Katjuša rattameeskond annab alaliidu otsuse spordiarbitraaži

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katjuša eemaldati tipptiimide nimistust.
Katjuša eemaldati tipptiimide nimistust. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa profirattameeskond Katjuša kaebas Rahvusvahelise Jalgrattaliidu (UCI) üllatava otsuse, millega nad tippmeeskondade nimekirjast välja arvati, edasi spordiarbitraaži.

UCI otsustas kaks nädalat tagasi, et tänavu tiimide arvestuses teise koha saanud Katjuša ei pääse tulevaks hooajaks 18 kõrgeima kategooria ehk WorldTouri meeskonna hulka.

WorldTouri meeskondadele on tagatud automaatne pääs kõikidele suurtuuridele, klassi võrra madalamale jäävad tiimid peavad aga lootma korraldajate erikutsele. «Spordiarbitraaži pöördumise otsene põhjus on meie isolatsiooni jätmine, mis näib olevat UCI litsentseerimiskomisjoni kindel eesmärk. Teeme seda rangelt kõikidest reeglitest kinni pidades,» teatas tiim oma ametlikus avalduses.

Katjuša nautis lõppeval aastal ilusat hooaega, mida kroonis veteranist hispaanlase Joaquim Rodriguezi esikoht WorldTouri individuaalses lõpptabelis. Itaalia velotuuri Giro d’Italia teise ja Hispaania velotuuri Vuelta kolmanda kohaga lõpetanud ning neilt suurtuuridelt kokku viis etapivõitu noppinud Rodri­guez edestas Tour de France’i valitsejat Bradley Wigginsit ligemale saja punktiga. 33-aastase hispaanlase nimele jäid lisaks ka Fleche Wallonne’i klassiku ja Lombardia tuuri võit.

UCI üllatava otsuse tagamaid tuleb ülima tõenäosusega otsida dopinguvastasest võitlusest. Katjuša on nimelt üks neist meeskondadest, mis pole allkirjastanud võistluste korraldajate levitatavat antidopingu hartat. Alaliit võtab aga litsentside jagamisel lisaks sportlikele tulemustele arvesse ka eetilisi ja finantskriteeriumeid.

Katjušat juhib endine profirattur, venelane Vjatšeslav Jekimov, kes kuulus neli aastat järjest samasse meeskonda tänavu dopingupatuseks kuulutatud Lance Armstrongiga. Küsimusi on tekitanud ka meeskonna liider, kaks korda Vueltal ja korra Girol triumfeerinud Deniss Menšov, keda seostatakse kurikuulsa dopinguarsti Michele Ferrariga. Lisaks sõidab Katjušas Aleksandr Kolobnev, kelle proovist leiti mullusel Tour de France’il dopingut maskeerivaid aineid. Tõsi, hiljem vaadati Kolobnevi karistus siiski üle ja mees amnesteeriti.

Katjuša «karistamine» pole pelgalt ühe meeskonna siseasi, sest tegu on ainsa Kesk- ja Ida-Euroopast pärineva tipptiimiga. Nende kaitseks on seetõttu välja astunud nii Venemaa olümpiakomitee president Aleksandr Žukov kui ka Euroopa Rattaliidu president Wojciech Walkiewicz.

«Otsus on mõistetamatu, sest meeskond on täitnud kõik nõudmised. Rattaspordi arendamine selles piirkonnas on ülitähtis ja nii võib ala populaarsus Venemaal märkimisväärselt langeda,» teatas Walkiewicz UCI-le saadetud kirjas. Meeskonna suursponsorid on teiste seas Venemaa riiklik energiaettevõte Gazprom, Russian Technologies, gaasikompanii Itera ja Vnešekonombank.

Katjuša andis ratturitele loa soovi korral tiimist lahkuda, kuid seda võimalust pole seni keegi kasutanud. «Praegu pole meeskonnas mitte ainsatki kahtlejat. Kutsusime kokku üldkoosoleku, kus pakuti kõigile võimalust astuda vasakule ehk tiimist lahkuda või astuda paremale, meie kõigi ühise särava tuleviku suunas,» lausus tiimiboss Jekimov. «Mitte keegi ei otsustanud lahkumise kasuks. See annab mulle voli uskuda, et me oleme ühtne ja tugev meeskond.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles