Abikäsi Transile, kuid rõhk ärile

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Novikov jälgimas  aastalõputurniiri.
Jevgeni Novikov jälgimas aastalõputurniiri. Foto: Peeter Langovits

Tänavu taas kihlveoskandaalidesse sattunud Narva Trans tahab uueks hooajaks hankida hulgaliselt uusi mängijaid. Selle sooviga on pöördutud endiste Eesti koondislaste Jevgeni Novikovi ja Andrei Stepanovi poole, kellele kuulub mängijate vahendamisega tegelev agentuur NESTA Sport Group.

Kui seni on räägitud, et Stepanov ja Novikov võivad asuda Transis ka mõnda ametisse, siis selle mõtte on mehed maha matnud. Ega olekski kuidagi võimalik, et Narvast pärit Novikov asuks Transis ametlikult tööle. Nimelt on endisel Eesti koondislasel taskus Eestis üsnagi haruldane FIFA agendilitsents ja see keelab igasuguse palgalise klubitöö. Litsentsist loobumine ei tuleks mehe sõnul praegu ka kõne alla.

«Hetkel on vähetõenäoline, et Transis mingi ameti võtaksime. Üritame neid siiski aidata. Esialgne abi on selline, et proovime leida klubile mängijad nii Eestist kui ka välismaalt,» rääkis Stepanov. «Tahame tuua meeskonda juurde usaldusväärsemaid isikuid. Sellega muidugi kaasneb ka meil mingi vastutus, kui mingid jamad hakkavad uuesti toimuma.»

Mängijaid otsitakse

«Burdakov (Narva Transi president Nikolai Burdakov) helistas mulle ja küsis, kas on võimalik aidata. Leppisime kokku, et abistame mängijate otsimisega. Tahame meeskonda tuua noori mehi, kes saaksid mänguaega ning võimaluse areneda,» lisas Novikov.

Kuna hiljuti hakkas Eesti klubijalgpallis kehtima reegel, mis lubab esindusmeeskonda registreerida kuni kuus välismängijat, siis muutus ka Stepanovi ja Novikovi ülesanne mõnevõrra raskemaks. «Tahtsime tuua Venemaalt noori mängijaid, keda oleks olnud võimalik hiljem edasi müüa. Eks vaatame, kuidas edasi,» sõnas Novikov.

«Protsess Narvaga seoses käib. Raskeks teeb olukorra ka see, et konkurents Eesti mängijate pärast on tihe. Ega tallinlased ei taha näiteks Narva minna ja millegagi peab meelitama. Profimängijat saab meelitada rahaga või mingi hea ideega, kuid praegu ei ole need rahad sellised, millega saaks seda teha. Idee on olemas, kuid on vaja aega, et Narva taastaks oma hea nime,» lisas Stepanov.

Endised koondislased on oma agentuuriga tegelenud nüüdseks umbes ühe aasta ning välisklubide leidmisel on aidatud mitut Eesti koondislast. Siiski on pilk praegu suunatud pigem tulevikku ja otsitakse kontakte.

Rõhk noortele

«Praegu on selline aeg, et peame endale nime tegema. Hetkel keskendume rohkem noortele, kuid osa koondislasi oleme aidanud ja aitame siiamaani. (Aleksandr) Dmitrijev sai Gomelisse tänu meie tutvuste kaudu. Poolas palliv Sergei Mošnikov on ka näiteks meie klient,» märkis Stepanov. «Ühe poisiga käisime Itaalias suures akadeemias. Kokkuvõttes on selles ametis vaikus kõige parem, kui asi tehtud, siis saab sellest rääkida.»

«Eestis on agendi töö siiski küllaltki raske, kuna Eesti ei ole selline riik, kust välis­klubid mängijaid otsiksid. Turg on siin väga väike ja seega ongi osa meie tööst tegeleda ka välismaalastega,» lisas Novikov.

Mõte jalgpallisaapad varna riputada ja muule tööle asuda torkas Stepanovile pähe juba aastaid tagasi. Tuleviku peale pani teda eelkõige mõtlema vahejuhtum 2008. aasta septembris, kui ta Eesti koondise kohtumises Belgiaga kaotas pärast kokkupõrget vastasmängijaga teadvuse ja viidi kanderaamiga väljakult minema. Haiglas diagnoositi keskkaitsjal peaaju põrutus.

«Hakkasin juba toona sellele mõtlema, et mis võiks edasi saada. Kui jätkata jalgpalliga, siis on võimalik hakata treeneriks, teha kuskil klubis mingit tööd ja siis agenditöö,» loetles ta tekkinud valikuvõimalusi. «Kui vaadata treeneriametit, siis Eestis on lagi üsna lähedal. Kunagi tulevikus võid saada ju Meistriliiga klubi peatreeneriks, kuid Eesti treeneril on raske edasi välismaale murda. Mõned on Soome jõudnud, kuid see ei ole see, mis pakuks suurt huvi. Praegune töö pakub rohkemat ja neid kontakte saab kasutada hiljem, kui hakkame võibolla mõnes klubis tööd tegema. Paljude tiimide direktorid on niimoodi oma karjääri alustanud.»

Mõlemad mehed rõhutavad, et agendi töö juures on eelkõige tähtsad kontaktid ning tippsportlase karjäär annab selleks ka omad eeldused.

«Mis puudutab näiteks Venemaad, siis meid aitas mängijakarjääri ajal seal üks tugev agent ja ta teeb seda ka nüüd. Ilma taoliste sidemeteta on selles äris raskem tegutseda ja laieneda. Seetõttu üldse hakkasimegi asjaga tegelema. Venemaal käib äri ikka teisiti kui mujal. Seal on teised reeglid kui Euroopas ning sellega peab arvestama,» rääkis Stepanov eripäradest.

Narvas mängima ei hakka

Viimati mais Eesti koondist esindanud ja üldse ametlikus kohtumises platsile jooksnud Andrei Stepanov ei ole seni lõplikult selgusele jõudnud ka oma mängijakarjääri suhtes.

«Võibolla enda lõbuks mängin veel, samas on ka lõpliku otsuse tegemine raske. Praegu kontsentreerume sellele, mida oleme teinud,» märkis 2004. aastal Eesti aasta parimaks valitud mees.

Sarnaselt Stepanoviga tunnistas ka Novikov, et tema mängijakarjäär on täpselt samasuguses seisus, ja palliplatsile tulemist ta ei välistanud.

«Narvas me ei hakka kindlasti mängima, ma arvan. Pole siiamaani mängijalepingut pakutud,» muigas Stepanov.

Praegust tööd tehes tuleb igatsus palli tagaajamise järele vahel siiski tagasi. «Mängijana mõtlesin, et küll agendil on ikka lihtne. Nüüdseks olen aru saanud, et tegemist on ikka raske ettevõtmisega. Parem on ikka jalgpalli mängida,» lisas Novikov lõbusalt.

Kui praegu on kahest mehest ühel tegutsemiseks vajalik FIFA litsents, siis sellest piisab meeste sõnul täiesti. «Andreil pole mõtet litsentsi teha, kuna firmas on üks olemas ja sellest piisab täiesti. Litsentsi kindlustuse peale kulub juba suur summa,» rääkis Novikov. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles