Kirsipuu asub tippe koolitama

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kirsipuu sõnul aitaks profimeeskonna loomine astuda järgmise sammu jalgrattaspordi arengus
Jaan Kirsipuu sõnul aitaks profimeeskonna loomine astuda järgmise sammu jalgrattaspordi arengus Foto: Elmo Riig / Sakala

ndine tippsprinter Jaan Kirsipuu hakkab Astana meeskonna uue spordidirektorina jagama kogemusi praegustele tähtedele eesotsas Tanel Kangertiga.

Lõppenud hooaja järel 43-aastasena viimaks pikale ja edukale sportlaskarjäärile joone alla tõmmanud Jaan Kirsipuu jätkab tööd rattamaailma tipus – temast saab Astana meeskonna spordidirektor.

«Leping sai sõlmitud esialgu vaid aastaks – nagu uute nägude puhul ikka, tahab tiim testida, kuidas hakkama saan,» sõnas Kirsipuu. Spordidirektoreid on Astana meeskonnas koguni seitse, kuid ülesanded on omavahel kenasti ära jagatud.

«Eks mõned vanemad olijad võtavad suuremad otsused enda kanda, aga neil võistlustel, kus kohal olen, jääb sõnaõigus ikkagi mulle,» sõnas Kirsipuu, kellel oli võimalus Astanaga liituda juba eelmise hooaja järel, kuid siis otsustas ta, et veedab veel aasta aega ratturina Champion Systemi meeskonnas. «Tegelikult olin veel nüüdki aasta algul seda meelt, et jätkan oma tiimiga, aga seal tekkisid vastuolud ja asjad ei sujunud,» sõnas Kirsipuu.

«Kašetškinil on vahel natuke suhtlusprobleeme ja ta on meeskonnas juba päris paljudega raksu läinud, aga mina saan temaga hästi läbi.»

Viis hoolealust

Astana jaoks uue võttena on meeskonna sõitjad spordidirektorite vahel ära jagatud. «Mujal klubides on seda rohkem tehtud, nüüd proovitakse ka Astanas esimest korda – hea, kui ratturitel on konkreetsemalt teada, kelle poole mure korral pöörduda,» kirjeldas Kirsipuu, kelle peaülesanne ongi olla hoolealustele igas asjas abiks. «See ei puuduta ainult treeningutega seotud küsimusi, vaid minu jutule võivad nad tulla ka siis, kui tegu on mingi spordivälise murega,» märkis Kirsipuu.

Tema hoole all on viis meest: Tanel Kangert, rootslane Frederik Kessiakoff, ameeriklane Evan Huffman ning kaks kogenud kasahhi, Dmitri Muravjov ja Andrei Kašetškin. Neist on Kirsipuule seni täiesti tundmatu mees vaid värskelt Astanaga liitunud Huffman. «Tegemist on USA U23 vanuseklassi eraldistardist sõidu meistriga ja tema kaasamisel meeskonda oli tegelikult väike rattatootja-poolne surve, sest eelmisel hooajal sõitis ta USAs just Specializedi tiimis,» märkis Kirsipuu. «Eks peagi ole näha, mida ta endast kujutab.»

Kogenud kasahhid on eestlase käe all aga ennekõike seetõttu, et meeste omavaheline läbisaamine on hea. «Kašetškinil on vahel natuke suhtlusprobleeme ja ta on meeskonnas juba päris paljudega raksu läinud, aga mina saan temaga hästi läbi,» muigas Kirsipuu. «Muravjov on aga jällegi nii kogenud mees, et ei lase eriti teistel õpetada, mida ja kuidas tegema peab. Kuid me oleme varem koos sõitnud, mind ta usaldab.»

Esimene kogemus käes

Kõige lihtsam on mõistagi suhelda Astanas kolmandat hooaega alustava kaasmaalase Kangertiga. «Just istusime temaga maha ja panime paika kaks varianti, kuidas hooajale läheneda. Tanel valis seejärel endale sobivama välja ning mina läksin ülemuste juurde ja surusin selle läbi,» kirjeldab Kirsipuu esimesi tööpäevi.

Kangerti hooaja esimese poole põhirõhk on sarnaselt tänavuse aastaga maikuus toimuval Giro d’Italial – mullu Itaalia tuuril Astana liidrirolli täitnud Roman Kreuziger lahkus SaxoBanki meeskonda ning tema asemele tuli tunamullune Vuelta üldvõitja Vincenzo Nibali. Kirsipuu sõnul kuulub Kangert Girol itaallase lähimate abimeeste ringi. «Seal on lisaks Tanelile veel ka näiteks Paolo Tiralongo ja Janes Brajkovič, kokku viis meest.»

Ehkki oma parimatel päevadel maailma sprinterite koorekihti kuulunud Kirsipuu otseste hoolealuste seas on hoopis tuurisõitjad ja mägironijad, polevat see probleem. «Minu ülesanne pole nii tehnilist nõu anda, pigem olen suhtluse vahendaja ja võistlusprogrammide koostaja, sõnas ta. Meeskonna sprinteritega tegelen niikuinii ja sellest lähtuvalt on ka mu hooaja alguse kalender koostatud – kõigepealt lähen Katari ja Omaani mitmepäevasõitudele, neile järgnevad juba Flandria ja Belgia klassikud ehk sedalaadi võistlused, mida ma ikka ise kõige paremini tunnen. Ega mind kuskile mägistele võistlustele saadetagi, selleks on teised mehed,» lausus ta.

Kirsipuul on juba seljataga ka Astana esimene laager Itaalias Montecatinis, mis jättis igati meeldiva mulje. «Enamiku meestega sai suheldud ja programme arutatud, kõigiga veel ei jõudnud, aga eks see võimalus avaneb detsembrikuus järgmises laagris. Õppinud olen aga selle vähese ajaga palju, eeskätt just kogenumatelt tegijatelt väikeseid nüansse, mis mõjutavad palju, ent mida pole ise tähelegi pannud,» lausus Kirsipuu, nimetades uut ametit ühtaegu nii põnevaks kui ka väljakutsuvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles