Eesti motokrossis luuakse esimest korda sari nimega TOP 200

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmerpalu motokross
Sõmerpalu motokross Foto: Ray Põder

Sellel aastal leiab Eesti motokrossis üks suuremaid muudatusi viimaste aastate jooksul. Nimelt on loodud uus motokrossisari nimega TOP 200.

Midagi säärast pole motokrossis seni tehtud ja oma olemuselt on see sarnane tennises olevate jooksvate edetabelitega. See sari kaotab ära ebaõigluse Eesti motokrossis, sest varasematel aastatel on palju kõneainet pakkunud see, kuidas oleksid erinevad karikavõistlustel ja hobisarjades kavas olnud klassid võimalikult võrdselt. Seni oli see üsna mission impossible, kuid uue sarja TOP 200 eesmärk on just luua võimalikult võrdsed klassid.

TOP 200 on motokrossi sari nn suurtele kaherattalistele krossitsiklitele ning see asendab seni peetud Eesti karikavõistlusi ja MX hobby võistlussarju. Eestis on motokrossi harrastajaid sadu ja nende tase on väga erinev.  Seni on eelpool mainitud sarjades sõitjad ennast ise mõnda tugevusgruppi määranud, kuid harvad polnud juhtumid, kus valitud klass osutus kas liiga nõrgaks või hoopis tugevaks. Selle tulemusel tekkis klassi sisene ebavõrdsus, mis polnud hea lahendus ei sõitjatele ega publikule.

TOP 200 võistlejad on jagatud viide stardigruppi. Kindlasti tekib siinkohal küsimus, millisel alusel ja kes määrab nende stardigruppide koosseisud? Kõige aluseks on sõitjate kiirus ja jooksvat edetabelit koostab Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni krossikomisjon. See annab võimaluse sõitjaid läbi terve hooaja viia vastavalt nende kiirusele ühest stardigrupist teise.

Kõne alla tuleb nii edutamine kõrgemasse gruppi kui ka kukkumine madalmasse gruppi. Gruppide kooseise korrigeeritakse iganädalaselt, mis teeb sõidud põnevaks nii osalejatele kui ka publikule, kuna stardid on seeläbi võrdse tasemega. Ühtlasi on eesmärk hoida gruppides võrdne arv võistlejaid.

TOP 200 sarjal on eeldus ja võimalus koondada ühele võistlusele sõitjaid absoluutsest tipust kuni algajateni ja annab võimaluse sõitjale hooaja vältel tõusta näiteks kõige aeglasemast grupist D juba palju kiiremate sõitjate hulka. TOP 200 klassis jäävad võistlejal grupi vahetuse korral alles kõik teenitud punktid.

Kui TOP 200 võistlusele tulevad tugevad välismaalased, keda pole jooksvas tabelis, siis nemad lähevad automaatselt tugevaimasse gruppi. Naisvõistlejad meilt ja piiri tagant sõidavad algselt D klassis.

Aasta lõpuks selgub punktitabeli alusel Eesti motokrossi TOP 200. Kokku koosneb sari seitsmest-kaheksast etapist ja esimene etapp sõidetakse  27. aprill 2013 Maardu rajal. 

Hooaja kokkuvõttes autasustakse kolme absoluudi TOP 200 parimat.

1. kuni 60. koht kuldmedaliga

61.-130. koht hõbemedaliga

131.-200. koht pronksmedaliga

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles