel Piiskoppel, Jaanus Lepik ja Silver Tögen. Markos Merisalu oli sunnitud matile minemata andma loobumisvõidu.

Tabloo

25. Kristjan Palusalu mälestusvõistlused

•    –55 kg 1. Nikita Masjuks (Läti), 2. Toufan Ahmadi (Soome), 3. Taaniel Piiskoppel

•    –60 kg 1. Tigran Petrosjan (Venemaa),

2. Ville Pasanen (Soome), 3. Mikko Lyttinen (Soome)

•    –66 kg 1. Argo Mitt, 2. Esa Uimonen (Soome), 3. Magnus Piirits

•    –74 kg 1. Aleksandr Višnakovs (Läti),

2. Sharur Vardanyan (Rootsi), 3. Glebs Šilovs (Läti)

•    –84 kg 1. Alo Toom, 2. Sebastian Huovinen (Soome), 3. Christoffer Nilsson (Rootsi)

•    –96 kg 1. Ardo Arusaar, 2. Vilius Laurinaitis (Leedu), 3. Antti Hakala (Soome)

•    –120 kg 1. Johan Euren (Rootsi),

2. Mindaugas Mizigaitis (Leedu),

3. Heiki Nabi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles