Arbet Kreekas – umbkeelne treener, keevaline publik ja palju mänguaega

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gregor Arbet
Gregor Arbet Foto: Mihkel Maripuu

Eesti korvpallikoondise raudvara hulka kuuluv Gregor Arbet kohaneb Kreeka korvpalli ja igapäevaeluga.

Kui Kreekas Kavalas palliva Gregor Arbeti koduklubi alustas pühapäeval võõrsil kohtumist Ilysiakosega, peeti mäng üsna kiiresti kinni, kuna publiku hulgast visati platsile suur hulk paberiribasid ning väljak vajas koristamist. Alles paar nädalat tagasi kodusest Kalev/Cramost Kreeka meistriliiga klubisse kolinud eestlase jaoks oli see uus ja huvitav kogemus.

«Pärast minu Kreekasse tulekut pole me veel kodus mänginud, seepärast ei oska öelda, kuidas publik käitub, kuid pühapäevases välismängus oli küll saalis korralik möll,» rääkis Arbet, kelle sõnul pole reaklubide saalid Kreekaski kuigi suured, mahutades umbes paar tuhat pealtvaatajat.

Teistsugune tegutsemine

Peaaegu kogu oma senise karjääri Kalevis veetnud ja sealt vaid üheks hooajaks Saksamaale põiganud Arbet sattus kaks nädalat tagasi Kreekasse siirdudes uude maailma. Tundmatud oli platsil tema kõrval ringi lippavad meeskonnakaaslased ja treener ning pisut võõras ka kultuur. Mänguski nõutakse temalt veidi teistsugust tegutsemist kui Kalevis, kus ta pidi kaitses katma vastaste ohtlikumaid tagamehi ja rünnakul olema üks põhilisi viskajaid.

«Siin ei pea ma kaitses vastaste mängujuhti taga ajama,» tõi ta välja suurima erinevuse. Head kaitsemängu ja rünnakut nõutakse temalt aga ikkagi. «Meie klubi mäng on parajalt raamides, jookse-viska-stiili treeneri ei armasta. Kiirrünnakuid tuleb muidugi teha, aga sellist asja pole, et tuled niisama üle ja paned kohe peale.»

Mänguaega on Arbet saanud isegi ootamatult palju. Näiteks pühapäeval viibis ta lisaajale läinud kohtumises platsil koguni 43 minutit. Kahe mängu keskmiseks näitajaks teeb see 36 minutit, mille jooksul on ta toonud 12,3 silma.

Kuna Kavala pole pärast Arbeti saabumist pidanud veel ühtegi kodumängu, pole ta pidanud taluma ka kõrgendatud huvi enda vastu. Kohale jõudes tegi klubi pressiesindaja temaga tutvustava usutluse, kuid sellega on suurem tähelepanu ka piirdunud. Asjade selline käik on võimaldanud Arbetil rahulikumalt meeskonda sisse elada ning treeningutel meeskonna mängustiili ja treenerite nõudmistega kohaneda.

Klubi närviline seis

«Treeningud pole väga pikad, kuid on intensiivsed. Võrreldes Kaleviga on Kavalal palju vähem mänge ja selle võrra saab rohkem trenni teha,» rääkis Arbet. «Peatreener juhendab treeninguid ja mängu kreeka keeles ning abitreener tõlgib tema jutu inglise keelde. Niisama vesteldes on peatreener võimeline veidike suhtlema, kuid mängu ajal on see keeruline.»

Arbet sattus Kavalasse keerulisel ajal. Tema värske koduklubi asub Kreeka meistriliigas eelviimasel kohal, olles kogunud kolm võitu ja 11 kaotust. Samas pole keskmike ja tabeli lõpuosas olevate meeskondade vahed suured ning kõik on võimelised üksteiselt võite napsama. Kaotusega on lõppenud ka mõlemad Arbeti osalusega kohtumised.

«Veidike närvilisust oli tunda kohe, kui meeskonda saabusin, kuna nad olid saanud just valusa kaotuse. Pühapäevane mäng oli tabeli mõttes samuti väga tähtis,» kirjeldas Arbet meeskonnas valitsevaid meeleolusid. Ka järgmises voorus on Arbeti koduklubi jaoks kaalul oi-oi kui palju – vastaseks on tabeli viimane meeskond Panelefsiniakos. Kaotus tähendaks  ise viimaseks langemist.

Kavala pole suur linn. Põhja-Kreeka sadamalinnas elab Wikipedia andmetel pisut üle 70 000 inimese, seega on tegemist ka eestlase jaoks rahuliku linnakesega. Arbetil polnud probleeme ka sisseelamisega – eilseks oli ta kätte saanud klubi poolt eraldatud korteri, liikumist kergendab aga tema käsutusse antud auto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles