Aivar Pohlak: Narva Transi kihlveoprobleem on selgelt mängijatekeskne

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlak
Aivar Pohlak Foto: Viktor Burkivski

Eesti Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak sõnas, et Narva Transi meeskonda tabanud järjekordne kihlveopettuste skandaal on mängijatepõhine. Pohlaku sõnul ei ole Trans aga ainus klubi, kuhu kuulub patustanud mängijaid.

«Erinevalt naaberriikidest on meil probleem selgelt mängijatekeskne – võin seda öelda 99,99-protsendilise kindlusega. Protsess ise on keerulisem kui lihtsalt oma kaotuste peale panustamine ja nagu sedalaadi pettuste praktika näitab, juhivad asja kriminaalse taustaga isikud,» sõnas Pohlak.

Pohlak rõhutas, et paralleelselt prokuratuuri uurimisega on käimas ka Jalgpalliliidu distsiplinaarjuurdlus. «Ma ei saa kommenteerida prokuratuuri tegevust, sest ma ei tea seda täpselt, aga meie poolt võin öelda, et jutt ei käi ainult Narva Transist,» sõnas Pohlak, soovimata samas täpsustada, mitme ja millise klubi mängijad võivad veel asjasse segatud olla.

Sama salapäraseks jäi Pohlak kuue mängija osas, kellele prokuratuur on kahtlustuse esitanud. «Me tegelikult teame neid nimesid, aga tegelikult ei tea ka. Ametlikult pole keegi meile neid öelnud, aga Eesti jalgpallimaailm on väike,» märkis Pohlak.

Pohlaku sõnul on olukorrast teatud määral teadlik ka Euroopa jalgpalliliit UEFA. «Võin välja öelda, et saime neilt materjali Transi Euroopa-mängude kohta ja edastasime selle, kuhu vaja. Aga me ei tea, kas nad on ka mingi uurimise algatanud.»

Jalgpalliliidu presidendi sõnad annavad siiski alust aimata, et Transi, mille mängijaid on varemgi korduvalt pettustes kahtlustatud, meistriliigast suure tõenäosusega välja ei heideta. «Sealtpoolt on lootus klubi uuenemisele, mida seni pole olnud. See annab uurimisele positiivse fooni,» sõnas ta.

«Analoogne praktika on olnud valdaval enamikul juhtudest karistada persoone, mitte klubisid. Eks tõestatud kuritegude mastaap annab vastuse, kas ka Trans võib karistada saada. Meie saame oma otsuseid langetada ka vaid enda distsiplinaarmenetluse põhjal ega pea ootama kohtuotsust, sest Jalgpalliliidu distsiplinaarmäärustik on karmim – ka asjast mitteteatamine toob karistuse,» lisas Pohlak, kelle sõnul on distsiplinaarkomisjoni menetluses praegu ka juhtumid, kus mängijad panustavad Meistri- või Esiliiga kohtumistele, mis on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles