Vennatapusõda, pimedus ja tasuta mööbel

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Francisco 49ers'i peatreener Jim Harbaugh (vasakul) õnnitlemas oma venda ja vastasmeeskonna juhendajat John Harbaugh'i võidu puhul.
San Francisco 49ers'i peatreener Jim Harbaugh (vasakul) õnnitlemas oma venda ja vastasmeeskonna juhendajat John Harbaugh'i võidu puhul. Foto: Reuters / Scanpix

Ülikallite reklaamiminutite vahel peeti taas maha spordimaailma üks suuremaid sündmusi Super Bowl, mille tänavu võitis Baltimore Ravens.

USA vaadatuim telesaade ja aasta-aastalt mujal maailmas aina enam tähelepanu püüdev Super Bowl pakkus jälle rohkelt kõneainet. Esialgu ühepoolselt kulgenud mängus suutis San Francisco 49ers teisel poolajal teha võimsa tagasituleku ja Baltimore Ravens väljus heitlusest lõpuks napi 34:31 võiduga.

Maailma kalleimate telereklaamide (üks minut reklaami maksis umbes 6 miljonit eurot) vahel rullus seekord lahti ülimalt erakordne heitlus meeskondade vahel, mille peatreeneriteks vennad John ja Jim Harbaugh. Võidutantsu sai lõpuks lüüa Ravensi 50-aastane juhendaja John Harbaugh, kelle tiim näitas tema 15 kuud nooremale vennale ja kogu San Francisco 49ers’i meeskonnale koha kätte.

«See on väga raske, väga-väga raske. Ma ei osanud ette kujutada, et see võib nii valus olla. Ma olen täiesti löödud,» teatas Ravensi juhendaja John Har­baugh pärast mängu Sports Illustratedile, et Super Bowlil venna alistamine ei olnud üldse meeldiv kogemus. «Ma ütlesin talle pärast mängu, et armastan teda ning ta vastas mulle õnnitlustega.»

Elektrikatkestus

Kui Super Bowl on kuulus ka selle poolest, et mitmetunnise ülekande jooksul (mäng ise kestab seejuures 4 x 15 minutit) näidatakse ka meeletult palju reklaame ja selle pealt teenitakse ulmelisi summasid, siis pühapäeval tekkis selleks tavapärasest veelgi rohkem võimalusi. Nimelt tabas kolmanda veerand­aja alguses staadionit elektrikatkestus ning nii tuli kohtumises teha 34-minutiline sunnitud paus. Lisaks kommentaatorite juttudele täideti seda aega loomulikult ka reklaamidega.

Samas oli elektrikatkestus kohtumise käiku vaadates ka omamoodi sümboolne, kuna sellele eelnenud aega domineeris üks ja selle järgnenut teine meeskond. Nii juhtis Ravens enne sunnitud pausi 28:6. Baltimore’i edu hakkas seejärel aga vähenema, kui San Francisco andekas mängujuht Colin Kaepernick leidis teisel poolajal hoo, mis tegi temast tänavu liiga ühe säravama mängumehe oma positsioonil.

Rekordpikkusega mäng

«Meile meeldib ikka asju keeruliseks ajada. Tegemist oli mõlemalt poolelt tõsise võitlusega ning andsime publikule päris hea etenduse. Kõik ei kulgenud küll soovitult, aga vahel asjad lihtsalt lähevad niimoodi,» lisas kolmele touchdown’ile söödu andnud ja Super Bowli kõige väärtuslikumaks mängijaks tunnistanud Ravensi mängujuht Joe Flacco Reutersile.

Samas andis elektrikatkestusele eelnenud kolmanda veerandaja algus veel kõvasti kõneainet, kui Baltimore Ravensi mängumees Jacoby Jones sai oma väravaalas mänguvahendi enda valdusesse ja jooksis sealt touchdown’i. Jones läbis enne punktide toomist 108 jardi ja püstitas sellega Supr Bowlide rekordi.

Pärast sellist jooksu ei rõõmustanud ainult Ravensi fännid, vaid käsi lõid kokku ka Baltimore’ist pärit mööblifirma Gardiners Furniture’i kliendid. Nimelt oli firma lubanud, et kui keegi peaks kohtumises avavile või teise poolaja avalöögist otse touchdown’i jooksma, on 31. jaanuarist kuni 3. veebruarini ostetud mööbel klientidele tasuta.

«See on uskumatu. Mööbel on tasuta! Kui keegi tegi nädalavahetusel ostu, on tegemist teie õnnepäevaga,» teatas nüüd 450 000 euro eest tasuta kaupa jagav mööblifirma Jonesi touchdown’i järel oma Facebooki lehel.

Lisaks kõigele muule püstitati Super Bowlil veel üks huvitav rekord. Kui ameerika jalgpalli mänguaeg on iseenesest kokku täpselt üks tund, siis tänavuse finaalmängu lõpuvile tuli neli tundi ja 14 minutit pärast avavilet. Sinna sisse kuulus nii Beyoncé võimas vahe­ajashow kui ka elektrikatkestus.

Juba enne Super Bowli võitu kinolinal

2009. aastal valmis film «The Blind Side», mis tõi vaatajateni praeguse Baltimore Ravensi offensive tackle’i positsioonil mängiva Michael Oheri teekonna vaesusest ameerika jalgpalli tippu.

Nüüd saab sellele loole lisada veel ühe ilusa saavutuse, kui Oher tähistas koos kaaslastega Super Bowli võitu. Pühapäeval oli New Orleansis peetud kohtumisel oma kasulapse saavutusele kaasa elamas ka perekond Tuohy, kes omal ajal võttis 17-aastase Oheri enda juurde elama ning aitas teda seejärel kooliteel ja pürgimisel ameerika jalgpalluriks.  

Mängupäeval viibis staadionil ka filmis «The Blind Side» pereema Leigh Anne Tuohyt kehastanud Sandra Bullock, kes võitis selle rolli eest Oscari. Sarnaselt Oheri kasuvanematega oli ka Bullock staadionile toetama tulnud just Oherit ning tema adopteeritud poeg Louis kandis Oheri nimega mängusärki.

Seoses Super Bowliga rääkis esmakordselt oma versiooni loost Michael Oheri bioloogiline ema Denise Oher, kes nüüdseks on enda sõnul suutnud alkoholi- ja narkootikumisõltuvusest vabaneda.

«Olen väga elevil ning ma olen alati teadnud, et teda saadab spordis edu. Olen tema üle väga uhke,» teatas Denise Oher eksk­lusiivses intervjuus kodulinna telekanalile Action News 5 ning märkis, et «The Blind Side’i» ei ole ta seni mitmetel põhjustel vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles