Küsimustele vastas Marek Doronin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Doronin.
Marek Doronin. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Korvpallimeeskonna Tartu Ülikool / Rock üks paremaid kaitsemängijaid Marek Doronin tunnistab, et kohati liigne agarus on põhjus, miks tal tuleb tihtipeale mängust vigade tõttu lahkuda, ent ta lubab edaspidi ettevaatlikum olla.

Tartu Postimehe Tartu Rocki erilehe küsimustele vastates tõdes kümnendast eluaastast korvpalli mänginud ning viimased kümme aastat Tartu esindusvõistkonna ridadesse kuulunud Marek Doronin (25), et tema soov oleks kindlasti ka mitu hooaega mõnes välisklubis mängida ning seal ka tiitleid võita. Tartu Rocki fännidele julgustuseks sõnas Doronin, et Kalevi rivistuses ta ennast küll ei näe.

Mulle meeldib väga teie kaitsemäng, kuid kahjuks tuleb vigu liigselt. Kas olete mõelnud, kuidas vigade arvu vähendada, et seeläbi rohkem mänguaega saada ning meeskonda enam aidata?

Eks ma vahest lähen kaitses liiga agressiivseks ja nii need vead kogunevad. Edaspidi pean ettevaatlikum olema.

Kuidas nende vigadega on? Kas nende rohkus jääb kogemuste taha?

Ei tea kas kindlalt kogemuste taha, eks roll on teatud hetkel ka oma liigne agarus. Aga eks iga aastaga saab mängija küpsemaks, targemaks ning mina samamoodi üritan ennast parandada.

Millega seletate, et sel hooajal on õnnestunud vigastusi vältida? Kas õnnega? Sellega, et mängite targemini ja ei riski rumalalt? Või millegi muuga?

See on olnud valus teema jah minevikus ning see hooaeg pole mul vigastusi õnneks olnud. Ma ei oskagi seda kuidagi seletada, kuna midagi oma mängustiilis muutnud ma ei ole.

Mida peate mänguliselt oma nõrgimaks kohaks?

Arvan, et neid võib mitu olla ja ühte kindlat on raske välja tuua. Seda peate treeneri käest küsima, kelle vastus oleks objektiivsem.

Missugune on teie maksimumeesmärk korvpallis?

Kindlasti sooviksin mitu hooaega välisklubis mängida ja seal ka tiitleid võita.

Teete tihti mängu sees nn. mõttetuid vigu kuskil positsioonivõitluses. Seda räägivad ka Kalev Spordi kommentaatorid Rauno Pehka ja Genka. Seetõttu lendate kiirelt pingile. Mina näen teis teravat ründajat ning läbimurrete tegijaid, mitte ainult rollimängijat. Millal hakkate mängu rohkem enda peale võtma? Kas positsiooni pärast võitluses tehtud vigu, millest tulevad tihti vabavisked, saaks vältida näiteks jõutrenniga?

Päris igal hetkel mängu enda peale võtta on ikka suhteliselt raske. Pealegi on meil väga ühtlane võistkond ja kõik võivad skoori teha. Võtan mängu rohkem enda peale siis mingi liikumine minuga lõppeb.

Olete hea viskekäe ja läbimurdega meeskonnamängija. Miks viskate ja teete läbimurdeid oodatust vähem, kas treener on pannud piirangud?
Üks küsija palub ka kommentaari oma järgnevale arutluskäigule: Aasta lõpus tegite mitu säravat mängu, eriti rünnakul (kaitses olete kogu aeg hea olnud!). Tundub, et peaksite oma potentsiaali rünnakul veelgi rohkem ära kasutama, seda just läbiminekutel. Teiesuguse pika mehe läbimurdeid tagant on pea võimatu takistada. Kui tooksite stabiilselt umbes 15 silma mängus, oleks see meeskonnale suur panus.

Ei ole treener mulle piiranguid pannud. Ja siinkohal küsin vastu, et kelle poolt oodatust vähem? Kui treener mulle seda ütleb, siis ka teen. Aga alati päris vägisi ka tegema minna ei saa.

Kui näen, et kaaslasel on parem võimalus skoori teha, siis üritan palli ikka talle anda. Samas, kui tunnetan, et endal parem võimalus selleks, siis üritan ka seda realiseerida. Rohkem nahaalsust võiks olla.

Kui palju töötate treeningutel oma läbimurrete kallal? Tundub, et siin on probleem teie liiga kõrge põrgatus ja see, et ei suuda alati kehaga piisavalt palli katta. Sellest ka mõningad pallikaotused. Kas tunnetate probleemi oma läbimurrete tehnikas? Kas olete püüdnud oma läbimurdeid rikastada mõne uue tehnilise elemendiga a’ la Magic Johnsoni poolhaak (mis on praktiliselt takistamatu)?

Pean siinkohal tunnistama, et vist mitte piisavalt palju. Mõnikord kipuavad need pallid kaduma jah. Aga mis puutub poolhaaki, siis selleks peab rohkem annet ka olema. Igaüks päris kõike ka selgeks ei suuda õppida. Kuid hea mõte siiski.

Paar aastat tagasi tahtis teid üks Venemaa võistkond. Kui nüüd tagasi vaadata, kas tegite õigesti, et ei läinud?

See oli 7-8 aastat tagasi. Ei oska seda kommenteerida, kuna siis olid teised ajad. Olin just keskkooli lõpetanud ja ei teadnud täpselt, mida tahan.

Kas teil on ükskõik, millise numbri all mängite või olete valinud numbri 11 mingil kindlal põhjusel? Mis ajast ja miks mängite nr 11 all?

Täpselt küll ei mäleta, aga sain vist selle numbri endale siis, kui esimest korda Tartu esindusvõistkonna (siis Polaris) eest mängisin ja see oli umbes 9-10 aastat tagasi. See oli siis vist ainuke vaba number ja selle juurde ka olen kõik need aastad jäänud.

Kui hindaksite ise, siis kellega sarnanete Rocki meestest mängustiili ja oskuste poolest kõige rohkem?

Seda ei oska ma kahjuks öelda. Pealtvaatajad oskavad sellele vahest paremini vastata.

Kui palju teete kolmepunktiviske-trenni?

Iga päev. Kolmeseid me viskame trennis rohkem kui kaheseid.

Mida saaksid Rocki fännid teha, et mängijatel kohtumise ajal platsil veelgi mõnusam ja kindlam tunne oleks?

Ei oskagi Tartu fännidelt rohkemat oodata. Kui te vaid suudaksite samas vaimus jätkata, oleks see super. Tartu fännid ju Eestis kõige paremad. Müts maha teie ees.

Viimases mängus Kaleviga kõlas TVs kommentaar, et Rocki meestel on just Kaleviga võrreldes rohkem mängulusti ja soovi vastast haneks tõmmata? Millest see tuleb?

Kalev (ka endine Ehitustööriist) on ju olnud Eestis viimastel aastatel meie suurim rivaal. Eks sellest see tulebki.

Kellega suhtlete meeskonnas kõige rohkem?

Arvan, et Silveri (Leppik – toim) ja Askoga (Paade – toim).

Kuidas te niivõrd hästi lauapalle hangite?

Kas ma just niivõrd hästi seda teen aga mõnikord tuleb välja jah hästi. Olen lihtsalt õigel ajal õiges kohas 

Mis on teie hobid?

Filmid, Playstation

Mis on teie konkreetsed ülesanded mängus? Näiteks viimastes FIBA-sarja mängudes ja Balti sarja mängus Žalgirisega? On see rohkem kaitse või rünnak?

Kui mulle ülesanne antakse, siis on see tavaliselt kaitsele suunatud.

Kas läheksite Kalevisse mängima? Missuguseid emotsioone ette kujutaksite, kui oleksite Kalevi särgis Tartus Rocki vastu?

Ei näe küll ennast hetkel Kalevi võistkonnas.

Tegite eelmisel aastal suure arenguhüppe. Tundus, et Algirdas Brazys usaldas teid, võtsite mängu julgemalt enda peale. Kuidas iseloomustaksite koostööd Brazysega? Millised olid tema nõudmised teile mängus ja kas nõudmiste osas on käesoleval hooajal muutusi?

Brazys oli minu jaoks hea treener, kuid teatud põhjustel jäi tema karjäär Tartus lühikeseks. Temaga pidin rohkem pukis mängima, kuna tihti katavad mind lühemad mängijad. Aga üldjuhul pole ma oma stiilis midagi muutma pidanud.

Kui palju näete vaeva jõusaalis? Tundub, et mõned lisakilod lihasmassi arvelt annaksid teie mängule võimsust juurde?

Kuna meie mängugraafik on väga tihe, siis tihtipeale jääb jõusaal tahaplaanile. Muidu käime ikka igal võimalikul juhul.

Kuivõrd kasuks/kahjuks tuleb see, et olete Rocki klubi juhi Riho Illaku väimees? Kas kodus mängudest räägite? Kui jah, kes keda siis korvpallis õpetab?

Ma pole sellele eriti niimoodi vaadanud, et kas tuleb kasuks või kahjuks. Hoiame pere- ja tööasjad lahus. Üldiselt korvpallist ikka räägime, kuid õpetusi üksteisele ei kipu jagama.

Kui palju on teile tehtud pakkumisi välisklubidest? Nimetage mõni klubi?

Mul on olnud kaks kindlat pakkumist. Üks siis eelpool mainitud Venemaa klubi Saraatovis ja teine oli Belgia klubi Leuven 2-3 aastat tagasi.

Kas lemmikjook on ikka õlu, eks?

Õlut ma siiski ei joo

Kas te mäletate Tartu Kunstigümnaasiumist (14. keskkoolist) ka midagi? Mõnda õpetajat vms.

Tartu Kunstigümnaasiumist on mul ainult head mälestused. Ja mäletan kõike ning midagi kindlat on raske välja tuua. Aga Helgi Suurmetsa mäletan, kes oli mu klassijuhataja. Arvan et mäletan kõiki õpetajaid ja klassikaaslasi, kes mind siis õpetasid või minuga koos õppisid.

Mis plaanid on tulevikuks? Kas kavatsete lahkuda või soovite jääda Eestisse?

Loodan ikka mõned hooajad välismaal mängida

Paljud noored on huvitatud, kuidas jõuda meistriliigasse. Palun kirjeldage võimalikult täpselt, kuidas see teekond käib: kust alustatakse ja kuidas samm-sammult edasi liigutakse. Kuidas ise jõudsite meistriliigasse, kus alustasite, kes tegid hilisemad pakkumised?

Mina alustasin oma karjääri Tartu Korvpallikoolis 10-aastaselt. Meeste juures trennis hakkasin käima 14-15-aastaselt, kui Teet Laur mind trenni kutsus. Siis käisin küll 2-3 korda nädalas seal trennis, sest samal ajal jätkasin ka korvpallikoolis.
Eestis pole mulle keegi rohkem peale Tartu võistkonna pakkumist teinud ja 16-17-aastaselt alates olengi regulaarselt Tartu esindusvõistkonnas mänginud.

Kas ka 19-aastasel on veel võimalus kaugele jõuda, kui ta pole korvitrennis käinud? Kui vanalt tuleks korvpalliga tegelemisega alustada? Kui tihti tuleks trenni teha, et olla heal / väga heal tasemel?

Arvan et kõva töö, tahte ja pühendumusega võib ka veel 19-aastane korvpallis kaugele jõuda. Kõik oleneb inimesest. Päris kindlat vanust siin ei oska välja tuua, aga eks mida varem seda parem. Et väga heal tasemel mängida, siis peaks ikka vähemalt 10 korda nädalas trenni tegema.

Miks Rockis sõlmitakse lepinguid ainult ühe aasta kaupa? Kas see ei saa takistuseks meeskonna arengule, kui on võimalik vaadata ainult üks aasta ette?

Tihti mängijad ise ei soovi pikemaid lepinguid sõlmida, kuna loodavad järgmisel hooajal välismaale siirduda. Aga see küsimus peaks siiski rohkem juhtkonnale suunatud olema.

Umbes kolm aastat tagasi ei osanud noor Rocki võistkond kaotada. Kuidas nüüd nende kaotustega on?

Ei saa kahjuks aru, mida küsija siinkohal mõtleb.

Millal teid siis lõpuks ka koondise särgis näha saab?

Kui tervis korras ja kandidaat olen, siis loodetavasti suvel.

Kes on teie lemmik(ud) Rocki tantsutüdruk(ud)?

Ühte kindlat lemmikut ei ole. Kõik on lemmikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles