Kas Veerpalu dopingujuhtum purustab WADA usaldusväärsuse?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusvaheline Spordiarbitraažikohus (CAS) ei suuda kuidagi otsustada, kas kasvuhormooni testimeetod on pädev või osutub prohvetiks professor Peter Sönksen, kes teatas juba mitu aastat tagasi: «Kui kasvuhormooni test kohtusse jõuab, siis Antidopingu agentuur WADA kaotab.»

Viimasel ajal on paljud teadlased üle maailma kritiseerinud WADA (testi)meetodeid ning nurisenud asutuse monopoolse seisundi üle, lisaks esinesid läinud nädalal Andrus Veerpalu kaitsegruppi kuuluvad Tartu Ülikooli teadlased jõulise avaldusega, kus selgitasid kasvuhormooni dopingutesti uurimise tulemusi, kirjutab Õhtuleht.

Veerpalu juhtumist tunduvalt suurem lahing käib teisel pool Atlandi ookeani, kus ameerika jalgpalli profiliiga NFLi mängijate ühendus ei taha tänini kasvuhormooni testimeetodit tunnistada, kuigi asju aetakse riiklikul tasemel – sekkunud on isegi USA kongress.

Sönksen ennustas kaks aastat tagasi, et testimeetodi üle hakkavad USA kohtus lahingut pidama NFLi mängijate ühendus ja WADA, kuid Veerpalu jõudis ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles