WADA juht: veerand rahvusvahelisest spordist on kurjategijate kontrolli all

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma antidopinguagentuuri (WADA) peadirektori David Howmani sõnul on 99 protsenti dopingu toorainest pärit Hiinast.

Howman kõneles Reutersi ajakirjanikega Londonis toimunud WADA meediasümpoosiumil. «Neid aineid valmistatakse kodustes köökides ja tagahoovides asuvates laborites, seejärel liigub doping edasi grupeeringutele, kes panevad aina väikestesse plastkapslitesse ning müüvad neid tänavatel või võimlates,» lausus ta.

Samuti väitis Howman, et rahvusvaheline sport on 25 protsendi ulatuses rohkem või vähem allmaailma kontrolli all. «Esinen selle väitega mulle saadaoleva informatsiooni põhjal. See pole pakkumine, õige number on tõenäoliselt isegi suurem,» lausus ta. «Ning ma kardan, et see protsent aina kasvab. Mustal turul liiguvad paljud tooted ammu enne seda, kui nad seaduslikule turule jõuavad. Ja musta turgu kontrollib teatavasti allmaailm.»

Howmani sõnul on samad jõugud ka kihlveopettuste taga. «Teame seda, kuna oleme uurimisega kokku puutunud. Nad levitavad dopingut ja uimasteid ning pesevad oma raha korrapäraste kihlveopettuste, altkäemaksude ja korruptsiooni abiga.»

Lisaks märkis Howman, et kurjategijad teenivad dopingaineid müües oluliselt suurema kasumi kooliõpilaste, mitte aga tippsportlaste pealt. «Võin rääkida isikliku loo. Montrealis (seal asub WADA peakontor – toim) öeldi mulle, et kui tahan steroide, mingu ma kohalikku võimlasse ja nurgas istub üks mees, kelle käest neid saabki. Selge see, et ta ei müü oma kaupa tippsportlastele. Tegu on koolilastega, kes tahavad head välja näha, turvameestega, kes soovivad lihast kasvatada, või vanemate inimestega, kes tahavad nooremad paista,» kirjeldas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles