Ida-Virumaa klubid tahavad pealinlasi üllatada

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Vunk (paremal) tahab anda Sillamäe Kalevile tiitlivõidukogemust.
Martin Vunk (paremal) tahab anda Sillamäe Kalevile tiitlivõidukogemust. Foto: Ilja Smirnov

Nädalavahetusel alanud koduse jalgpallihooaja suursoosikuteks peetakse kolme klubi – Florat, Levadiat ja Nõmme Kaljut –, kuid mustade hobustena tahavad oma sõna sekka öelda ka Ida-Virumaad esindavad Sillamäe Kalev ja Narva Trans.



Sillamäe meeskond võib kiidelda tänavuse liiga ühe nimekama eestlasest mängijaga, sest kodumaale naasnud poolkaitsja Martin Vunk otsustas üllatuslikult liituda just Kaleviga. Eesti koondises 52 mängu pidanud ja ühe värava kirja saanud Vunk valis Sillamäele mineku vägagi teadlikult. «Jutu tasandil suhtlesin ka Nõmme Kaljuga, kuid ma ei tahtnud oma elu liiga kergeks teha ja seepärast tulingi siia,» sõnas ta. «Sillamäe mängijatest pole pea kellelgi meistritiitli võitmise kogemust ja minugi jaoks teeb see olukorra põnevamaks.»

Samas ei tee Vunk saladust, et üks suur pluss oli Kalevis veel – seal ootas ees sõber Vjatšeslav Zahovaiko. «Ilma Slavata ma küll tõenäoliselt siin poleks, koos on ikka lõbusam, ja nii oli ka mul palju kergem meeskonda sisse elada,» tõdes ta. «Lisaks on siin suurepärased tingimused,» kiitis Vunk Sillamäe treeningu- ja mänguolusid.

Ehkki Vunk ei ole maha matnud mõtet suvel taas välisklubi leida, seob leping teda Kaleviga hooaja lõpuni ja viimaste aastate heitliku klubikarjääri valguses sooviks ta selle peatüki ka lõpuni kirjutada. «Tunnen puudust sellest, et saaksin ühe hooaja algusest lõpuni samas meeskonnas mängida ning protsessi nautida,» sõnas Vunk.

Narva ja Sillamäe hooaja esimene omavaheline kohtumine peeti maha juba avavoorus ning mitmes mõttes peegeldas laupäevane mäng ilmekalt mõlema meeskonna hetkeseisu. Transi mullusega võrreldes tugevalt uuenenud ja noor koosseis võitles lõpuvileni, kuid Sillamäe võttis klassivahega siiski 2:1 võidu – seda hoolimata asjaolust, et tosin viimast minutit mängiti Aleksandr Volodini eemaldamise tõttu vähemuses.

Vungi sõnul on Sillamäe meeskonnal vaja veel harjuda taktikalise muutusega. «Mängime nüüd viie kaitsjaga süsteemis, kus äärekaitsjad liiguvad julgelt rünnakule kaasa ja siis muutub taktika 3-5-2ks. Esimeses mängus oli pilt veel natuke krobeline, me ei suutnud soovitud moel palli hoida,» nentis ta.

Peale Vungi ja Zahovaiko on kahe hooaja vahel Sillamäega liitunud ka varem Floras mänginud venelane Nikolai Mašitšev, Trans täiendas aga ridu Levadiast tulnud Albert Taari ja kuni suveni Florast laenul oleva väravavahi Stanislav Pedõkiga. Kas see on märk, et Ida-Virumaa klubid on ka tugevate mängijate silmis tõusnud võrdväärseks Tallinna omadega? Transi president Nikolai Burdakov rõhutab siiski, et medalikonkurentsis on püsitud pidevalt ja ka häid mängijaid on tegutsenud mõlemas meeskonnas. «Tõsi, meil endal on küll tänavu noor meeskond, seega eesmärk on võtta üks mäng ja üks võit korraga. Aga see on loomulik areng. Mulle meeldis see, mida platsil nägin – noored mehed ei pelga võidelda ja annavad endast kõik,» lausus ta.

Jalgpalliliidu reedene otsus määrata kaheksale mängijale kokkuleppemängudes osalemise eest vähemalt aastane jalgpalliga tegelemise keeld Burdakovi ei üllatanud. «Mõistsin juba suvel, et nii läheb. Ebameeldiv lugu, aga samas positiivne, et valemängijaid karistatakse,» sõnas ta. Otsus tähendab teiste seas töökeeldu ka läinud aastal Transis treenerina töötanud legendaarsele ründajale Maksim Gruznovile.

Tulemused

Jalgpalli Eesti meistriliiga, 1. voor

Paide Linnameeskond – Nõmme Kalju 2:3, Narva Trans – Sillamäe Kalev 1:2, Infonet – Kuressaare 0:0, FC Flora – Tallinna Kalev 4:1, Tallinna Levadia – Tartu Tammeka 3:1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles