Purjetamise Euroopa meistrit võlub korvpall

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Pohlak.
Anna Pohlak. Foto: Jaanus Koov

Kuidas tulla ühe aasta jooksul omaealiste korvpalli Eesti meistriks, õppida üksnes neljadele-viitele ning tagatipuks võita Zoom8 klassis purjetamise Euroopa meistrivõistlused? 15-aastane Anna Pohlak teab sellele küsimusele vastust.




Tuleb lihtsalt hästi palju tahta. Tuleb hästi palju unistada ja hästi palju treenida. Valada higi ja pisaraid ning võidelda.

Anna Pohlaku treenerist isa Tõnis lisas veel ühe vajaliku koostisosa, mis tütart seniste võitudeni aidanud: «Tal on meeletult suur võitlustahe. Ta ei anna kunagi enne alla, kui võistlus on lõppenud.»

Samamoodi nagu ta ei teinud seda ka nädalavahetusel Itaalias lõppenud Zoom8 klassi purjetamise Euroopa meistrivõistlustel. Tallinna reaalkooli 9. klassi õpilane hoidis terve regati vältel liidripositsiooni. Viimasele sõidule ei pidanudki ta enam minema – võit oli lihtsalt niivõrd kindel. Kuigi enne võistlust ei osanud kuldmedalist keegi isegi mitte unistada.

Milles saladus? «Ah, mulle lihtsalt meeldib purjetamine. Tuul, vesi, võistlus – kõik see kokku. Pealegi valitsesid EMil mulle väga soodsad tuuleolud,» sõnas Pohlak tagasihoidlikult.

Korvpalli meistritiitel


Alguses see ala tema jaoks nii roosiline aga polnud. Esialgu oli isegi tugeva tuule ees väikene hirm. Seda enam, et algajatele antud paadid kippusid kergesti katki minema. Mida rohkem ta aga harjutas, seda rohkem seda ala armastama hakkas. Ja nüüd ongi nii, et: «Tahaks aga veel ja veel merele. Ikka rohkem ja rohkem.»

Tegelikult pole purjetamine ainuke ala, millega 177-sentimeetrine Pohlak tegeleb. Tema teiseks suureks armastuseks on korvpall. Sellel alal on piiga Audentese korvpallikoondise koosseisus ka A-klassi Eesti meistriks tulnud. Vähemalt neli korda nädalas harjutabki ta korvpallisaalis.

Üks ala teist ei sega – pigem vastupidi. «Talvel olen korvpalli päralt, suvel üksnes purjetan. Korvpallitreener Reet Rausberg tahaks küll, et ma võimalikult palju võistlustel käiksin, aga alati pole see võimalik. Pealegi, kui ma kunagi kahe ala vahel valima peaksin, siis jääks purjetamine tõenäoliselt peale,» arutles Pohlak.

Sellel alal on tema suurimaks juhendajaks isa Tõnis. Just tema eestvedamisel sattus tütar 11-aastasena purjetamise juurde. Selleks hetkeks oli ta juba seitse aastat rühmvõimlemisega tegelenud.

Saavutanud omaealiste seas ka nii mõnegi meistritiitli ning mis kõige tähtsam – saanud sealt kaasa hea koordinatsiooni, mis purjetamises ja korvpallis marjaks ära kulub.

Ka isa Tõnis on kahe käega selle poolt, et tütar end kahe ala vahel jagab. «Mul on hea meel, et ta talvel midagi muud ka teha saab. Siis ongi kevadel suurem tahe merele pääseda.

Üldfüüsilise baasi saab ta just korvpallist,» sõnas Tõnis Pohlak, kes pole tütart kunagi treeningule minema sundinud. Pigem tuleb tal teda tagasi hoida.

Õppimine kõige tähtsam


Tegelikult on Anna Pohlaku jaoks number üks hoopiski õppimine. Tallinna reaalkoolis on tal tunnistusel üksnes neljad ja viied olnud.

Kuigi, mis seal salata – treeningutele kulub omajagu aega. Õppimisele leiab Sakus elav Pohlak alati aega, hoolimata sellest, et päevakava on tal märksa tihedam kui enamikul temaealistel. «Hommikul kell pool seitse tõusen, siis lähen kooli. Kella neljaks lähen trenni, mis lõpeb pool kuus õhtul. Kella seitsmeks jõuan koju ja siis hakkangi õppima,» vuristas Pohlak ette.

Üks, mis kindel – Anna Pohlak on õnnelik inimene. 12-aastase sportlaskarjääri jooksul pole tal mitte ühtki vigastust olnud.

 «Mingeid pisivigastusi on ikka ette tulnud, aga suuri mitte. Selle poolest on tal ikka tohutult vedanud – õnnelik inimene,» sõnas Tõnis Pohlak.

Tulevikuplaanid on Anna Pohlakul kindlalt paigas. Tal on oma unistused ja eesmärgid, kuid need hoiaks ta esialgu enda teada.

Eks tulevik näitab, kas temast saab kuulus korvpallur või hoopis maailmatasemel purjetaja.

Anna Pohlak
Sünd: 1.07.1993
Pikkus: 177 cm
Haridus: 1.–7. klass Saku gümnaasium, 8.–9. klass Tallinna reaalkool
Saavutused: A-klassi Eesti korvpalli meister, purjetamise Euroopa meister Zoom8 klassis, purjetamise MK-sarja võitja 2008, tulnud rühmvõimlemises omaealiste seas Eesti meistriks (klubi Piruett)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles