Tein: negatiivsust ei tohiks hinge jääda

Peep Pahv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Tein loodab, et kodupubliku toel suudetakse eeloleval teisipäeval Permi Ural Great alistada ja EuroCupi poolfinaali pääseda..
Tanel Tein loodab, et kodupubliku toel suudetakse eeloleval teisipäeval Permi Ural Great alistada ja EuroCupi poolfinaali pääseda.. Foto: Sergei Meršin.

Kuigi Tartu Rocki korvpallimeeskond kaotas EuroCupi veerandfinaali teise kohtumise Permis sealsele Ural Greatile 61:68, on Eesti korvpallifännidel põhjust ka rõõmustamiseks – suur korvpall tuleb veel kord Tartusse! Tuleval teisipäeval peavad samad meeskonnad otsustava heitluse.

«Ma ei taha praalida ning kuulutada, et saame kindlasti edasi, kuid olen kindel, et võimalused on täpselt pooleks ning meie kasuks räägib koduväljakueelis,» vaatas Rocki kapten Postimehega kõneldes Gert Kullamäe tulevikku. Tanel Tein lisas: «Peame positiivselt mõtlema – tänasest ei tohiks kellegi hinge jääda midagi negatiivset. Nüüd taandub kõik ainult ühele kohtumisele.»


Permis näitasid mõlemad meeskonnad sitket ja tugeva kaitsega mängu. Mitmed asjaosalised nimetasid närvilist ja kinnist heitlust klassikaliseks play-off-kohtumiseks.

Ural Great sai küll oma mängu kiiremini käima ning esimestel minutitel järjekindlalt mööda visanud ja pallikaotustega patustanud Rock leidis end kaotusseisust 0:9.

Tavapärasest ebakindlamalt tegutses mängujuht Georgi Tsintsadze, eksimusi kogunes ka Teini kontosse, ent tema suutis end teisel poolajal nelja kolmesega täielikult rehabiliteerida. Esimese poolaja lõpuks näitas tabloo Rocki kaotusseisu 28:32.

Permis tabas tartlasi suurim mõõn kolmanda veerandaja lõpus, kodumängus sooritati just siis edukas vahespurt.

Kolmanda veerandaja lõpuni jäi pisut alla viie minuti, kui Brian Cusworth viis Rocki viimast korda ette 40:38. Järgmise kolme minutiga viskasid 5000 pealtvaataja marulist toetust nautivad väljakuperemehed 14 punkti järjest. Kuigi Rock suutis end veel koguda, oli saatuslik murrang toimunud, kirjutas Postimees.

Kolmanda veerandaja lõpus vähendas Kestutis Šeštokase korv vahe küll veel seitsmele punktile, ent lähemale tartlasi enam ei lubatud. Tõsi, ka 3.44 enne lõppu kahandas Teini kolmene vahe veel kord seitsmepunktiliseks, ent viimastel rünnakutel Permi pallurite käsi ei vääratanud.

Ural Greati peatreener Roman Dvinjavinov pidas edu aluseks õnnestunud kodutööd. «Võtsime Rocki mängu üksipulgi lahti ning platsil olime neist sammuke eespool,» sõnas ta. «Täna oli väga raske mäng, ent meil polnud õigust kodupubliku ees kaotada. Rock tuli küll järele, ent meie pallurid suutsid keerulistel hetkedel distsipliini säilitada.»

Kohtumise tähtsusest andis aimu Ural Greati peamänedžeri, kunagise tipptreeneri Sergei Belovi käitumine. Ta istus otse oma meeskonna varumeeste pingi taga ning jagas ohtralt õpetussõnu. Treeneritöös vähekogenud Dvinjavinov täitis vastuvaidlematult kõik suure ülemuse «soovitused».

Tartlaste hinnangul polnud vastase kodune ettevalmistus sugugi surmav. «Loomulikult olid nad kodutööd teinud, mindki kaeti hoopis teiste põhimõtete järgi, ent meil tekkis piisavalt võimalusi – kahjuks ei suutnud me neid realiseerida,» arutles Kullamäe. Tein oli kolleegiga nõus, lisades vaid ühe positiivse noodi. «Me ei kukkunud ära ning suutsime kaotusseisudest välja murda,» märkis ta.

Ka Rocki peatreener Üllar Kerde nägi eilse mängu võtmehetki ametivennast erinevalt. «Meil oli paar uut liikumist, nende vastu jäid nad selgelt hätta,» selgitas ta. «Vahe oli hoopis puhtas jõus, Ural Great oli selles vallas meist üle. Seekord olid nad meie jaoks liiga tugevad ning siin polnud abi ka kavalusest ja mõistusest.»

Rock kasutas eilses mängus mitmeid uuendusi. Teini arvates tuleb enne määrava tähtsusega võitlust otsustada, kas kasutada esimeses mängus edu toonud süsteeme või jätkata seekordsete variantidega. «Näiteks kaitses olid palliga mehe suunamisel teised põhimõtted. Need vajavad veel harjumist,» nentis ta.

Samas oli Kullamäe kaitsetegevusega rahul. «Probleem oli ikkagi oma rünnakus, me ei teinud omi asju ära ning viskasime vabadelt kohtadelt mööda,» arutles kapten.

Pärast mängu selgus, et kohalik korvpalliüldsus ootas omadelt Rocki täielikku purustamist. «Üks Permi ajakirjanik tuli minu juurde ja rääkis, et keegi ei uskunud, et võime siin Permile vähegi vastu saada. Nad eksisid,» rääkis Kerde. «Publikud nägid mängu kogu raha eest. Vastakuti olid võrdsed võistkonnad.»

Tartlased näevad kodus võiduvõimalust


Tartu Rocki ja Permi Ural Greati vahelise veerandfinaalseeria otsustav kolmas mäng peetakse eeloleval teisipäeval Tartus. Rocki mängijad näevad selles suurt võimalust pääseda EuroCupi poolfinaali. «Loodetavasti tuleb palju rahvast saali ning meie kõik suudame anda endast 110 protsenti,» sõnas Tanel Tein.

Gert Kullamäe arvates tunnevad vastased teineteist juba piisavalt hästi ning üha rohkem pääseb maksvusele taktika. «Permi mänguga võrreldes peame hoidma kaitses sama taset ning rünnakul olema paremad,» vaagis Kullamäe. «Samas on juba kõigil teada – kes, mida ja kuidas teeb.»

Rocki peatreener Üllar Kerde avaldas siiski lootust, et vastast õnnestub veidikenegi üllatada. «Rünnakul püüame liikumisi natukenegi muuta,» kinnitas ta.

Ural Greati peatreener Roman Dvinjavinov jäi otsustavast mängust rääkides kidakeelseks. «Ma parem vaikin,» lausus ta pressikonverentsil, ent lõpuks siiski lisas: «Seoses eelmise peatreeneri lahkumisega polnud esimese mängu eel meie olukord kuigi hea. Täna on see juba palju parem. Veerandfinaali eel valmistusime vaid kaheks kohtumiseks, ent nüüd tuleb ka kolmas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles