Poliitraha saajad pole veel teada

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EOK president Neinar Seli.
EOK president Neinar Seli. Foto: Liis Treimann

Kuigi riigikogu eraldas nn katuserahana Eesti Olümpiakomiteele 629 000 eurot, pole veel otsustatud, kuidas ja kuhu nimetatud summa Eesti spordi katusorganisatsioonist edasi liigub.

«Täna jään ma selles küsimuses vastuse võlgu. Ilmselt saab jaotus paika alles tuleva aasta alguses, kui kinnitame uue aasta eelarve,» sõnas EOK president Neinar Seli. «Tavaliselt oleme saanud eelarve paika juba detsembris, kuid seekord teeme seoses muutustega teisiti. Jaanuaris jätkame toetuste maksmist senise plaani järgi, eelarve kinnitamisega viivitamine seda ei mõjuta.»

Poliitilise katuseraha jagamine on iga-aastane toiming ja alati on sealt oma osa saanud ka Eesti sport. Veel mõni aasta tagasi määrasid poliitikud ise täpselt, kellele raha otse läheb, ning EOK oli lihtsalt vahendaja rollis. Nii on saanud läbi EOK ja korvpalliliidu liikunud rahasüste Reformierakonna poliitikutega tihedalt seotud Kalev/Cramo, hiljem anti osa summast ka Tartu Rockile. Mullu oli aga korvpalliliidu juhatusel otsustamiseks vabamad käed ning nii jagus 125 000 euro suurusest summast osa ka Rapla ja Pärnu klubidele ning Eesti noorte rahvuskoondiste lähetamiseks tiitlivõistlustele.

Seli sõnutsi on asjad aga nüüd teisiti. «Ühtegi ettekirjutust pole me raha jagamiseks saanud,» kinnitas ta. Ilmselt on ka alaliidud seega teadmatuses. Näiteks korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul pole tal aga tulevase rahaeralduse kohta veel mingeid andmeid. Küll aga avaldas ta lootust, et osa raha jagub sealt ka korvpallile, ning eelkõige oleks seda vaja tuleval suvel Tallinnas toimuva U20 EM-finaalturniiri korraldamiseks.

Poliitraha liikumisega kursis olevad allikad on Postimehele kirjeldanud, et uue süsteemi järgi tehakse otsused EOK kõrgema juhtkonna ja alaliitude presidentide tasemel. Seejuures arvestatakse ka sellega, millise alaliiduga seotud inimesed tegid raha saamiseks suuremat lobitööd – teisisõnu, kelle teened on suuremad.

Eesti Võrkpalliliidu peasekretär Taavi Pürn kinnitas, et pole viimasest eraldisest midagi kuulnud. Samas juhib võrkpalliliitu värske justiitsminister Hanno Pevkur ning on ebatõenäoline, et sellise eestkõnelejaga alaliit jääks tühjade kätega.

«Varasematel aastatel oleme saanud lisaeelarve kaudu raha ning seda erinevate süsteemide kaudu,» meenutas Pürn. «Näiteks EM-finaalturniiril mängides tuli raha hoopis kultuuriministeeriumi kaudu.»

Eesti Suusaliidu peasekretär Margus Hernits polnud samuti raha jagamise põhimõtetest teadlik, kuid märkis, et EOKga on räägitud tulevase olümpialinna Sotši MK-etapil osalemise toetamisest. Varasemate rahaeraldiste kohta ei osanud aastapäevad oma ametikohal olnud mees aga midagi öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles