Eestlased saadavad universiaadile esindusliku koosseisu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Pahapill on üles antud ka suveuniversiaadile.
Mikk Pahapill on üles antud ka suveuniversiaadile. Foto: Liis Treimann
Eesti Akadeemiline Spordiliit (EASL) on 1. – 12. juulini Belgradis toimuvaks suveuniversiaadiks üles andnud ligi 70 sportlast kümnel erineval spordialal.

Eesti sportlased tahavad võistelda kergejõustikus, ujumises, vehklemises, iluvõimlemises, judos, tennises, taekwondos, lauatennises, jalgpallis ja vibulaskmises. Enim sportlasi on kandidaatide hulgas Tallinna Tehnikaülikoolist, Tartu Ülikoolist ja Tallinna Ülikoolist. Lõplik universiaadikoondise koosseis selgub hiljemalt 1. juuniks, kui teele läheb nimeline ülesandmine, seisab EASLi pressiteates.

Esmakordselt universiaadide ajaloos läheb Eestist võistlustulle jalgpallinaiskond, varem pole jalgpallurid universiaadile jõudnud.

Kergejõustiklasi on üles antud momendil 21, kellest üheksa on naised. Tuntumatest nimedest tahavad universiaadil kaasa lüüa Euroopa sisemeister seitsmevõistluses Mikk Pahapill, eelmise universiaadi pronks kettaheitja Märt Israel, siis veel kõrgushüppaja Anna Iljušenko, jooksjad Tiidrek Nurme ja Maris Mägi, odaviskajad Risto Mätas ja Mihkel Kukk, teivashüppaja Lembi Vaher, kaugushüppaja Tõnis Sahk ja mitmed teised.

Ujujatest lähevad Belgradis kõrgeid kohti nõudlema Andres Olvik, Sven Schneider, Aleksander Sidorkin ja Jane Trepp.

Ülesandmise järgi tahavad universiaadile sõita 5 vehklejat. Soovi on avaldanud osaleda universiaadil äsja juunioride maailmameistrivõistlustel kaheksanda koha saanud Julia Zuikova ning Nelli Paju ja Sten Priinits.

Iluvõimlemises osaleb universiaadil Jana Lukjanova, kes loodetavasti esineb sama edukalt kui Irina Kikkas. Judos on universiaadile sõitmas ka Julia Bežko, lisaks veel kolm meest. Tennises lähevad võistlustulle kolm Eesti sportlast, seekord ilmselt medalini ei jõuta, sest eelmise universiaadi hõbe Margit Rüütel ei saa klubikohustuste tõttu seekord universiaadil kaasa teha.

Lauatennises lähevad aga võistlustulle kõik meie parimad. Naistest on koondise kandidaadid Karin Lindmäe, Marina Morozova, õed Karin, Mairi ja Mari Marks, meestest Aleksander Smirnov, Dmitri Mihhejev. Ka vibulaksmises on meilt väljas parimad tegijad - Eva Lank, Siret Luik ja Bessi Kasak. Esmakordselt on üles antud ka kaks meest ja üks naine taekwondos.

Universiaad on olümpiamämgude järel suurim rahvusvaheline spordiüritus maailmas, kus osaleb üle 7000 sportlase enam kui saja seitsmekümnest riigist. Ainuüksi sel sajandil on Eestist jõudnud universiaadimedalini sellised tuntud nimed nagu Gerd Kanter, Aleksander Tammert, Olga Aleksejeva, Irina Embrich, Nikolai Novosjolov, Mirjam Liimask, Märt Israel,  Margit Rüütel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles