Aasia niiditõmbajad Euroopa jalgpallis

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Sel nädalal tabas Euroopa jalgpalli suur kokkuleppemängude skandaal, kui Europol teatas, et suure hulga mängude tulemused on olnud kuritegelikest jõududest mõjutatud. Kirjutatakse aina enam, et pettuste juured ulatuvad Singapuri, kust süstemaatiliselt manipuleeritakse jalgpallitulemustega.

Kokku on praegu uurimise all ligi 700 jalgpallimängu, nendest 380 on peetud Euroopas. Matšide tulemuste mõjutamises kahtlustatakse kokku 425 ametnikku ja mängijat, kes on oma juhised saanud kurikaeltelt, kelle jäljed viivad paljudel juhtudel Singapuri. Nende matšidega seotud kurikaelte kasum olevat praegustel andmetel olnud kaheksa miljonit eurot.

Tänu internetiajastule on spordile panustamine muutunud aina lihtsamaks, 2010. aastast pärit näide on üsna ilmekas näitamaks, kui suur raha selles maailmas tegelikult liigub. Nii panustati 2010. aasta jalgpalli MMi mängudele ametlikes kihlveokontorites kokku summa, mis ületab Eesti riigi aastaeelarve (üle seitsme miljardi euro) neljakordselt! Kõige rohkem panuseid tehakse Aasias, kus kihlveod on mõnes riigis igapäevase kultuuri osa.

Ohvreid valitakse hoolikalt

Kui kusagil liigub palju raha, siis üritavad kuritegelikud jõud seda oma kasuks pöörata. Ohvrite leidmiseks kasutatakse aga võtteid, mis on kuritegelikus maailmas üldlevinud. «Eks potentsiaalset ohvrit õpitakse hästi tundma ning sobilike inimestega üritatakse tekitada rahalisi suhteid. Hiljem juba survestatakse neid mängutulemustega manipuleerima,» tõi Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht näite kurikaelte värbamistööst jalgpallurite seas.

«On ka näiteid, kus endised mängijad teevad kurikaelte tarbeks värbamistööd, kuna nemad äratavad vähem tähelepanu. Vaesematele klubidele lähenetakse isegi juhtkondade kaudu ja pakutakse neile tasuta või odavaid mängijaid, kes teenivad oma tasu siis loomulikult muudmoodi välja. Näiteid on ka selle kohta, kuidas kohtunikku on üritatud täis joota ja siis talle naisi külge pookida ning hiljem juba šantažeerida,» lisas Uiboleht.

Kõnealuses juhtumis on mitme allika sõnul niiditõmbajaks Singapuris resideeriv Tan Seet Eng, keda tuntakse ka nime all Dan Tan. Raamatu «The Fix: Soccer and Organised Crime» autor ning uuriv ajakirjanik Declan Hill usub, et Dan Tani arreteerimine muudaks jalgpallimaailma palju puhtamaks.

«Dan Tan tuleb arreteerida. Lühike tutvustus tema kohta: Euroopa politseinike ja tema endiste kaaslaste teatel on ta korraldanud kokkuleppemänge paljudes riikides Aafrikas, Aasias, Ladina-Ameerikas ning Euroopas,» kirjutas Hill oma blogis. «Tegemist ei ole ajakirjandusliku spekulatsiooniga. Politsei on teinud head tööd ja alles hiljuti andis Itaalias üks tema endine kaasosaline ennast üles.»

Uurijate sõnul on kokkuleppemängude korraldamises süüdistatava jõugu ninamees Singapuris väga mõjukas inimene ning seetõttu ei ole ka Aasias paiknev linnriik teinud kuigi palju koostööd.

«Ma usun, et Dan Tani ja tema jõuku kaitstakse ning lisaks toetavad teda majanduslikult Aasia mõjukad inimesed. Väga mõjukad! Tutvudes uurimistoimikutega, selgub, et Euroopas kohtu ette astudes võib ta nimetada mõnede väga mõjukate inimeste nimesid ja see võib mõnes Lõuna-Aasia riigis põhjustada suure skandaali. See on minu arvates ka põhjus, miks teda ei ole seni välja antud,» kirjutas Hill.

Ennustatakse väravaid

«Nii Ungari kui ka Itaalia politsei on andnud välja orderi Dan Tani vahistamiseks. Ka Interpol on esitanud Singapuri valitsusele nõude tema arreteerimiseks. Seda tehti juba mitu kuud tagasi, kuid Dan Tan on endiselt vabaduses.»

Kui suurema osa panuseid teevad asiaadid jalgpalli peale, siis enamasti ei ennusta nad kellegi võitu või kaotust, vaid panused pannakse löödavate väravate koguarvule. Mäletatavasti sattus samasuguse skeemi ohvriks ka Eesti koondis, kui 2011. aasta veebruaris kohtuti maavõistlusmängus Bulgaariaga. Toona jäi kohtumine 2:2 viiki ja kõik väravad löödi penaltitest.

Singapurist pärit kurikaelad tegid panuse sellele, et mängus lüüakse kolm või rohkem väravat. Äraostetud kohtunik sai oma tööga selles mõttes hakkama, et penaltitest tuli vajalik väravate arv kokku, kuid pettus tuli ka kohe ilmsiks.

Eesti–Bulgaaria kohtumise tulemusega manipuleeris Singapurist pärit Wilson Raj Perumal, kes töötas enda sõnul Dan Tani heaks. Lisaks oli Perumali käsi mängus ka samal veebruaripäeval toimunud Boliivia–Läti kohtumises, mille Boliivia võitis 2:1, ka seal löödi kõik väravad penaltitest.

«Meil kõigil oli toona imelik tunne. Saime aru, et kõik ei ole päris korras, kuid me ei arvanud, et sellisel tasemel manipuleerimine on võimalik,» meenutas endine Bulgaaria koondise peatreener Lothar Matthäus Spiegel Online’iga vesteldes.

Pärast 2011. aasta veebruaris toime pandud kuritegusid jäi Perumal Soomes vahele ning seejärel on temast saanud politseile tähtis infoallikas petturite süsteemi lahtiharutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles