Fännid üritavad ähvardustega dikteerida tippklubi ostupoliitikat

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zeniti äärmuslikud fännid ei ole rahul Axel Witsel (vasakul) ja Hulki soetamisega.
Zeniti äärmuslikud fännid ei ole rahul Axel Witsel (vasakul) ja Hulki soetamisega. Foto: SCANPIX

Tänapäeva tippjalgpallis saavad palju vastukaja juhtumid, kus mõnda mustanahalist mängijat on solvatud. Venemaa tippklubi Peterburi Zeniti fännid viisid selle teema aga hoopis uuele tasemele.

Zeniti poolehoidjad teatasid hiljuti, et nende meeskonnas ei tohiks olla kohta mustanahalistele ja homoseksuaalidele. Vastavad nõudmised esitasid Landscrona-nimelisse fänniühingusse kuuluvad Zeniti poolehoidjad.

Samad inimesed on varem tõestanud, et on võimelised ka äärmuslikeks tegudeks. Nii soovis Peterburi klubi suvel palgata Prantsusmaa koondise mustanahalist mängumeest Yann M’Vilat, kuid pärast fännide käest saadud tapmisähvardusi otsustas viimane Venemaa klubi pakkumisest loobuda.

Oma osa on saanud septembris klubiga liitunud brasiillane Hulk, keda üritati ehmatada pommiga. Septembris leiti Zeniti treeningukeskuse lähedalt kodus valmistatud pommiimitatsioon, mille juures oli mängumehe pilt ja kiri «Hulk, koju!».

Zenit oli pikka aega viimane Venemaa tippklubi, kelle ridades ei mänginud ühtegi tumedanahalist mängijat. «Meie jaoks on see oluline traditsioon, et klubis ei ole mustanahalisi mängijaid,» teatati Landscrona fänniühingu manifestis, kuid lisati, et nad ei ole rassistid.  

Loomulikult on fännidel ka oma idee, kust tuleks uusi mängijaid hankida. «Tahame, et leegionäre toodaks teiste sõbralike slaavi rahvuste seast, Balti riikidest ja Skandinaaviast. Meil on sarnane mentaliteet, ajalugu ja kultuuritaust,» seisis manifestis.

Praeguses Zeniti koosseisus ulatuvad mitme mängija juured Euroopast välja. Bruno Alvesil ja Axel Witselil on seosed Brasiilia ja Martinique’iga, Danny on sündinud Venezuelas ning Hulk Brasiilias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles