Rahutu pensionär tõestas, et talle pole ikka vastast

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karikas õlale ja koju puhkama – Sebastien Loeb ei püüa MM-tiitlit, vaid rahuldub üksikutel rallidel osalemise ja võitmisega.
Karikas õlale ja koju puhkama – Sebastien Loeb ei püüa MM-tiitlit, vaid rahuldub üksikutel rallidel osalemise ja võitmisega. Foto: AFP/SCANPIX

Monte Carlo MM-ralli tõestas, et Sebastien Loeb võiks soovi korral suurema vaevata võtta ka 10. MM-tiitli.

Kuigi autoralli üheksakordne maailmameister Sebastien Loeb on juba ametlikult pensionil, tuli ta tänavuse hooaja esimesel võistlusel kollitama neid, kes võitlevad hooaja kokkuvõttes tiitli eest. Mõistagi polnud Loebi võidus vähimatki kahtlust – MM-rallidel on ta kiireim olnud nüüd 77 korda.

«Olen võidu üle alati õnnelik,» lausus Loeb, andes mõista, et poodiumi kõrgeimal astmel triumfeerimises pole tema jaoks midagi rutiinset. «Võit ei tulnud sugugi kergelt, sest seekord valitsesid rallil erakordselt keerulised olud. Monte Carlo ralli on alati üks põnevamaid, kuid seekord ei kohanud me siin midagi sellist, millega oleme tavaliselt rallidel harjunud.»

Citroëniga kihutanud prantslane valitses rallit sisuliselt algusest lõpuni. Tähelepanuväärne oli aga see, et Loebi järel sai teise koha Volkswageniga kihutanud Sebastien Ogier, kes kaotas legendile 1.39,9. Kolmandana jõudis poodiumile Daniel Sordo, kes kaotas juba 3.49,0.

«Ma pole veel kunagi olnud teise koha üle nii õnnelik kui seekord.»

Lõpptulemustes polnud esikümne konkurents ülemäära tihe. Näiteks kuuendana lõpetanud norralane Mads Østberg kaotas 12.03,7, kümnes mees Kosciuszko aga koguni 36.28,0.

Tõsi, viimase päeva hakul oli seis veel pingelisem, ent 14. kiiruskatse röövis üldjärjestuse kolmanda mehe Jevgeni Novikovi, viiendal positsioonil asunud Jari-Matti Latvala ja seitsmendat kohta hoidnud Juho Hännineni.

Lihtsurelike seas kiireim olnud Ogier oli teise kohaga ülimalt rahul. «Ma pole veel kunagi olnud teise koha üle nii õnnelik kui seekord,» rääkis ta kohapeal sündmusi kajastanud ajakirjanikele. «Tiimi esimesel MM-rallil poodiumile jõudmine on suurepärane saavutus. Seda enam, et tänavusel Monte Carlo rallil valitsenud võistlusolud olid minu senise karjääri raskeimad. Mõnedel lõikudel oli tee uskumatult libe ning seal polnud lihtsalt võimalik sõita kiiremini kui 20 kilomeetrit tunnis.»

Ogier tõstis esile möödunud aasta jooksul Volkswageni tiimis tehtud tööd, mis viis nii hea ralliauto valmimiseni. «Selle tulemusega tahan ma meeskonda tehtu eest tänada,» lausus Ogier. «Kahju vaid, et Jari-Matti Latvala sõitis teelt välja ja katkestas, kuid usun, et jõuame temaga veel tulevikus meie võite tähistada.»

Kas see juhtub juba kolme nädala pärast Rootsis? Võimalik, kuid ei maksa unustada, et ka sellel rallil on stardis Loeb, kes esialgsete plaanide kohaselt kihutab tänavu neljal rallil.

Rõõmustamiseks oli põhjust ka Sordol. Aastate eest noore mehena Citroëni tulnud, kuid viimastel hooaegadel Mini roolis vaevelnud hispaanlane tõestas tiimi bossidele, et tema tagasikutsumine oli õigustatud. Edestas ta ju ka Citroëni esisõitjat Mikko Hirvoneni.

«Seekordne võistlus polnud tavaline asfaldiralli. Nendes oludes oli väga lihtne eksida ja kaotada sekundeid,» nentis Sordo. «Eriti õnnelik olen selle üle, et me ei pidanud uuesti minema Turini kiiruskatsele.»

Turini katset nimetasid kõige põrgulikumaks paljud piloodid. Esialgse kava järgi oleks tulnud 23,5 km pikkust kiiruskatset läbida kolm korda, kuid lõpuks piirduti kahega. Kuna korraldajatel tekkis probleeme pealtvaatajate turvalisusega, otsustati kaks viimast kiiruskatset ära jätta ning lõpptulemuseks jäi 16. kiiruskatse järel valitsenud paremusjärjestus.

Kuldar Sikk, kes luges Monte Carlos kiiruslegendi ukrainlasele Juri Protasovile, naaseb hooaja avalöögilt oma klassi kolmanda koha karikaga. Subaruga sõitnud rallipaar noppis kolmanda koha punktid WRC2 arvestuses. 

Autoralli

Monte Carlo MM-ralli

1. Sebastien Loeb (Prantsusmaa, Citroën)

2. Sebastien Ogier (Prantsusmaa, Voklswagen) +1.39,9

3. Daniel Sordo (Hispaania, Citroën) +3.49,0

4. Mikko Hirvonen (Soome, Citroën) +5.26,3

5. Bryan Bouffier (Prantsusmaa, ) +8.13,1

6. Mads Østberg (Norra, Ford) +12.03,7

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles