Vettel võib korrata ajaloolist saavutust

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel Foto: SCANPIX

Tänavuse hooaja vormel-1 sarja maailmameister selgub eeloleval nädalavahetusel Brasiilias. Tiitli eest on heitlema jäänud veel kahekordsed maailmameistrid Sebastian Vettel Red Bullil ja Fernando Alonso Ferraril, kellest esimesel on võimalus korrata legendaarsete tiitlivõitjate saavutust.

Hooaja eelviimase etapi USAs Austinis võitis Lewis Hamilton, MM-sarja liider Vettel lõpetas võistluse teisena ning tema lähim jälitaja Alonso tuli üle lõpujoone kolmandana. Kokkuvõttes edestab Vettel nüüd konkurenti 13 punktiga ehk talle piisab pühapäevasel Brasiilia GP-etapil tiitli kindlustamiseks ka neljandast kohast.

Alonsol on tiitlini jõuda keerulisem, lootuste säilitamiseks tuleb kindlasti lõpetada esikolmikus, kuid samal ajal peab ka Vettelil viltu vedama.

Stsenaariumid, mis tooksid üldarvestuses esikoha Ferrari piloodile on järgmised. 1. Alonso peab Brasiilias võitma ja lootma, et Vettel ei saa viiendast kohast paremat tulemust. 2. Olema teine ning Vettel samal ajal kaheksas või veelgi rohkem tagapool. 3. Lõpetama võistluse kolmandana ja lootma, et Vettel tuleb üle finišijoone maksimaalselt üheksandana.

Sel pühapäeval toimuva hooaja viimase etapi eel pakatab Vettel enesekindlusest ning vaadates eelmiste aastate Brasiilia GP tulemusi, on selleks ka põhjust. «Oleme viimastel aastatel seal väga head olnud ja seega on põhjust seda sõitu oodata,» märkis Vettel, kes võitis Lõuna-Ameerikas 2010. aastal ning oli eelmisel aastal teine. «Kõigele lisaks suutsin USAs oma eduseisu suurendada ja seega oleme väga heas positsioonis.»

2005. ja 2006. aasta maailmameister Alonso pole samas varem Brasiilias võidutsenud, kuid on kahel korral ületanud lõpujoone teisena. «Võib-olla paberil ei tundu võimalus kõige parem, kuid sügaval sisimas tunnen, et mängus on väga palju,» sõnas Alonso AFP-le.

Kui aga 25-aastane Vettel tuleb ka tänavu maailmameistriks ja võidab kolmanda MM-tiitli järjest, kordab ta sellega legendaarsete Mi­chael Schumacheri (Schumacher võitis järjest koguni viis MM-tiitlit) ja Juan Manuel Fangio saavutust, kes on seni ainsatena suutnud kolmel järjestikusel hooajal triumfeerida.

Üldarvestuses liigub kolmanda koha poole Lotuse soomlasest piloot Kimi Räikkönen, keda võib ohustada veel vaid Hamilton.

Sõitjate arvestuses peavad Vettel ja Alonso jagama omavahel tiitli Brasiilias, kuid konstruktorite arvestuses sai kõik selgeks juba USAs – kolmandat aastat järjest kerkis parimaks tiimiks Red Bull. Viimasel etapil peavad omavahel teise ja kolmanda koha ära jagama Ferrari ja McLaren, kellest esimesel on praegu 14-punktiline eduseis.

Vormel-1

USA GP: 1. Lewis Hamilton (McLaren), 2. Sebastian Vettel (Red Bull), 3. Fernando Alonso (Ferrari), 4. Felipe Massa (Ferrari), 5. Jenson Button (McLaren), 6. Kimi Räikkönen (Lotus).

MM-sarja üldseis: 1. Sebastian Vettel (Red Bull) 273 punkti, 2. Fernando Alonso (Ferrari) 260, 3. Kimi Räikkönen (Lotus) 206, 4. Lewis Hamilton (McLaren) 190, 5. Mark Webber (Red Bull) 167, 6. Jenson Button (McLaren) 163.

Konstruktorite karikas: 1. Red Bull 440, 2. Ferrari 367, 3. McLaren 353, 4. Lotus 302, 5. Mercedes 136, 6. Sauber 124.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles