Rock kaotas aastavahetuse võimsa hoo

Peep Pahv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki ja Kalevi kasulikeimad mängijad kõrvuti: Brian Cusworth (vasakul) ja Howard Frier.
Rocki ja Kalevi kasulikeimad mängijad kõrvuti: Brian Cusworth (vasakul) ja Howard Frier. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Homme eurosarjas Eesti klubikorvpalli tänavuse seni tähtsaima kohtumise pidava Tartu Rocki peatreener Üllar Kerde olukorda ei kadestaks ilmselt keegi – laupäevases peaproovis näitasid hoolealused mannetut mängu.

Pärast Kalev/Cramolt saadud suurt kaotust lasid Rocki mängijad ja treenerid ennast kaua oodata – peatreener Üllar Kerde väljus meeskonna riietusruumist alles pool tundi pärast mängu.

«Tuleb vist treeneri vahetus,» sõnas ta Postimehele, ent vedas hetk hiljem näole laia naeratuse ja alustas tõsisemat mõtisklust. «Tegelikult vajab tänane mäng analüüsi. Praegu on raske öelda, miks me ei mänginud kaitses meeskondlikult ning ei soovinud rünnakul visata. Võib-olla häiris mehi see, et vastase kuus esimest viset olid täpsed, või oli Kalev lihtsalt rohkem valmis.»

Aastavahetusel hiilgavat korvpalli näidanud Rocki oli laupäeval raske ära tunda. Meeskond mängis tujutult, palju kogunes tehnilist praaki ning tavapärased liidrid jäid varju. Olematut meeskondliku mängu näitab ka resultatiivsete söötude arv – neli. Tavaliselt koguneb Rocki protokolli kümmekond sooritust rohkem.

Punktisaagi suurendamine jäi peamiselt leegionäride osaks. Mängu lõpuks kogusidki Brian Cusworth, Georgi Tsintsadze ja Kestutis Šeštokas kokku 50 punkti, ülejäänud lisasid vaid 14 punkti.

Gert Kullamäe ja Vallo Allingu punktiarve jäi avamata, veel eelmisel päeval külmetushaigust põdenud Janar Talts piirdus ühe silmaga. Kogu meeskonna hambutut tegutsemist iseloomustab fakt, et snaiper Kullamäe pääses raskustega vaid kahel korral viskele.

«Ei saa öelda, et see oli otseselt Gerdi süü, me lihtsalt ei mänginud meeskondlikult. Sellele viitab ka söötude arv,» arutles Kerde. «Millegipärast polnud platsil ka õigeid emotsioone. Võimalik, et mõtetes oldi juba teisipäeva juures.»

Rocki treener viitas vahetusmeeste tagasihoidlikule rollile. «Ainult Šeštokasest oli abi, Kalevil tulid aga pingilt tugevad jõud,» nentis Kerde.

Treener möönis, et Rock on aastavahetuse tippvormi minetanud. «Eestis pole ühtegi meeskonda, kes suudaks kogu hooaja laineharjal püsida. Meie tipp jäi eurosarja alagrupiturniiri aega, siis tulid ka Balti liiga väärtuslikud võidud,» tõdes Kerde. «Samas oleme teinud ettevalmistuses vigu, mille järelmõjud on siiani tunda. Ka viimane üldkehalise ettevalmistuse laager ei andnud ideaalset tulemust.»

Ural Greatiga kohtumiseks valmistuvad Rocki pallurid harjutasid pühapäeval individuaalprogrammi järgi, täna teevad koos kaks tõsist treeningut. «Spordis pole võimalik kolme päevaga midagi muuta,» märkis Kerde. «Jätkame varem koostatud plaani järgi. Kas õnnestub või mitte, seda saame teada alles teisipäeva õhtul. Viimasel ajal oleme tühjalt mänginud.»

Kerde püüdis siiski säilitada optimistliku meelt, avaldades lootust, et laupäevane tagasilöök ei kujutanud endast surmahoopi. «Lõpliku vastuse saame küll alles teisipäeval,» nentis ta.

Laupäeva õhtul, kui Kalev/Cramo alistas Balti liigas Tartu Rocki 85:64 ning nende lähim jälitaja Valmiera kaotas Riia Baronsile 75:94, sai selgeks, et mõlemad Eesti klubid pääsevad kaheksa tugevama hulka kohamängudele.

«Mingi eesmärgi oleme juba täitnud,» märkis Rocki peatreener Üllar Kerde. «Kunagi varem pole kaks Eesti klubi nii kaugele jõudnud.»

Tartlastest rohkem võitu vajanud Kalev dikteeris Eesti klubide vahelist mängu algusest lõpuni. Juba vaheajaks saavutati soliidne edu 41:34 ning teisel poolajal kruviti vahe veelgi suuremaks. «Olime algusest peale agressiivsemad ning kõik mängu käigus langetatud otsused osutusid õigeteks,» rääkis Kalevi kapten Valmo Kriisa. «Seevastu tartlased näisid väsinuna, nad nagu ei tahtnudki mängida.»

Tanel Teini arvates hakkasid tartlased liialt rabistama. «Läksime Kalevi hooga kaasa, ent oleks pidanud rahulikumalt tegutsema,» arutles ta.

Kalevi klubi president Ivar Valdmaa lisas, et laupäevase võiduga kindlustas oma kohta ameeriklasest mängujuht Ed Scott. «Tal kestab alles katseaeg. Enne Rockiga kohtumist olid Scoti võimalused 50–50, nüüd juba 60–50.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles