ROK ülistas Tokyo ettevalmistusi suveolümpiaks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo uue olümpiastaadioni kavand.
Tokyo uue olümpiastaadioni kavand. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) asepresident Craig Reedie kiitis Jaapani pealinna Tokyo ettevalmistusi 2020. aasta suveolümpiamängudeks.

Tokyo on jäänud olümpiale kandideerima koos Madridi ja Istanbuliga. 2020. aasta olümpialinn tehakse avalikuks 7. septembril Rios. Kandidaatlinnu külastavale hindamiskomisjonile esinesid Jaapanis teiste seas ka peaminister Shinzo Abe ja Toyotoa suurkorporatsiooni juht Fujio Cho.

Reedie ei soostunud küll Jaapanis nähtut lhäemalt täpsustama, kuid kiitis riigi võimet saada kiirelt üle neid tunamullu tabanud katastroofilisest maavärinast ja tsunamist. Jaapani ametnike hinnangul on olümpiakorraldusõiguse saamine võimalus korrata 1964. aasta saavutusi, kui Jaapan suutis edukalt üle saada lüüasaamisest Teises maailmasõjas ja korraldada kõrgetasemelised suvemängud.

Tokyo linnapea Naoki Inose tuletas aga avalikkusele meelde, et hindajad jagasid positiivsed kommentaare ka enne 2016. aasta olümpialinna valimist, kuid siis kaotati ikkagi Rio de Janeirole. Samas räägib Tokyo kasuks asjaolu, et paljud olümpiarajatised on juba valmis. Samuti rõhutavad korraldajad, et 85 protsenti rajatistest asub olümpiakülast vaid kaheksa kilomeetri raadiuses.

Tokyo kandidatuuri pärl on aga 1964. aasta mängudeks valminud Olümpiastaadioni uus ideekavand. Vana areeni asemele ehitatav ulmelises arhitektuuristiilis staadion mahutaks 80 000 pealtvaatajat. Jaapani valitsuse hinnangul tooksid mängud sisse 1,22 triljonit jeeni ehk üle 10 miljardi euro, samuti annaksid need tööd 150 000 inimesele.

Viimaste küsitluste kohaselt tahab umbes 70 protsenti jaapanlastest mänge oma riigis näha. Korraldajad rõhuvad ka pisut sentimentaalsusele - nii soovitakse näiteks osa jalgpalliturniiri kohtumistest korraldada Miyagi provintsis, mis tsunami tagajärjel kõige rohkem kannatada sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles