Uued kogemused ja kaotamist vajavad 800 grammi

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu
Kaarel Nurmsalu Foto: Erakogu

Tänavuse hooaja eel Soome suusahüppekoondise treeningutega liitunud Kaarel Nurmsalu on saanud harjutada varasemast paremates ja ka teistsugustes tingimustes. Järgmisel nädalal toimuva MK-sarja avavõistluse eel loodab ta kaalust kaotada veel 0,8 kg.

Hooaja esimeseks etapiks koguneb maailma paremik 1994. aasta olümpialinna Lillehammerisse. Praegu harjutab suvisel Hinzenbacheni GP-etapil 22. koha saanud Nurmsalu koos soomlastega Rukal, kus antakse vormile viimast lihvi.

«Kuna Rovaniemi mägi pandi esmaspäeval vihma tõttu kinni, siis tegin talve esimesed hüpped Taivalkoski 70 m mäe pealt. Ruka suurel mäel tegin esimese trenni täna (eile),» sõnas Nurmsalu, kes sõitis esimesele lumele pühapäeval.

Praegune laager on Nurmsalu jaoks kolmas, kus ta viibib koos soomlastega, ning praeguseks sujuvad asjad juba soovitud moel. «Kõik on paika loksunud ja tiim toimib maksimaalselt. Kõik inimesed on väga sõbralikud ja saan lisaks oma treenerile (Soome koondise teine treener Topi Sarparanta on Nurmsalu isiklik treener) abi ka teistelt,» rääkis Nurmsalu.

Koos soomlastega harjutamisel on veel plusse, millest eestlane ei osanud varem unistadagi. «Kui uus ja parem varustus jagatakse esmalt austerlastele ja niimoodi tugevamaid riike pidi edasi, siis Eesti oli selles tabelis üsna taga. Nüüd saan varustuse koos soomlastega ning kõik sellega kaasas käiv toimub minu jaoks palju sujuvamalt kui varem,» rõõmustas ta.

Lisaks korralikumale varustusele saab eestlane nüüdsest nautida ka paremaid harjutamistingimusi. «Soomes treeninglaagris olles antakse kohalikule koondisele kohe teada, kui mäel on head olud. Teiste tiimide puhul asjad nii sujuvalt tihtipeale ei käi,» lisas 21-aastane suusahüppaja.

Võrreldes tavapärase hooaja algusega viibis Nurmsalu tänavu ka ühe nädala soojal maal, et hooaega värskena alustada. Eesti suusahüppaja käis koos isikliku juhendajaga Iisraelis, kus pandi rõhku nii üldfüüsilisele treeningule kui ka aktiivsele puhkamisele. «Mina ei ole varem sellist asja proovinud, kuid paljude suuremate tiimide jaoks on see tavapärane,» märkis eestlane, kes peab Soome koondisega koos treenimiseks endale ise raha leidma.

Samas on Soome koondisel võrreldes varasemate aastatega natuke raskemad ajad ning ereda tähe puududes on raskem sponsoreid ligi meelitada. Hiljuti avaldasid nad video, kus demonstreerisid oma keerulist olukorda. Videot näidatakse ka Soome telekanalites ja niimoodi loodetakse annetuste toel Soome koondis taas tippu viia.

Hooaja eel soovib Nurmsalu parandada veel oma füüsilist poolt ning natuke tuleb tema sõnul kaotada ka kaalu, et olla parimas võimalikus vormis. Praegu kaalub suusahüppaja 69,3 kg, järgmise nädala võistlusteks võiks see näitaja olla aga 68,5 kg. «Hetkel on kehakaal juba selline, et kannataks ka võistelda. Uus kombinesoon ei nõua sellist lapsekaalu,» avaldas ta.

Kahe hooaja vahel võeti suusahüppajate jaoks vastu reegel, mille järgi peab võistlusvorm nüüd olema liibuvam ja rohkem keha ümber. See omakorda tähendab aga, et kaal mängib varasemast natuke väiksemat rolli.

Kui suurema kombinesooni puhul tähendas üks allavõetud kilogramm umbes nelja lisameetrit, siis nüüd vastab ühele kilogrammile umbes kaks meetrit hüppepikkust. Siiski ei ole kõik nii mustvalge. «Igal asjal on kaks tahku. Kaalu kaotades võid kaotada aga äratõukeks vajalikku jõudu,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles