Eesti käsipallikoondis alustab EM-valiksarja kodus Iirimaa vastu

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise liider Mait Patrail (palliga).
Eesti koondise liider Mait Patrail (palliga). Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti meeste käsipallikoondis peab sel nädalal kaks esimest kohtumist 2016. aasta EM-valiksarja avaringis, kui täna võõrustatakse Kehras algusega kell 18.30 Iirimaad ning 3. novembril ollakse Neerpeltis Eesti aja järgi kell 21.30 vastamisi Belgiaga.

Eesti koondis peab seekordset tsüklit alustama esimesest ringist, sest 2014. aasta EM-valikturniiril saadi alagrupis Türgi ja Läti järel ning Malta ees kolmas koht. Seekord pääseb alagrupist edasi play-offi vaid võitja, kus vastaseks loositakse 2014. aasta EM-valiktsükli teises kvalifikatsiooniosas kolme viimase hulka jäänud meeskond.

Eesti pole oma esimese vastase Iirimaaga varem kohtunud. Iirimaa on viimastel aastatel osalenud Challenge Trophy nimelisel turniiril, kus sel aastal kaotati alagrupis Fääri saartele, Gruusiale ja Inglismaale keskmiselt 31 väravaga. Kolm aastat varem jäädi alagrupiturniiril näiteks Soomele alla 19:38 ning Maltale 20:36. Võrdluseks võib tuua, et 2014. aasta EM-valikturniiril alistas Eesti koondis Malta 56:19.

Belgiaga kohtuti aga viimati 2011. aasta MM-valikturniiril, kui Hasseltis võeti 30:20 võit. Ühte alagruppi kuuluti ka 2010. aasta EM-tsüklis. Eesti võitis mõlemad mängud, olles kodus parem 37:28 ja võõrsil 29:24.

Eelseisva valiktsükli eel toimus muudatus Eesti koondise peatreeneripingil, kus senine juhendaja Kalmer Musting tegi teed Jüri Lepale. Mullu HC Kehra/Daisy Eesti meistriks ja karikavõitjaks ning Balti liiga tšempioniks tüürinud Lepp oli viimati koondise tüüri juures kümme aastat tagasi. «Neid perioode ei saa võrreldagi,» lausus Lepp. «Toona polnud meil käsipalliks mõeldud saalegi ja koondise moodustasid Skandinaavias mänginud amatöörid, kes tegid sporti töö kõrvalt. Nüüd on meil aga tingimused oluliselt paranenud ning meeskonna tuumiku moodustavad profid.»

Enne kolmapäevast kohtumist Iirimaaga on Eesti koondis teinud paar ühistreeningut, mis jätnud Lepale hea mulje. «Välismängijad tõid meeskonda hoopis teise hingamise ja õhkkonna,“ ütles ta. «Aga midagi üllatavat siin ju ei ole. Sellist pilti ma ootasingi.» Meeskonna ühed liidrid Mait Patrail ja Dener Jaanimaa on viimasel ajal Saksamaal resultatiivset mängu näidanud. See pole ka Lepal märkamata jäänud. «Patrail ja Jaanimaa on treeningutel hea mulje jätnud,» tõdes Lepp.

Lepa hinnangul peaks Eesti jaks kodusaalis Iirimaast üle käima ja nii keskendutakse juba laupäevasele lahingule Belgiaga. «Oleme ettevalmistuse sättinud nii, et Belgias oma parimas hoos olla,» lisas ta.

Eesti koondis: Raido Peedomaa (Põlva Serviti), Kaspar Lees (HC Kehra/Daisy), Mait Patrail (TSV Hannover-Burgdorf/GER), Janar Mägi (EHV Aue/GER), Risto Lepp (HB Dudelange/LUX), Mikk Pinnonen (Arhus Handbold), Uku-Tanel Laast (HC Kehra/Daisy), Kristo Voika (Viljandi HC), Mario Karuse (Karjaa BK-46/FIN), Dener Jaanimaa (EHV Aue/GER), Marko Slastinovski (HC Kehra/Daisy), Jorma Käsper (HC Kehra/Daisy), Jürgen Rooba (HC Viimsi/Tööriistamarket), Kaupo Liiva (HC Kehra/Daisy), Martin Johannson (HC Odorheiu Secuiesc/ROM), Armi Pärt (HC Kehra/Daisy), Marius Aleksejev (HC Kriens-Luzern/SUI), Eston Varusk (Põlva Serviti), Mikola Naum (HC Kehra/Daisy). Peatreener Jüri Lepp, treenerid Tarmo Volt ja Priit Allikivi ning füsioterapeut Kristiina Lind.

C-alagrupi ajakava:

31.10.2012 (kell 18.30) Eesti – Iirimaa
03.11.2012 (kell 21.30) Belgia – Eesti
03.-04.04.2013 Iirimaa – Belgia
06.-07.04.2013 Iirimaa – Eesti
12.-13.06.2013 Belgia – Iirimaa
15.-16.06.2013 Eesti – Belgia
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles