Lugu sellest, kuidas uus tulija Eesti suusakoondisest välja jäeti

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusaliit otsustas Marko Kilpi MMile mitte saata.
Suusaliit otsustas Marko Kilpi MMile mitte saata. Foto: NordicFocus

Möödunud nädalavahetusel Jõulumäel sõidetud suusatamise Skandinaavia karikavõistluste eel rääkis Eesti Suusaliidu murdmaasuusatamise spordidirektor Raul Olle murelikult, et osa Val di Fiemme MMile pürgivate suusasprinterite parimad tulemused pärinevad novembri lõpus sõidetud Kuusamo MK-etapilt ega väljenda meeste praegust vormi ega taset. Ta kinnitas, et koondise moodustamisel arvestatakse kindlasti meeste hetkeseisundit. Loogiline ja selge jutt…

Pühapäeva õhtuks oli aga kõik totaalselt ümber pöördunud – viimastel võistlustel parimaid tulemusi saavutanud ja ka Jõulumäel eestlastest parimaks osutunud Marko Kilp jäeti koondisest välja, tema asemel sõidavad Val di Fiemmesse haiguste ja vigastustega kimpus olevad kogenud suusahundid. Ehk nagu ütles Olle: MMile sõitva koondise moodustamisel järgisime rangelt varem paika pandud statuuti, mitte meeste praegust sportlikku vormi.

Kas otsus oli õige või vale, saab selgeks juba tuleval neljapäeval, kui MMil sõidetakse klassikasprint. Siis näeme, kas praegu alavormis olevad mehed on muutunud üleöö mitu korda  kiiremaks. Hetkeseisu põhjal tundub see otsus aga Kilbi suhtes ebaõiglane. Ilmselt sai 19-aastasele uuele tulijale saatuslikuks see, et tal pole otsustajate seas piisavalt mõjukat toetajat – teisisõnu, Kilbile võimaluse andmise eest kostnute häälel pole otsustamisel olulist kaalu.

Kuigi koondise moodustamisel tekkinud vaidluse sisu ei taheta avalikustada – Olle ei tahtnud öelda, kes olid kõnelustel osalenud kuus inimest, treenerid ise aga viitasid kokkuleppele, et kõneisikuks on just Olle –, tekkis Postimehele teadaolevalt kaks jõulist leeri, kes lõpuks saidki paljuski oma tahtmise.

Valitseva Eesti meistri Peeter Kümmeli ja mullu Eesti parimaks meessuusatajaks valitud Siim Sellise MM-küpsuse suhtes polnud kellelgi vastuväiteid. Sprindikoondise norralasest peatreener Bjørn Kristiansen pakkus kolmandana välja tänavu seljavigastusega kimpus olnud ja seepärast ka korraliku tulemuseta Kein Einastet ning neljanda numbri suhtes oli ta ükskõikne.

Endine Eesti koondise peatreener Mati Alaver soosis aga oma õpilasi, viimasel ajal külmetushaigusega maadlevat ja Jõulumäel veerandfinaalist loobunud Anti Saarepuud ja Eesti meistrivõistlustel ning Jõulumäel üsna heas hoos olnud Raido Ränkelit.

Peamiselt nende kahe treeneri vahel peetud tulise vaidluse tulemusena mindi laiali kokkuleppega, et Kilp, Saarepuu ja Einaste saadetakse eeloleval nädalavahetusel Da­vosis toimuvale MK-etapile, kus kavas just klassikasprint. Kaks paremat oleks saanud startida MMil.

Paraku ei pidanud seegi kokkulepe vett. Võimalik, et Davosi plaanile sai saatuslikuks suusaliidu kõhnuke rahakott, sest tegemist olnuks plaanivälise kulutusega. Olle seda versiooni ei kinnitanud, ometigi rääkis ta uuesti, nüüd juba neljasilmavestlustes, otsustajate ringi kuuluvate treeneritega läbi. Selle tulemusena jõutigi otsusele, et Davosi ei minda ning koondis moodustatakse hooaja eel kehtestatud reeglite järgi.

Otsuse korrektsusele on raske midagi ette heita, kuid samas on selge, et selle tulemusena ei sõida MMile hetke parim koondis. Alaveril ja Kristiansenil on põhjust tunda rahulolu, kuna mõlemad said oma tahtmise. Juhul kui Saarepuu või Einaste tervis pole MMil startimiseks piisavalt hea, asendab neid Ränkel, kes vaatamata headele sprinditulemustele sõidab Val di Fiemmesse distantsisõitjana.

MM-koondise moodustamisel võeti arvesse MK-sarja tulemusi. Kuna eestlased on punktikohti noppinud vaid avaetapil Kuusamos, said määravaks ka lihtsalt eelsõitude tulemused. Jah, Kilp ei näidanud ka Jõulumäel eelsõidus just parimat aega, ent oli edukas mees mehe vastu võistluses.

Need, kes olid eelsõidus kiiremad, jäid aga jänni «päris» võistluses. Kui eesmärk ongi rahulduda veerandfinaaliga, on Kilbi väljajätmine õige. Samas on viimastel võistlustel olnud eestlaste parim temposõitja varuvõistlejaks jäetud Ränkel…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles