UEFA nõue: ManCity, Chelsea ja PSG tõestagu, et mängivad ausat mängu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester City kapten Vincent Kompany (karikaga).
Manchester City kapten Vincent Kompany (karikaga). Foto: SCANPIX

Euroopa jalgpalliliit UEFA nõuab suurklubidelt Manchester Citylt, Chelsealt ja Paris Saint-Germainilt, et nood näitaksid rahavoogude reeglipärast päritolu.

Kõik kolm on ülima tõenäosusega nende 46 klubi seas, kelle praegune rahaline seis ei vasta UEFA uutele finantsreeglitele. UEFA hoiatas täna avaldatud raportis, et hetkeseisuga rikuvad kaks Inglismaa klubi tuleval aastal jõustuvaid uusi reegleid. Valem on lihtne – klubid ei tohi kulutada rohkem kui nad teenivad, aluseks võetakse seejuures aastate 2009-2011 numbrid.

Kahest suurklubist on veidi paremas seisus mullu Meistrite liiga võitnud Chelsea, kuna eelmisel aastal teeniti juba kasumit ja seetõttu on Londoni klubi kindel, et hooajaks 2014/15 jõutakse lubatu piiresse. Valitsev Inglismaa meister Manchester City sõlmis seevastu paari aasta eest 400 miljoni naela suuruse sponsorlepingu Etihadi lennufirmaga, mille omanikud on tugevalt seotud klubi Abu Dhabist pärit omanikega.

UEFA kahtlustab, et teistest klubidest kordades suurema sponsorlepingu varjus üritatakse lihtsalt lubamatul moel raha kantida. Katari omanikele kuuluv PSG teatas samuti hiljuti, et sõlmis 125 miljoni naela suuruse lepingu Katari turismiorganisatsiooniga – sellegi kokkuleppe varjus näeb UEFA katset uutest reeglitest mööda hiilida.

Euroopa jalgpalliliidu sõnul on liigne rahakulutamine tippjalgpallis suur probleem. Ehkki klubide tulud kasvavad iga aastaga, on kahjumid paisunud kordades – 2007. aastal olid klubid miinuses 515 miljoni naelaga, 2011. aastal aga juba 1,45 miljardi naelaga. «Terve mõistus ütleb, et peaksime käituma samamoodi nagu koduses majapidamises – kui sa teenid 1000 naela, ei ole sul kuidagi võimalik kulutada 1200 naela,» kommenteeris olukorda UEFA peasekretär Gianni Infantino.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles