6000 punkti näitab tagasitulekut

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Pahapill ees ja konkurendid kannul - see pilt iseloomustab kõige paremini Tallinnas toimunud mitmevõistlust.
Mikk Pahapill ees ja konkurendid kannul - see pilt iseloomustab kõige paremini Tallinnas toimunud mitmevõistlust. Foto: Andres Haabu

Mikk Pahapill tõestas endale, et on vigastuse seljatanud, Andres Raja teatas karjääri lõpetamisest.

«Olen võistlusega väga rahul ning see, et õnnestus koguda 6000 punkti, oli meeldiv üllatus,» õhkas Eesti parim mitmevõistleja Mikk Pahapill. Laupäeval võidutses ta Tallinna rahvusvahelisel mitmevõistlusel seitsmevõistluses, kogudes 6024 punkti.

Pahapilli jaoks oli seekordne võistlus ja võit märgilise tähendusega, sest eelmine hooaeg jäi tal peaaegu tervikuna vahele. Märtsi hakul Istanbulis peetud sise-MMil kukkus ta tõkkejooksus nii õnnetult, et õlg vajas lõikust ja taastumine kestis ka terve suvise hooaja. Vahele jäi nii Helsingi EM kui ka Londoni olümpia. Reedel ja laupäeval läbitud võistlus näitas, et 29-aastane mees on tippspordis tagasi. «Selles mõttes olen tõesti tagasi, et punktisumma oli heal tasemel,» nentis Pahapill.

Kuigi reedel läbitud nelja alal järel oli Pahapill koduse konkurendi Kaarel Jõevälja järel teine, näitas tulemuste graafik selgelt, et teise päeva kolme alaga peaks järjestus muutuma. Kuigi määrav polnud seegi, et Pahapill piirdus 60 m tõkkejooksus 8,33ga. Teivashüppes noppis ta 4.94ga oma ainsa alavõidu. Lähedal oli ta ka 10 sentimeetrit kõrgemal asunud lati ületamisele, ent pärast mõningast kõikumist kukkus see alla. 1000 m jooksus sai Pahapill aga kirja enda kohta hea 2.42,95.

«Ma loodan, et Andres tegi selle avalduse emotsioonide pealt ning mõtleb veel järele.»

Pahapill ei näinud põhjust tõkkejooksus kaduma läinud punkte taga nutta. «Väga palju ma seal ei kaotanud, usun, et oleksin võinud võita maksimaalselt 30 punkti,» nentis Pahapill. «Stardist sain tegelikult hästi minema, ent jooksin neljandasse tõkkesse kergelt sisse ja õige kehaasend kadus. Teivashüppes polnud viimasel kõrgusel enam sellist õnne nagu varem. Jooksus püüdsin leida endale sobiva rütmi.»

Tänavuse sisehooaja suurimaks sündmuseks on märtsi esimestel päevadel Göteborgis toimuv EM. Seitsmevõistluses pääsevad sinna kaheksa meest möödunud hooaja kümnevõistluse edetabeli põhjal, lisaks seitse tänavu talvel suurima punktisumma kogunud meest. Samas kehtib ka reegel, et ühest riigist ei saa osaleda rohkem kui kaks sportlast.

Suure tõenäosusega tagab Pahapilli punktisumma pääsme ka Göteborgi. Oma võimalus peaks olema ka laupäeval

3. koha saanud, ent Eesti meistrivõistluste arvestuses hõbedale tulnud Kaarel Jõeväljal. 23-aastane noormees kogus 5899 punkti. Tänavuses Euroopa edetabelis asuvad eestlased 3. ja 4. kohal. Tabelit juhib 6145 silma kogunud valgevenelane Eduard Mihhan. Pahapillist on 14 punkti rohkem kokku saanud ka venelane Mihhail Logvinenko. Mullu kogus üle 6000 punkti viis eurooplast, tunamullu oli selliseid mehi seitse, ent neist kuus tegid seda tiitlivõistlusel.

Pahapilli sõnul soovib ta talvisel tiitlivõistlusel punktisummat parandada. «Praegu on veel raske öelda, kuidas ma selleks võistluseks valmistun. Esimene eesmärk oli Tallinnas võistelda, edasised plaanid paneme paika lähipäevil,» rääkis Pahapill, kelle karjääri säravaim saavutus pärineb nelja aasta tagant just sise-EMilt. Toona krooniti ta Torinos Euroopa tšempioniks.

Seekordne võistlus oli sümboolse tähendusega ka Pahapilli kauaaegsele võistluskaaslasele Andres Rajale, kelle jaoks kulges võistlus üle kivide ja kändude. Lõpuks sai ta 7. koha, Eesti meistrivõistluste arvestuses oli aga viies. Pärast võistlust teatas Raja, et jätab tipptasemel spordiga hüvasti. Oma kavatsusest andis ta tegelikult mõista juba päev varem, kui rääkis, et üksinda treenides pole ta võimeline end kõigil mitmevõistluse aladel tippvormi viima.

«Ma loodan, et Andres tegi selle avalduse emotsioonide pealt ning mõtleb veel järele,» lausus Pahapill. «Kindlasti on ta meie jaoks väga vajalik suvel Tallinnas toimuvatel kümnevõistluse Euroopa karikavõistlustel.»

Loodus ei salli tühja kohta ning Raja taandudes kerkisid esile uued tulijad. Pahapilli ja Jõevälja järel noppis Eesti meistrivõistluste pronksi 21-aastane Mikk Meerents 5673 punktiga, aasta vanem Hendrik Lepik sai kokku 5671 silma.

Naiste viievõistluses jättis Eesti esinumber Grit Šadeiko kaugushüppe ajal võistluse pooleli. Enne seda oli ta jooksnud tõkkeid 8,37 ja hüpanud kõrgust 1.77. Kaugushüppes tegi ta aga liiga oma jala nelipealihasele. «Uuring näitas, et tegemist on väga väikese rebendiga ning doktor Mihkel Mardna sõnul kulub paranemiseks kaks-kolm nädalat,» rääkis koos abikaasa Annega Šadeikot juhendav Taivo Mägi. «Sama häda oli tal ka viimase treeninglaagri alguses, kuid toona sai kõik korda mõne päevaga.»

Mäe sõnul loobub Šadeiko plaanist püüda EM-pääset viievõistluses ja üritab täita normatiivi 60 m tõkkejooksus. Selleks tuleb distants läbida 8,25 sekundiga.

Kergejõustik

Tallinna rahvusvaheline mitmevõistlus

7-võistlus

1. Mikk Pahapill 6024 punkti (7,18, 7.36, 15.29, 2.10, 8,33, 4.94, 2.45,92), 2. Luiz Alberto de Araujo (Brasiilia) 5916 (6,95, 7.29, 15.20, 1.92, 8,06, 4.84, 2.49,85) 3. Kaarel Jõeväli 5899 (6,90, 7.67, 13.88, 2.04, 8,19, 4.54, 2.52,85).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles