Orkaan, unistused ja raha

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobe Bryant (vasakul) ja LeBron James.
Kobe Bryant (vasakul) ja LeBron James. Foto: AFP / Scanpix

Tänavusel hooajal loodetakse lõpuks näha unistuste finaali, kus oleks osalisteks nii LeBron James kui ka Kobe Bryant.

Täna öösel tehti algust korvpalliliiga NBA hooajaga, kuid pallimängu kõrval püüavad tähelepanu ka muud asjad. Kui mullu pakkus palju kõneainet liiga tööseisak, mille tõttu algas hooaeg tavapärasest hiljem, siis praegu vaevab ameeriklasi orkaan Sandy, mis võib teha korrektuure ka mängukalendrisse.

Praegu on ohus siiski vaid mõnede USA idarannikul kavas olevate kohtumiste toimumine ja rohkem pööratakse tähelepanu hooajale tervikuna, millest oodatakse nagu ikka midagi erilist, ning õhus püsib taas lootus, et ehk saavad spordisõbrad näha ajaloolist vastasseisu, mida seni pole õnnestunud kellelgi tunnistada.

Suur vastasseis

Juba aastaid on oodatud, et NBA finaalis saaks näha nii Kobe Bryantit kui ka ­LeBron ­Jamesi. Seni on see siiski jäänud unistuseks, kuid algava hooaja eel räägitakse taas kõva häälega, et finaali võiksid jõuda nii Los Angeles Lakers (Bryant) kui ka Miami Heat ­(James). Viimases kuues NBA finaalis on alati üks neist mänginud ­(James 2007., 2010. ja 2012. aastal ning Bryant 2008., 2009. ja 2010. aastal), kuid kunagi ei ole nad sellisel tasemel omavahel vastamisi läinud.

«Kui me peaksime nägema vastasseisu Kobe vs LeBron, siis see purustaks kõik rekordid,» sõnas Lakersi legendaarne mängumees Magic Johnson AP-le. «Arvan, et vaatajate arv olek enneolematu.»

Loomulikult on tiitlikaitsja Heat ka tänavu suurfavoriit ning oma positsioonide kindlustamiseks tehti suvel ka tõsiselt tööd. Nii hangiti Jamesi, Dwyane Wade’i ja Chris Boshi kõrvale legendaarne viskemasin Ray Allen (Allen on NBA ajaloos kõige rohkem kolmepunktiviskeid sooritanud ja ka tabanud mängija) ning Rashard Lewis.

Kahel eelmisel hooajal NBA finaalidest kõrvale jäänud Lakers on samuti teinud tõsiselt tööd, et taas tõusta absoluutsesse tippu, ning nii hangiti Bryanti ja Pau Gasoli kõrvale veel liiga võimsaim keskmängija Dwight Howard ja 2005. ja 2006. aasta põhihooaja MVP (kõige väärtuslikum mängija) Steve Nash.

«Heat on valitsev meister ja seega on nad favoriidid. Lakers on paberi peal väga talendikas. Saab olema ülimalt huvitav aasta ning loodan mõlemat meeskonda näha finaalis,» sõnas O’Neal, kes on karjääri jooksul meistriks tulnud nii Lakersi kui ka Heatiga.

Aasta-aastalt on endast aina rohkem rääkima pannud noortest staaridest koosnev Oklahoma City Thunder, kes jõudis mullu ka finaali, kuid pidi seal Heati käest vastu võtma kaotuse. Klubi on üritanud meeskonda samm-sammult ehitada ja sõlmida oma liidritega uusi lepinguid; tulevikku silmas pidades võib tegemist olla tiimiga, kes on võimeline võitma rohkem kui ühe NBA meistritiitli.

Tänavuse hooaja eel tabas neid aga esimene suurem tagasilöök, kui neil ei õnnestunud saada kokkuleppele mulluse liiga parima vahetusmängija ­James Hardeniga. Tagamängija ei olnud nõus nelja aasta pikkuse lepinguga, mis toonuks talle sisse 40 miljonit eurot – maksimaalselt võinuks tiim talle maksta 46 miljonit. Nii vahetati Harden Houston Rocketsisse, kust Thunder sai peamise täiendusena asemele Kevin Martini.

Lai favoriitide ring

«Tegemist on populaarse arvamusega, et Harden ei ole väärt maksimaalset lepingut, kuna ta mängis mullu finaalis kehvasti. Samas, Rocketsis ei ole tal vaja algaval hooajal finaalis hästi esineda, kuna Rockets ei jõua sinna,» kommenteeris ajakirjanik Adrian Wojnarowski Yahoo! veergudel.

Vaatamata Hardeni lahkumisele peetakse Thunderit mitmes ennustuses siiski endiselt läänekonverentsis suuremaks favoriidiks kui Lakersit. Kevin Duranti, Russell Westbrooki ja Serge Ibaka eestvedamisel ei saagi seada madalamat sihti kui meistritiitel.

Loomulikult ei piirdu favoriitide ring vaid kolme tiimiga, arvestada tuleb mitme meeskonnaga. Nii pole kindlasti viimast sõna öelnud Tim Duncanile, Tony Parkerile ja Manu Ginobilile toetuv San Antonio Spurs. Chris Pauli ja Blake Griffini juhtimisel soovib Los Angeles Clippers tõestada, et nad ei ole teisest sama linna tiimist Lakersist kehvemad. Kõikidele vastastele on võimeline tõsist peavalu valmistama ka Chicago Bulls, kuid nende puhul sõltub palju sellest, millal saab nende tähtmängija Derrick Rose taas tiimi täie jõuga aidata.  

Kõrges heitluses loodavad kindlasti kaasa lüüa veel kogenud Boston Celtcs, suvel meeskonda Andre Igoudalaga täiendanud Denver Nuggets, senistele liidritele karastunud mängumehi juurde toonud New York Knicks ja mullu head minekut näidanud Indiana Pacers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles