MMil põrunud sprindikoondis vajab muutusi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmel
Peeter Kümmel Foto: Raigo Pajula

«Ma ei tea, mis juhtus, tõesti ei tea … Sellele pole mingeid vabandusi. Suuskade taha ei jäänud midagi, selline on lihtsalt meie tase,» sõnas Eesti sprindikoondise norralasest peatreener Bjørn Kristjansen pärast seda, kui selgus, et ükski neljast Eesti meessprinterist ei pääsenud murdmaasuusatamise MMi klassikasprindi eelsõidust edasi.

Pärast aastast vaheaega, tänavuse hooaja eel Eesti koondise etteotsa tagasi toodud norralase jutt praegusest tasemest tähendab aga seda, et paari viimase aastaga on eestlaste latt langenud arusaamatult madalale.

Kõige ilmekamalt väljendavad tagasiminekut kuivad numbrid. Eile 33. koha saanud Peeter Kümmel oli kaks talve tagasi Holmenkollenis 6., Vancouveri olümpial 14. ja Libereci MMil 25. kohal. Eile 39. tulemuse saanud Anti Saarepuu oli neli talve tagasi Liberecis 7. ja Torino olümpial 8. kohal. Eile 53. kohaga leppinud Kein Einaste jaoks polnud aga kahel eelmisel hooajal klassikasprindis eelsõidust edasi pääsemine mingi probleem.  

Kristjanseni sõnul peab MMil kõrge koha saavutamiseks kõik sajaprotsendiliselt klappima. Ja kuigi norralane väitis, et eestlaste eilne ebaedu ei jäänud suuskade taha, korrutas ta: «Tõusudel oli kõik hästi, kuid laskumistel kaotasime palju aega!» Määrdemeeste keerulistele valikutele viitas ka Raido Ränkel: «Rada oli ulmeline, hooldemeestel oli suuski keeruline määrida. Kohati polnud klassikajälge nähagi ja suuskadega tuli joosta. See polnud suusatamine.» Suusad polnud siiski ebaedu peapõhjus.

Vaatamata sellele, et sprinterite tänavune hooaeg on möödunud eredate sähvatusteta, kruviti eilse võistluse eel ootused üles. Objektiivselt võttes oli see põhjendatud – eestlased on tugevad just klassikasprindis ning MMile lähetatud vana kaardivägi kinnitas justkui ühest suust oma head seisu. Pealegi on MMil konkurents hõredam kui MK-etappidel, kuna tugevaid koondisi räsib osalejate piirang.

Esialgu püsis lootus, et teisena rajale pääsenud Peeter Kümmel jääb lõpuks 30 parema sekka pidama. Mees ise vaatas pingsalt staadionil asuvat ekraani, kus näidati lõpetajaid ja nende tulemusi. «Kaks sekundit jäi puudu,» nentis ta nukralt. Sarnaselt treeneriga polnud ka Kümmelil altmineku põhjuste kohta selgitust. «Enesetunne polnud paha, jõudsin rajal pingutada küll.»

Kümmel oli see, kes soovis möödunud hooaja järel Kristjanseni naasmist ja jätkas temaga tegelikult koostööd ka siis, kui norralane otsustas pärast Andrus Veerpalu dopingu­skandaali Eestist lahkuda. Otseselt Kristjanseni hoolealuseks võib lugeda ka Einastet, kes oli aga tulevikust rääkides otsekohesem.

«Viimane aeg on midagi muuta, tean, et minu jaoks on jäänud veel kaks aastat tiitlivõistlusi, kus teha korralikku tulemust,» lausus Einaste. «Pärast Vancouveri olümpiat mõtlesin samamoodi kahe järgmise tiitlivõistluse peale, aga siin ma nüüd olen – pluss 16 sekundit ja räägin, pilk maas. Midagi on kardinaalselt valesti!»

Einaste meenutas, et kaks aastat tagasi sõitis ta klassikasprindi eelvõistlusel end alati kümne esimese sekka, mullu mahtus 25 parema hulka, ent tänavu pole ta 30 sisse jõudnud. «Teen palju ja korralikult trenni, kuid tulemus on vastupidine,» tõdes ta ja lisas, et palju kõneainet pakkunud seljavalu teda sõidu ajal ei seganud.

Saarepuu ja Ränkel treenivad Mati Alaveri juhendamisel. Paraku olid tulemused koondise teise poolega võrreldes samast klassist. Just sportlaste erinevused MMiks valmistumisel ei võimalda Saarepuu hinnangul rääkida halvast süsteemist. «Tegelikult oleme harjutanud kolme erineva kava alusel, sest ka mina ja Raido treenisime eraldi,» viitas ta.

Kõige mõistetavam oli Ränkeli tulemus. Kui mees saab teada, et ta MMi sprindis ei osale, sõidab seepeale tippkiirusel läbi Tartu maratoni ning seejärel saab teada, et kuulub ka sprindikoondisse, on vägevat tulemust raske loota.

Kõlama jäi arvamus, et midagi tuleb muuta. Teada on ka see, et Kristjanseni leping lõpeb kevadel. Jah, aastaid tagasi, kui ta Eestisse tuli, muutusid sprinterite tulemused paremaks, kuid oleks kummaline, kui tal lastakse sellise MMi ja hooaja järel jätkata.


Klassikasprint

Mehed: 1. Nikita Krjukov (Venemaa) 2. Petter Northug (Norra) +0,3 3. Alex Harvey (Kanada) +0,8 4. Emil Jönsson (Rootsi) +2,6 5. Pål Golberg (Norra) +9,2 6. Eirik Brandsdal (Norra) +27,1 …

33. Peeter Kümmel 39. Anti Saarepuu 53. Kein Einaste 59. Raido Ränkel

Naised: 1. Marit Bjørgen (Norra) 2. Ida Ingemarsdotter (Rootsi) +2,3 3. Maiken Caspersen Falla (Norra) +3,7 4. Katja Visnar (Sloveenia) +4,6 5. Stina Nilsson (Rootsi) +4,9 6. Justyna Kowalczyk (Poola) +6,3 … 25. Triin Ojaste 44. Piret Pormeister 67. Kaija Vahtra

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles