Kas luksusbuss toob Norra suusatamisele ajaloolise võidu?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug
Petter Northug Foto: AFP/SCANPIX

Homme jõuab lõpule järjekorras juba seitsmes murdmaasuusatajate mitmepäevavõistlus Tour de Ski. Norralased ootavad pikisilmi, kas neil õnnestub tänavu esimest korda ka üldvõidu üle rõõmustada.

Norralased Marit Bjørgen ja Petter Northug on viimastel aastatel kogunud tiitlivõistlustelt ja MK-etappidelt kamaluga esikohti, kuid Tour de Ski’l pole nad üllatavalt kokkuvõttes kordagi poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud.

Seni on norrakatel parimana ette näidata üldarvestuses kuus teist kohta (kolmel korral on teisena lõpetanud Northug, kahel korral Bjørgen ja korra Therese Johaug).

Kuna tänavu jäi Bjørgen terviseprobleemide tõttu tuurilt kõrvale, on norralaste pilgud peaasjalikult suunatud Northugile. Seni on ta püsinud ülesannete kõrgusel ja kaks etappi enne Tour de Ski lõppu hoiabki ta üldarvestuses esikohta. Eilse 5 km klassikasõidu järel edestab ta šveitslast Dario Colognat 16,1 ja venelast Aleksandr Legkovi 23,4 sekundiga.

Samas leidsid nii Northug ja Cologna eile, et suurfavoriidiks tuleb pidada hoopis Legkovi. «Aleksandr on väga heas hoos ja tõenäoliselt kindel favoriit. Ta on viimasel tõusul võimas ja seega jääb loota vaid sellele, et kahel viimasel päeval kõik õnnestub,» sõnas Northug eile VG-le.

Samas on norralane tänavu suutnud endale tõmmata varasemast veelgi rohkem tähelepanu ning selle põhjuseks on isiklik tuuribuss, mille abil ta loodab suurendada enda võimalusi võtta üldvõit.

«Bussist on olnud seni väga palju abi ning see on teinud selle raske katsumuse lihtsamaks. Mul on olnud väga mugav võistluspaikade vahet reisida. Olen saanud vaadata rahulikult filme ja puhata,» kiitis Northug Aftenpostenile.

Lisaks suusastaarile askeldab sõiduvahendis veel kuueliikmeline tiim, kelle seas on kaks bussijuhti, turvamees, kiropraktik, mänedžer ja viimase assistent. Norra meedias on tema luksusbuss saanud kõvasti tähelepanu ning nii on videopildis näidatud seda imemasinat ka seestpoolt.

«Bussis on minu lemmikkoht teisel korrusel, kus ma saan pikutada ja nautida telesaadete vaatamist. Samal ajal saan kasutada ka massööri teenuseid,» rääkis Northug Dagbladetile.

Samas on tuuribuss toonud kaasa ka mitmeid probleeme. Kuna sõiduvahendil puudub akrediteering, siis ei lubata seda võistluste ametlikesse parklatesse. Nüüd on Northugi peas aga küpsemas mõte, et luksusbussi võiks kaasa võtta ka veebruaris Val di Fiemmes toimuvale MMile.

«Akrediteeringute esitamine lõppes oktoobris ja ma ei ole sellest midagi kuulnud. Ööbime MMi ajal hotellides,» teatas seepeale Norra Suusaliidu murdmaasuusatamise spordidirektor Åge Skinstad, kuid märkis siiski, et nad üritavad teha kõik võimaliku, et rahuldada oma sportlaste soove.

Homme saab seega selgeks, kas suusamaailmas seninägematu tuuribuss aitab tuua norralaste õuele esimese Tour de Ski üldvõidu. Kui naiste seas on neljanda järjestikuse võidu poole liikumas poolatar Justyna Kowalczyk, siis meeste konkurentsis püsivad norralaste lootused kõrgel.

Seni ongi saanud Tour de Ski üldvõitu nautida vaid kuus sportlast. Meeste konkurentsis on kolm korda võidutsenud Cologna, kahel juhul tšehh Lukaš Bauer ja korra sakslane Tobias Angerer. Naiste seas on viimasel kolmel aastal esimesena üle lõpujoone jõudnud Kowalczyku kõrval kaks võitu ette näidata soomlannal Virpi Kuitunenil ja üks rootslannal Charlotte Kallal.

Tour de Ski

Meeste 5 km (kl): 1. Aleksei Poltaranin (Kasahstan) 12.37,9, 2. Petter Northug (Norra) +8,0, 3. Dario Cologna (Šveits) +8,2 ... 40. Karel Tammjärv +58,5, 57. Aivar Rehemaa +1.08,4, 70. Algo Kärp +1.45,1.

Meeste üldseis: 1. Petter Northug (Norra) 2:19.20,9, 2. Dario Cologna (Šveits) +16,1, 3. Aleksandr Legkov (Venemaa) +23,4 ... 37. Aivar Rehemaa +5.47,2, 63. Algo Kärp +11.52,5, 69. Karel Tammjärv +15.11,0.

Naiste 3,3 km (kl): 1. Justyna Kowalczyk (Poola) 10.08,1, 2. Krista Lähteenmäki (Soome) +16,5, 3. Astrid Jacobsen Uhrenholdt (Norra) +17,1 ... 50. Tatjana Mannima +1.09,6.

Naiste üldseis: 1. Justyna Kowalczyk (Poola) 1:22.01,1, 2. Charlotte Kalla (Rootsi) +1.03,6, 3. Therese Johaug (Norra) +1.05,9 ... 55. Tatjana Mannima +9.46,2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles