Armstrong üritab viimases hädas oma mainet päästa

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong rääkis Oprah Winfreyle antud pikas intervjuus pikka aega kestnud dopingusaagast.
Lance Armstrong rääkis Oprah Winfreyle antud pikas intervjuus pikka aega kestnud dopingusaagast. Foto: Reuters/Scanpics

Pea kõik meediaväljaanded kirjutasid teisipäeval, et jalgrattur Lance Armstrong tunnistas intervjuus Oprah Winfreyle keelatud ainete kasutamist.

Armstrongi dopingusaaga on viimaste nädalatega taas kuumimaks rahvusvaheliseks spordiuudiseks kerkinud. Eesti aja järgi ööl vastu reedet läheb eetrisse Armstrongi intervjuu Oprah Winfreyle.

Praeguseks on intervjuu juba salvestatud ja Associated Pressi teatel tunnistaski nüüdseks endine seitsmekordne

Tour de France’i võitja pärast aastatepikkust valetamist viimaks dopingutarvitamise üles. Jalgrattur ütles enne saate lindistamist AP-le saadetud tekstisõnumis järgmist: «Ütlesin Oprah’le, et ta võib mult küsida kõige kohta ja ma vastan otse ning ausalt. Rohkem ei saa ma hetkel midagi öelda.»

Seni pole küll teada, mida rattur täpselt tunnistas – kas ta ütles, et kasutas keelatud aineid vaid mingil hetkel oma karjääris või et tegeles aastatepikkuse organiseeritud pettusega. «Pärast jutuajamise lõppu olime mõlemad väsinud,» ütles Winfrey teisipäeval telekanali CBSi hommikuses saates kaks ja pool tundi kestnud intervjuu kohta. «Ta ei olnud nii avameelne, kui ma eeldasin, ent mina ja saate meeskond olime mõnedest tema vastustest lummatud. Valmistusin selleks intervjuuks nagu ülikoolieksamiks ja ka Armstrong oli selleks valmis,» lisas ta. «Usun, et kõige tähtsamad küsimused, mis tervet maailma huvitavad, said ka vastatud,» lisas ta.

Armstrong palus esmaspäeval vabandust ka enda loodud heategevusliku organisatsiooni Livestrong töötajate ees ja pidas neile pea pooletunnise emotsionaalse kõne.

«Ta rääkis töötajatega, kes on Livestrongiga aastaid seotud olnud,» lausus organisatsiooni kõneisik Katherine McLane Reutersile. «See oli äärmiselt aus ja südamlik vestlus ning ta palus vabandust, et on nad dopinguskandaali tõttu raskesse olukorda pannud.»

Seni on 41-aastane rattur alati keelatud ainete kasutamist eitanud ja teda süüdistanud inimesi varem ka kohtusse kaevanud, mistõttu arutletakse palju selle üle, mis põhjusel ta nüüd oma teo üles tunnistas. Kindlasti üritab ta oma rikutud mainet mingilgi määral puhastada. Armstrongi vastu on kohtutee ette võtnud ka mitu organisatsiooni ja ilmselt hakkavad endised sponsorid temalt raha tagasi nõudma.

Teatavasti tahab Armstrong sportimist jätkata triatlonis, ent praegu ei luba eluaegne võistluskeeld tal ka kõrgetasemelistel triatloni- ja jooksuvõistlustel osaleda. Et taas starti pääseda, peaks ta kõigepealt kogu süü üles tunnistama.

Triatloniga tegeles Armstrong ka pärast jalgratturikarjääri lõpetamist ja see aitaks leevendada tema rahalisi raskusi. Reeglite järgi ei tohiks tema eluaegset võistluskeeldu vähendada alla kaheksa aasta, ent kui tema ülestunnistus on piisavalt põhjalik, võivad USADA ja Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur WADA kokkuleppele jõudes määrata Armstrongile ka lühema võistluskeelu. Samamoodi talitas USADA ratturi endiste meeskonnakaaslaste puhul, kes USADAga Armstrongi juhtumis koostööd tegid, määrates neile kahe aasta asemel kuue kuu pikkuse võistluskeelu.

Armstrong ei ole kunagi andnud positiivset dopinguproovi, kuid Ameerika Antidopingu Agentuur USADA avaldas mahukaid materjale, kust selgus, et ameeriklane tarvitas süstemaatiliselt dopingut. Seetõttu tühistati kõik Armstrongi seitse Tour de France’i võitu ning talle määrati eluaegne võistluskeeld.

Telekanali ABC andmeil kohtub Armstrong õige pea ka USA Jalgrattaliidu ning USADA esindajatega ja annab üles nimed, kes dopinguskandaaliga veel seotud olid.

Armstrong oli pikka aega paljude jaoks kangelase staatuses, sest sai võitu vähist. 1996. aastal diagnoositi tal munandivähk, mis levis ka kopsudesse. Arstid hindasid tema paranemisvõimalusi 40-protsendiliseks. Rattur suutis haiguse seljatada kolme aastaga ning naasis seejärel edukalt tippsporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles