Northug: minu silmis on Legkov suurfavoriit

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralane Petter Northug tõusis tänu etapivõidule ka üldliidriks.
Norralane Petter Northug tõusis tänu etapivõidule ka üldliidriks. Foto: Reuters/ScanPix

Aasta tagasi lõpetas 35 km vabatehnikasõit üheks soosikuks peetud Petter Northugi lootuse püüda Tour de Ski üldvõitu, tänavusel suusatuuril tegi aga norralane samal distantsil võimsa lõpuspurdi ja astus tänu esikohale sammukese lähemale ihaldatud võidukarikale, tõustes Touri üldliidriks.

Eilses viitstardist sõidus edestas Northug 0,7 sekundiga Aleksandr Legkovi, 0,9 sekundiga Dario Colognat ning 1,6 sekundiga Maksim Võlegžaninit, mis tähendab, et enne kolme viimast etappi on üldseis ülimalt põnev: Northugi edu Legkovi ees on tänu preemiasekunditele 5,7 sekundit, Colognat edestab ta 10,9 ja Võlegžaninit 16,6 sekundiga.

«Minu silmis on nüüd Legkov suurfavoriit,» avaldas Northug. «Loodetavasti kaotab ta kahel klassikaetapil natuke aega, aga viimasel etapil – mäkketõusul – on ta minust ja Dariost umbes minuti võrra kiirem.»

Eestlastest jätkab parimana Aivar Rehemaa, kes pääses eile rajale 24. mehena, kuid loovutas 13 positsiooni ja lõpetas 37. kohal, samal real on ta ka üldarvestuses.

«Päris raske sõit oli. Algul oli eesmärk proovida Kanada vendadega koos minna, tean, et nad on varem ka teinud väga tugevaid sõite, aga paraku osutus see valeks otsuseks,» tunnistas 30-aastane Rehemaa. «Suutsin nendega koos sõita esimesed viis kilomeetrit, siis läks ikka väga raskeks ja kukkusin tahapoole, sõitsin rohkem endale jõukohasemate meestega koos. Eks mul oligi eesmärk võimalikult kaua rippuda selles suures pundis, mis mul ümber oli.»

«Enesetunde poolest oli see Touri kõige raskem päev,» jätkas Rehemaa. «Enam-vähem lõpuni sain nendega koos ära sõidetud, kümme sekundit jäi 25. kohani. Õnneks see vahe väga suureks ei kärisenud, kuigi enesetunde poolest võinuks veel hullem sõit olla.»

Just seetõttu, et ta end eile rajal kõige värskemana ei tundnud, ei pidanud Rehemaa tulemust ebaõnnestumiseks. «Arvestades tänast päeva, võinuks oluliselt hullemini minna,» nentis ta. «Kaks klassikapäeva on veel tulemas ja kui vaadata vahet 25. kohani, on see 12 sekundit ja ees on palju selliseid mehi, kes klassikas väga tugevad ei ole. Pigem ma enam-vähem hoidsin kohta ja väga palju ei kaotanud.»

Täna on Toblachis kavas 5 km eraldistardist klassikasõit ning laupäeval on Val di Fiemmes 15 km ühisstardist klassikasõit, Rehemaa loodab nende kahe distantsiga kohta parandada. Tour lõpeb pühapäeval Val di Fiemmes mäkketõusuga ning praegu üldarvestuses 37. kohal paiknev Rehemaa ihkab seitsmeetapilise suusatuuri lõppedes kuuluda 30 parema sekka.

«Kindlasti on see endiselt võimalik, samas on minu pundis kõvasid uisumehi ja viimasel mäel saab väga raske olema,» arutles ta. «Aga võtan päeva korraga ja üritan maksimaalset tulemust, eks siis ole näha, mis see lõpuks kokku teeb.»

Eilse naiste 15 km viitstardist vabatehnikasõidu võitis Tou­ri üldliider poolatar Justyna Kowalczyk, kes edestas 18,3 sekundiga rootslanna Charlotte Kallat ning 18,7 sekundiga norralanna Therese Johaugi. Ainsa Eesti naissuusatajana Touril osalev Tatjana Mannima startis 40. kohalt ja lõpetas 55. positsioonil, kaotades Kowalczykule 8.06,6.

Üldarvestuses kaotab Kalla Kowalczykule 23,3 ja Johaug 28,7 sekundit, Mannima langes 57 naise seas 55. kohale, jäädes poolatarist maha 8.21,6.

Tour de Ski 4. etapp

•    Mehed. 35 km vabatehnikasõit: 1. Petter Northug (Norra) 1.16.32,7, 2. Aleksandr Legkov (Venemaa) +0,7, 3. Dario Cologna (Šveits) +0,9 … 37. Aivar Rehemaa +4.21,8, 64. Algo Kärp +9.49,6, 71. Karel Tammjärv +13.55,5.

Kokkuvõttes: 1. Petter Northug (Norra), 2. Aleksandr Legkov (Venemaa) +5,7, 3. Dario Cologna (Šveits) +10,9 … 37. Aivar Rehemaa +4.36,8, 62. Algo Kärp +10.05,4, 71. Karel Tammjärv +14.10,5.

•    Naised. 15 km vabatehnikasõit: 1. Justyna Kowalczyk (Poola) 37.15,1, 2. Charlotte Kalla (Rootsi) +18,3, 3. Therese Johaug +18,7 … 55. Tatjana Mannima +8.06,6. Üldarvestus: 1. Justyna Kowalczyk (Poola), 2. Charlotte Kalla (Rootsi) +23,3, 3. Therese Johaug (Norra) +28,7 … 55. Tatjana Mannima +8.21,6.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles