Raja esineb EMil enda jaoks ebaharilikus rollis

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Raja
Andres Raja Foto: Mihkel Maripuu

Andres Raja teatas umbes kuu tagasi pärast ebaõnnestunud mitmevõistlust, et lõpetab tippsportlase karjääri ega pürgi enam tiitlivõistlustele. Spordimehe hing sai aga võitu ning täna stardib ta Rootsis Göteborgis Euroopa sisemeistrivõistlustel. Tõsi, ta ei lähe kauaaegse treeningukaaslase Mikk Pahapilliga koos vallutama seitsmevõistluse poodiumi, vaid osaleb hoopis tõkkejooksus.

«Siin olla on väga hea tunne,» lausus Raja eile hommikul pärast kerget soojendustreeningut, mis sisuliselt kujunes võistluspaigaks oleva Scandinavium Arenaga tutvumiseks. «Ma pole poolteist aastat tiitlivõistlustel osalenud ning kui alaliit andis mulle võimaluse siia sõita, olin mõistagi sellest huvitatud. Viimased nädalad olen harjutanud väga keskendunult.»

Pärast mõne sportlase alavormist ja haigustest tingitud loobumisi üsna kõhnaks jäänud Eesti koondisest on Raja ainus, kes täna hommikupoolses programmis kaasa lööb. Ühtlasi on see talle esimene kord võistelda nii olulisel jõuproovil üksikalal. «Praegu ei tunne ma küll, et midagi oleks teisiti. Võib-olla saab seda öelda pärast võistlust,» mõtiskles ta. «Mul pole isegi sellist tunnet, et tahaksin siin olla rohkem mitmevõistleja kui tõkkejooksjana.»

Kuigi Raja on eestlaste jaoks oluline ja värvikas sportlane, ei kuulu ta EMil tõkkesprindis soosikute hulka. Sellele distantsile oli registreeritud 33 sportlast ning oma hooaja tippmargi 7,89ga on Raja neist tagantpoolt kolmas. Täna pakub Rajale rahuldust see, kui ta suudab joosta lihtsalt hea tulemuse. «Minu jaoks tähendab see aega isikliku rekordi lähedal,» märkis ta. Tasub märkida, et Raja tõkkesprindi isiklik rekord on 7,83.

«Mul pole isegi sellist tunnet, et tahaksin siin olla rohkem mitmevõistleja kui tõkkejooksjana.»

Veebruari alguses toimunud Tallinna mitmevõistluseks valmistudes treenis Raja peamiselt oma tarkusest. Kui aga selgus, et tal on võimalik pääseda EMile tõkkejooksjana, palus ta abi oma endiselt juhendajalt Remigija Nazarovienelt. Kuigi ta on varemgi mitu korda Nazarovienega koostööd alustanud ja lõpetanud, oli põhikohaga Pahapilli treeneriks olev leedulanna nõus Rajat abistama.

Koostöö viljana soovis Raja kaks nädalat tagasi Eesti meistrivõistlustel joosta väga hea tulemuse, kuid pingutas üle ning kogu võistlus lõppes tema jaoks valestardiga. Kuna EMi norm jäi täitmata, otsis ta võistlusvõimalusi, ent headel jõuproovidel olid kohad juba täis. «Eesti meistrivõistlustel juhtunu jäi kripeldama,» tunnistas ta.

Ja kuigi Rajal jäi hooaja hakul koduse kergejõustikuliidu püstitatud norm täitmata, võeti ta sarnaselt kuulitõukaja Raigo Toompuu ja kaugushüppaja Rain Kasega siiski Göteborgi kaasa. Vastasel korral kahanenuks esialgu kümne sportlase suuruseks arvestatud koondis eriti kasinaks.

Vähimategi mööndusteta tagasid endale EMi pileti kõrgushüppajad Anna Iljuštšenko ja Eleriin Haas ning mitmevõistlejad Kaarel Jõeväli ja Mikk Pahapill. Jõeväli käis eile koos treener Huko Linnasega areeniga tutvumas, kuid treeningharjutustest loobus. Pahapill tegi aga mõned jooksuharjutused, proovis starti, hüppas hoota kaugust ja seejärel siirdus veel kangiruumi.

Kogenud sportlasena ei olnud Pahapill sise-EMi pärast vähemalt väliselt kuigi erutatud. Ta nentis, et võistlusareen olevat selline nagu ikka ning seda, millisteks tulemusteks on ta ise võimeline, näitab alles võistlus. Lisaks kinnitas ta, et paar nädalat tagasi kimbutanud haigus taandus kiiresti ega jätnud sportlikule vormile vähimatki jälge.

Pahapill usub, et võrreldes veebruari alguses Tallinnas peetud võistlusega on tema seisund parem. «Kindlasti olen mõnedel aladel tugevam, kuid eelkõige loodan, et olen parem just seitsmevõistluses,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles