Teadlaste väide: Andrus Veerpalu verest ei leitud keelatud aineid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Mihkel Maripuu

Päeval, kui võib viimaks avalikuks saada Rahvusvahelise Spordiarbitraaži otsus olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopingujuhtumis, avaldasid Veerpalu kaitsemeeskonda kaasatud Tartu Ülikooli teadlased oma seisukoha, mille järgi ei ole kasutatud kasvuhormooni test pädev ning seega pole kohtulahendist sõltumata Veerpalu verest keelatud aineid leitud, vahendab ERR.

«Olles viinud läbi sõltumatu ekspertiisi, oleme veendunud, et WADA poolt kasutatav kasvuhormooni test ei ole praegusel kujul kõlblik sünteetilise (kehavälise) kasvuhormooni tarbimise testina. Seetõttu ei ole selle testi tulemuse põhjal võimalik midagi väita dopingu kasutamise või mittekasutamise kohta sportlase poolt. Nii puudub Andrus Veerpalule esitatud süüdistustel alus.

Kokkuvõtteks võib öelda, et WADA kasvuhormooni test on nagu must kast, mille sisu hoitakse saladuses. Mida sellest kastist välja tulevad numbrid reaalselt mõõdavad, pole teada. Samas kasutatakse neid numbreid otsustamaks inimeste saatuste üle,» seisab avalduses, mille täisteksti on võimalik lugeda SIIT.

Avaldusele on alla kirjutanud:

Krista Fischer, PhD, vanemteadur Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu,
Anton Terasmaa, PhD vanemteadur Tartu Ülikooli füsioloogia instituut
Sulev Kõks, PhD, MD, professor, Tartu Ülikooli füsioloogia instituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles