Uljas vahetusterulett aitas Rocki magusa võiduni

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kurbas (palliga) kiitis peatreener Gert Kullamäe vahetustetaktikat, mis aitas lõpuni värskust säilitada. Joosep Toome (vasakul) pääses platsile alles kolmanda veerandaja lõpus, ent jäi sinna lõpuvileni.
Tanel Kurbas (palliga) kiitis peatreener Gert Kullamäe vahetustetaktikat, mis aitas lõpuni värskust säilitada. Joosep Toome (vasakul) pääses platsile alles kolmanda veerandaja lõpus, ent jäi sinna lõpuvileni. Foto: Margus Ansu

Tartu Rocki korvpallimeeskond alistas Euro Challenege’i sarjas kodus Ukraina liiga liidri Južnõi Himiku 94:77.

Justin Ingram tormab palliga üle väljaku, võtab enne vastaste korvi alla jõudmist hoo maha, kiikab üle õla ja jätab palli tagant tulevale Ivan Neljubovile, kes tõukab end korvist kaugel põrandast lahti ja lajatab palli efektselt läbi rõnga. Tartu Ülikooli spordihoone tribüüne täitvad tuhanded inimesed möirgavad vaimustusest. Neljubov lööb tagasi kaitsesse joostes rusikaga vastu rinda – ta tunneb, et on oluline osa vägevast etendusest.

Kirjeldatud episood polnud eilse mängu kõige olulisem, vaid lihtsalt sümboolne. Sellest korvist ilmusid tabloole lõppnumbrid 94:77. Sellise tulemusega alistas Tartu Rock ­eurosarja üliolulises kohtumises Ukraina liiga liidri Južnõi Himiku. Teine võit tõstis hea emotsiooniga tegutsenud tartlased turniiritabelis 2. kohale.

Eeskuju Euroopast

«Poisid olid tublid ja teenisid võidu ära, teisel poolajal näidati oma tõelist sisu,» sõnas pärast lõpuvilet võidukalt rusikaga spordisaali lae suunas vibutanud Rocki peatreener Gert Kullamäe.

Eesti korvpallitreenerite vana kooli esindajad on alati rääkinud, et tähtsateks mängudeks tuleb leida seitse-kaheksa pallurit, keda platsile usaldada. Kullamäe on aga hooaja algusest peale juurutanud ideed mängitada kõiki või peaaegu kõiki mehi – nii nagu on tavaks Euroopa tippklubides.

Eilse mängu teise veerand­aja alguseks oli ta kogu algviisiku pingile võtnud ja platsil rassisid hoopis teised mehed. Himik haaras initsiatiivi ja pääses üheksa silmaga ette. Poolajavileks tõi algviisik Rocki taas mängu tagasi ning Kullamäe jätkas vahetusteruletti ka teisel poolajal – seekord polnud murdumisest enam jälgegi. Hoopis värskemad tartlased purjetasid vaikselt oma teed.

Kohtumine liidriga

«Esimesel poolajal lõid vahetused meid rütmist välja, kuid jälgisin pidevalt silmanurgast tablood, et püsiksime mängus. Usun, et kokkuvõttes tõi see käik meile edu,» selgitas Kullamäe. «Hooaja algusest peale oleme soovinud mängida 12 mehega ja selles suunas ka pidevalt töötanud.»

Eile meeskonda kaheksa punktiga toetanud Tanel Kurbas kiitis samuti treeneri valiku heaks. «Tänu nendele vahetustele püsisime lõpus värskena ega väsinud ära,» märkis ta. «Lisaks on kogu meeskond muutunud enesekindlaks – kõik, kes platsile tulevad, tahavad ka midagi teha.» Rockil tegid eile skoori kümme meest, neist suurimad korvikütid olid Ingram ja Neljubov 16 punktiga, Timo Eichfuss lisas 13 silma.

Kullamäe rõhutas, et kuigi lõpus võideti suureskooriliselt, pole Himik sugugi nõrk meeskond – ega asjata ei juhi nad tugevat Ukraina meistriliigat. «Tagaliin on neil tõesti kõva, selle märkamiseks ei pea olema korvpalliprofessor. Kaitses võtsime riski, tõmbasime korvialuse kokku ja lasime nende pikkadel samuti väljast visata. Suure ääre kohal tegutsevad mehed pole neil just kõige stabiilsema viskega,» tutvustas Kullamäe mänguplaani. «Kasutasime sama taktikat ka Ukrainas mängides ja nagu näha, see toimis.»

Rock on saanud järjest kaks magusat võitu, ent edasipääsuks sellest veel ei piisa. Tuleval teisipäeval kohtutakse Rumeenias alagrupi liidriga. «Selge see, et Rumeenias tuleb väga raske mäng – raske saal, raske publik ... Seal võitmiseks peame olema vaimselt väga tugevad,» vaatas Kullamäe tulevikku.

Korvpall

Eurochallenge

•    Tartu Rock – Južnõi Himik 94:77

•    Tartu: Neljubov 16, Ingram 16 + 6 rs, Eichfuss 13, Toome 9, Kurbas 8, Saage 8, Doronin 6, Kriisa 6, Leppik 3.

•    Himik: Deane 13, Popov 13, Joseph 12, Lesic 10, Zavadski 7, Goodridge 6, Rjabtšuk 6, Sehovic 5, Kovalenko 4, Sizov 1.

•    Tabeliseis: 1. Gaz Metan Medias 3 võitu / 0 kaotust, 2. Tartu Rock 2/2, 3. Južnõi Himik 2/2, 4. JDA Dijon 0/3.

Balti liiga

•    LSU/Baltai – BC Kalev / Cramo 61:73

•    Baltai: Sakalauskas 11, Vingelis 9.

•    Kalev: Wilkinson 21, Elegar 15, Fall 13.

•    Tabeliseis D-alagrupis: 1. Pieno zvaigzdes 6 võitu / 0 kaotust, 2. Kalev/Cramo 4/2, 3. Valmiera 3/3, 4. Pärnu 1/3, 5. Baltai 0/6.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles