Emotsioonid, mälestused ja rekord

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reena Koll püstitas eile Tartus teivashüppes Eesti rekordi, kuid sise-EMi normi ta endale veel sihiks ei sea.
Reena Koll püstitas eile Tartus teivashüppes Eesti rekordi, kuid sise-EMi normi ta endale veel sihiks ei sea. Foto: Margus Ansu

«Emotsionaalselt oli see väga raske võistlus,» ütles Martin Kutmani õpilane Anna Iljuštšenko pärast endise treeneri auks toimunud kõrgetasemelist mälestusvõistlust. Iljuštšenko võitis kõrgushüppe tulemusega 1.87. Sportlase sõnul oleks pilve tagant võistlust jälginud Kutman andnud oma õpilasele hindeks 3+.

Emotsionaalsel õhtul sai aga särava tulemusega hakkama 16-aastane teivashüppaja Reena Koll, kes taas Eesti rekordi enda nimele sai. Kolli parimaks tulemuseks jäi 4.24 ning ta tegi kolm katset ka kõrgusel 4.28. «Eesmärk oligi siin võistlusel 4.24 hüpata. Viimasel ajal on palju harjutatud ning edasiminek on märgatav,» selgitas rahulolev neiu.

Varasem rekordiomanik Lembi Vaher ei suutnud aga kolmel korral alistada algkõrgust 3.89. Koll oleks oodanud oma rivaalilt tugevamat konkurentsi.

«Lembi kerkis küll kõrgele, kuid kukkus siis latile peale. Ta on endiselt kõva konkurent,» arutles värske rekordiomanik. Göteborgis toimuva sise-EMi norm on teivashüppes 4.30, kuid see ei olnud Kollile eesmärgiks. Võib juhtuda, et 16-aastane sportlane saab siiski loa EMil osaleda, kuid ta ei tea veel, kas ta isegi sellisel juhul Rootsi sõidaks. «Ma pole veel treenerist isaga seda arutanud,» selgitas Koll, kes plaanib kindlasti lähiajal osa võtta Eesti meistrivõistlustest ja Balti matšist.

Koll on viimasel ajal töötanud trennis paljude väikeste detailide kallal, kuid ka üks suurem muutus on tehtud – nimelt hüppab ta nüüd varasema 12 sammu asemel 14 sammu pealt. Hea vormi pealt ei olnud ka kaugel ka 4.28.

«Alguses oli ka sellel kõrgusel hea tunne sees, kuid siis viimastel katsetel tekkis väsimus,» rääkis õhtu üks kangelasi. Alavõidu võttis naiste teivashüppes Kolli ees 4.32 ületanud soomlanna Minna Nikkanen.

Kutmanit oli mälestama tulnud terve Tartu Ülikooli spordihoone täis rahvast ning emotsionaalse õhtu avatseremoonial tõdesid korraldajad, et sellest võistlusest peab saama traditsioon, ning käidi ka välja idee, et spordihoone ette võiks tuleviks kerkida Kutmani skulptuur. Võistluse kuulutas ametlikult avatuks möödunud aastal lahkunud legendaarse treeneri noorim poeg Peeter Kutman.

Anna Iljuštšenko püüdis treeneri mälestuseks sarnaselt Kolliga ületada Eesti rekordit märkivat tulemust, kuid 195 cm peal ei jagunud sportlasel enam piisavalt jõudu. «Hoojooksuga oli täna probleeme,» selgitas asjaosaline ise. «Mulle väga meeldib siin hallis treenida, kuid võistelda on raske.»

Iljuštšenkol oli seljataga palju reisimist, sest alles esmaspäeva õhtul tuli ta Saksamaalt, kus ületas Eesti siserekordi 194 cm, ning eile hommikul võttis ette reisi Tartusse.

Soomes treeniv ElerinHaas oli samuti Kutmani mälestuseks võistlema tulnud, kuid tema parimaks tulemuseks jäi 1.80. Neli sentimeetrit kõrgem latt jäi kolmel korral ületamata ning pettunud Haas ei soovinud pärast võistlust kommentaare jagada.

Võidunaine Iljuštšenko teab, et hetkevorm lubab tulemust parandada ning ta loodab, et Göteborgi EMil võiks olla õige koht. «Saksamaa võistlus näitas, milleks ma heal päeval võimeline olen,» ütles ta. Lähiaja võistlusplaane ta veel ei tea ning eile õhtul peeti treener Gaspar Eproga ka selle üle nõu. «Eesti meistrivõistlustest võtan kindlasti osa,» lõpetas Eesti rekordinaine.

EMi normile oli lähedal ka Rain Kask, kes sai kaugushüppes tulemusega 7.64 kolmanda koha. Eesmärki mees aga ei täitnud, sest plaan oli hüpata normi märkiv 7.70.

«Stabiilne seeria oli, kuid kahjuks jäi vajaka. Viimastel päevadel kimbutasid mind ka nohu ja kurguvalu,» selgitas Kask, kelle sõnul oleks hea tervise korral EMi norm kindlasti võimalik olnud. Võistlusele lisas vürtsi Pekingi olümpiamängudel pronksmedali võitnud Aafrika rekordimees God­fried Mokoena, kes võitis tulemusega 7.95.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles