Armstrongi intervjuu teine pool läks isiklikuks ja emotsionaalseks

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong koos poja Luke'iga 2005. aastal.
Lance Armstrong koos poja Luke'iga 2005. aastal. Foto: SCANPIX

Lance Armstrongi intervjuu Oprah Winfreyle võttis teises osas teistsuguse pöörde ning dopingupatune jalgrattur läks väga emotsionaalseks. Eriti raske oli viie lapse isal oma perekonnale tõtt rääkida.

«Nägin oma poega pidevalt mind kaitsmas. «See ei ole tõsi. Kõik, mis te räägite mu isa kohta, see ei ole tõsi,» kordas ta,» rääkis Armstrong. «Sellel hetkel sain ma aru, et pean neile tõtt rääkima.»

Oma vanima poja sõnu edastades oli Armstrong lähedal nutma puhkemisele. Oprah uuris seejärel mehelt, kuidas ta oma pojale tõe avaldas. «Sinu isa kohta on olnud palju küsimusi. Minu karjäär. Kas ma kasutasin dopingut või mitte. Olen seda alati eitanud ja olnud halastamatu ja trotslik selle koha pealt. Seepärast olete te mind usaldanud. Ärge mind enam kaitske,» selgitas endine jalgrattur oma 13-aastasele pojale Luke'ile.

Armstrong rääkis, et ka tema eksnaine Kristin oli koguaeg valetamisest ja dopingutarvitamisest teadlik. Naine palus Armstrongil 2009. aastal tippsporti naasta puhtana ning seda mees ka oma sõnul tegi.

Armstrong nimetas oma karistust ka surmanuhtluseks ning arutles eluaegse võistluskeelu õigluse üle. Paljud Armstrongi vastu tunnistanud dopingupatused ratturid said üsna lühikesed võistluskeelud. «Mina sain surmanuhtluse, kuid mis karistus neile määrati... kuus kuud,» mõtiskles ta. «Ma ei ütle, et see on ebaaus, ma ütlen, et see on erinev.»

Armstrong rääkis, et ta on loomult võistleja ning ta sooviks oma elu jooksul veel triatlonitel ja maratonidel osaleda. «Ma ei näe seda kunagi enam juhtumas,» tunnistas ta.

Endine rattur lahkus dopinguskandaali järel ka enda loodud Livestrongi vähifondist. «Ma ei ütleks, et mind sunniti lahkuma, kuid see tegi põrgulikult haiget. See oli kõige raskem moment,» rääkis septembris 41-aastaseks saanud mees.

Majanduslikult on endine miljonär nüüd väga raskes seisus. Ta tunnistas, et erinevate sponsorite kadumisega kaotas ta umbes 75 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles