Ametlik kiri ROKi presidendile: maadlus peab ka edaspidi olema olümpiakavas

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Jacques Rogge.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Jacques Rogge. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) valis teisipäeval välja 25 ala, mis kindlasti kuuluvad 2020. aasta suveolümpiamängude programmi. Praegu kavas olevatest aladest ei pääsenud 25 sekka maadlus, mis võib küll 2020. aasta OMile pääseda, kuid peab ühe vakantse koha nimel heitlema mitmete uute aladega.

Maadlus on olnud olümpiamängude kavas alates 1896. aastast, kui Ateenas peeti esimesed kaasaegsed olümpiamängud ning nüüd on kreeklased võtnud juhtunut väga tõsiselt ja nii saadeti Kreeka spordiministri Giannis Ioannidise poolt ametlik kiri ka ROKi presidendile Jacques Rogge’ile, kirjutab AFP.

Ioannidis märkis kirjas, et ta väljendab kõikide kreeklaste tundeid, kui ta väidab, et suurte traditsioonidega maadlus peaks ka edaspidi kuuluma kindlalt olümpiamängude kavva. Maadluse otsustas 25 ala seast välja jätta ROKi 15-liikmeline täitevkomitee, kes langetas valiku salajase hääletuse järel.

«Meie jaoks oli see suur üllatus ja samas ka kurb teade, kui saime teada, et maadlus arvati 2020. aasta olümpiamängude kavast välja. Maadlus on tugevalt seotud Kreekaga ja iidsete olümpiamängudega,» kirjutas Ioannidis Rogge’ile. «Maadlus on spordiala, mis iseloomustab olümpiamänge ja sellist sümbolit ei saa kõrvale heita. Samamoodi jätkates võiks võistluste nimest eemaldada ka sõna olümpia.»

Eile teatas ka Kreeka Olümpiakomitee, et nad toetavad Kreeka Maadlusliidu võitlust taastamaks maadluse kohta olümpiaprogrammis. Samas märgiti veel, et Rahvusvahelisel Maadlusliidul on 180 liikmesriiki.

ROK valib septembris Buenos Aireses ühe spordiala, mis pääseb veel 2020. aasta OMile ning lisaks maadlusele kandideerib sellele kohale veel pesapall, softpall, sportlik mägironimine, lainelauasõit, wushu ja rulluisutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles