Televisioon võib kustutada sportlaste võrdsed võimalused

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu
Kaarel Nurmsalu Foto: SCANPIX

Kaarel Nurmsalu tegi Kuusamo mäel oma karjääri parima hüppe, kuid kohtunike otsus võttis võimaluse saada hea koht.

Ainsa eestlasena suusahüpete MK-sarjas osalev Kaarel Nurmsalu jõudis lõppenud nädalavahetusel sel hooajal esmakordselt lõppvõistlusele ning Kuusamo mäel ei jäänud kaugele ka punktikoht. Kõige rohkem kõneainet pakkus siiski kohtunike otsus, mis pani lõpuks 36. koha saanud Nurmsalu ja veel neli sportlast ülejäänud konkurentidega võrreldes kehvemasse olukorda.

Kui 2010. aasta jaanuaris võeti suusahüpetes esmakordselt kasutusele tuulereegel ja kompensatsioonipunktid, on sportlastel tulnud kohaneda uute oludega. Vastavalt reeglitele jagatakse osalejatele miinus- või plusspunkte (poomi tõstmise või langetamise korral ning erinevate tuuleolude puhul), kuid see ei ole kõikidele osalejaile meeltmööda, kuna võistlusolud võivad tunduvalt erineda.

«Teoreetiliselt on tänu praegustele reeglitele võimalik võistlus läbi viia ka halva ilmaga. Tiitlivõistluste puhul lükatakse kehvade ilmaolude tõttu ikka võistlus edasi. Ka MK-sarjas võib seda juhtuda, kuid seekord ei olnud seda enam kuhugi mujale paigutada ja nii tuli juhtunuga leppida,» märkis sportlase isa Toomas Nurmsalu.

Väiksem kiirus

Kaarel Nurmsalu oli laupäeval üks viiest suusahüppajast, kes tegi oma võistlushüppe Kuusamo mäe viiendalt poomilt, kuid ülejäänud 45 sportlast alustasid hoovõttu astme võrra kõrgemalt. Kuigi pikema lennu teinud meeste lõpptulemusest võeti selle eest maha kaheksa punkti, on eestlase meelest olukord siiski ebavõrdne.

«Ühe poomi võrra kõrgemalt alustamine annab tunduvalt kiirust juurde ning see võimaldab omakorda kõike paremini teha,» rääkis sportlane. «Ega ka tuulesüsteem ei toimi nii nagu peaks, kuna punktid pannakse kirja hetkel, kui põlema läheb roheline tuli. Hüppele võib jõuda aga alles kümme sekundit hiljem, kui olud on juba muutunud.»

«Nagu Kaarel ütles, oli tunne selline, nagu ta oleks tõuganud kohapealt. Ta ei olegi sellelt mäelt varem nii madalalt hüpanud,» lisas Toomas Nurmsalu.

Nagu proovihüppaja

Madalamalt poomilt hüppamine valmistas eestlasele seda rohkem tuska, et ta suutis kehvades oludes teha väga korraliku soorituse. «Absoluutselt kõik treenerid ütlesid, et tegemist oli parima hüppega, mis ma teinud olen. Otsa pealt sain puhtalt ja sujuvalt minema. Kokkuvõttes oli väga stabiilne sooritus. Hea meel on selle üle, et kõik harjutatu tuli välja võistluse ajal,» sõnas sportlane, kes mattis hüppe järel aga kohe igasugused edasised lootused. «Alguses vaatasin, et tuleb jääda soojendama, et äkki õnnestub ka teise vooru pääseda. Kui aga kuulsin, et poomi tõsteti, läksin kohe asju pakkima. Lootust enam ei olnud.»

Nii sportlane kui ka tema isa rõhutasid, et suusahüpete puhul on tegemist välistingimustes toimuva alaga, kus kõik ei sõltu vaid endast ja tuleb leppida ka ilmastikuoludega. Siiski tõi Kaarel Nurmsalu välja ühe nüansi, mida ta saab tulevikku silmas pidades parandada.

«Eks võistluse ajal on viis-kuus esimest hüppajat sisuliselt proovihüppajad, kes testivad paremate jaoks valitsevaid olusid. Kui oleksin aga varem olnud kõvem tegija, siis poleks pidanud neljandana hüppama. See on asi, kus on võimalik edasi minna,» märkis Kaarel Nurmsalu.

Aastaid oli suusahüpetes kasutusel süsteem, kus kõik sportlased pidid ühe hüppevooru jooksul mäest alla tulema ühelt ja samalt kõrguselt. Seega tuli poomi tõstmise või langetamise korral kõikidel oma soorituse juba teinud sportlastel taas torni ronida ja hüpe uuesti teha. See aga tähendas, et võistlus jäi venima ja see omakorda lõi sassi telekanalite ajakavad.

«Muutus saigi tehtud seepärast, et kõik voorud hüpataks järjest ja kordushüppeid ei peaks tegema. Reeglimuudatuse üheks ja ainsaks põhjuseks oli televisioon,» märkis Toomas Nurmsalu.

«Ka laupäeval tekkis kahel korral reaalne võimalus, et võistlus võidakse siiski katki jätta, sest viis meest lülitati ju sisuliselt konkurentsist välja. Tuuleolud muutsid võistluse farsiks ning üheks ohvriks oli ka Thomas Morgenstern, kes hüppas nendes tingimustes vaid 111,5 meetrit (Morgenstern sai Kuusamos 33. koha ja kaotas MK-sarjas seetõttu liidrikoha – toim).»

Suusahüpete MK-sari jätkub sel nädalal järgmise talve olümpialinnas Sotšis, kus punkte jagatakse laupäeval ja pühapäeval K-106 mäel. «Ilmateadet vaadates tundub, et etapi toimumine võib olla kahtluse all, kuna vihma sajab pidevalt ja ka tuul on seal kõva,» sõnas Nurmsalu. «Piletid on igatahes tellitud ning teekond tuleb ette võtta.»

Kuusamo MK-etapp

Suusahüpped

Kuusamo: 1. Severin Freund (Saksamaa) 266,1 punkti (134,5 ja 135,5 m), 2. Dmitri Vassiljev (Venemaa) 265,4 (136,0 ja 132,0 m), 3. Simon Ammann (Šveits) 255,7 (135,0 ja 130,5 m) ... 36. Kaarel Nurmsalu 83,7 (108,0 m).

MK-sarja üldseis: 1. Severin Freund 215 punkti, 2. Gregor Schlierenzauer 182, 3. Thomas Morgenstern 140.

Kahevõistlus

Individuaalvõistlus: 1. Jason Lamy Chappuis (Prantsusmaa), 2. Magnus Moan (Norra) +13,0, 3. Sebastien Lacroix (Prantsusmaa) +13,2 ... 35. Kail Piho +3.56,9.

Paarisvõistlus: 1. Austria I, 2. Norra II +5,4, 3. Prantsusmaa I +6,2 ... 15. Eesti (Kail Piho, Han-Hendrik Piho) +4.09,5.

MK-sarja üldseis: 1. Jason Lamy Chappuis 230 punkti, 2. Magnus Moan 213, 3. Haavard Klemetsen

141 ... 29. Kail Piho 15.

Suusatamine

Minituur (mehed): 1. Petter Northug (Norra), 2. Maksim Võlegžanin (Venemaa) +1,4, 3. Aleksei Pltoranin (Kasahstan) +3,4 ... 27. Karel Tammjärv +1.59,1, 72. Peeter Kümmel +5.10,5, 81. Raido Ränkel +6.16,7, 82. Siim Sellis +6.27,9.

MK-sarja üldseis: 1. Petter Northug (Norra) 335 punkti, 2. Aleksei Poltaranin (Kasahstan) 281, 3. Maksim Võlegžanin (Venemaa) 252 ... 42. Karel Tammjärv 16, 48. Siim Sellis 12, 50. Anti Saarepuu 11, 66. Peeter Kümmel 3.

Minituur (naised): 1. Marit Bjørgen (Norra), 2. Justyna Kowalczyk (Poola) +1.21,4, 3. Heidi Weng (Norra) +1.23,9 ... 48. Tatjana Mannima +5.18,4, 58. Piret Pormeister +6.12,6.

MK-sarja üldseis: 1. Marit Bjørgen (Norra) 450 punkti, 2. Therese Johaug (Norra) 273, 3. Justyna Kowalczyk (Poola) 260.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles