Kink otsib Ungaris enesekindlust

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kink
Tarmo Kink Foto: Andres Haabu

Eesti jalgpallikoondislane Tarmo Kink liitus jaanuaris laenulepingu alusel jälle Györi ETOga, et mängida taas talle sobilikku mängu.

Aastatel 2009–2010 Ungari kõrgliigas Györi ETO ridades häid esitusi teinud Eesti jalgpallikoondislane Tarmo Kink jõudis tänavusel talvel ringiga endise tööandja juurde tagasi. Mängumees liitus ETOga, et leida taas enesekindlus, mis vahepealsetel aastatel kippus kaduma.

Eelmised poolteist aastat sujusid Kingil Ungaris suurepäraselt ja ta kerkis meeskonna üheks kindlaks liidriks. Hooajal 2009/10 lõi ta sealses kõrgliigas 12 väravat ja oli sellega klubi suurim väravakütt.

Säravatele esitustele järgnes siirdumine Middlesbrough’sse, kus esialgu jagus talle mänguaega ning eestlane sai kirja ka neli tabamust. Uue peatreeneri saabudes kahanesid Kingi mänguminutid miinimumini. Inglismaalt lahkumise järel proovis ta õnne Ukrainas Lvivi Karpatõs ja Itaalias Vareses, kus midagi säravat ei õnnestunud korda saata. Nüüd on Kink Ungaris tagasi ja taas tulevad ka väravad.

«Peab praegu olukorraga rahul olema, kuna olen saanud mängida ja olen olnud ka meeskonnale kasulik,» sõnas Kink, kelle värav tõi ETO-le kevadringi avamängus tähtsa 2:1 võidu.

Samas kohtumises sai eestlane kirja ka väravasöödu ning lisaks realiseeris ta kohaliku karikasarja veerandfinaali avakohtumises 11 m karistuslöögi, mis kindlustas ETO-le 1:0 võidu Honvedi üle. Seega on Kink tagasi seal, kus ta 2010. aasta suvel lõpetas. «See, et ma penaltit lööma sattusin, oli puhas juhus. Samas tuli välja, et eelmisel viiel korral olid ETO mängijad penalti löömisel eksinud. Siiski see ei tähenda, et mina nüüd edaspidi hakkaksingi neid lööma. Kui keegi teine seda teha tahab, siis palun väga,» sõnas Kink.

Siiski tunnistab eestlane, et Ungarisse läks ta tagasi põhjusel, et leida taas üles enesekindlus. Lisaks antakse talle ETOs väljakul piisavalt vabadust ja rünnakul nõutaksegi talt vastaste üks-üks ette võtmist ja see kõik ongi see, mis Eesti koondislasele meeldib ja paneb mängust rõõmu tundma.

«Just niimoodi ongi. Pigem ei ole ma selline mängija, kellele sobib «raamides» mängimine – ma ei saa olla nagu tramm, mis sõidab mööda rööpaid edasi-tagasi. Mul on vaja väljakul vabadust ja siis on ka oodata, et suudan olukorrad ära lahendada,» kirjeldas Kink. «Eks inimesed ongi erinevad ja kõigile ei sobi ühesugused asjad. Paljudele ründavatele mängijatele meeldib, kui neid ei suruta raamidesse. Loomulikult peab distsipliin alati olema. Koondises on ikkagi vaja olla mõnes mõttes raamides, kuna me ei ole nii suur koondis, et võiksime kellelegi ülevalt alla vaadata.»

2010. aastal lahkus Kink Ungarist, kui Middlesbrough’ toonane peatreener Gordon Strachan tõi ta enda meeskonda. Strachani käe all sai eestlane mängida endale sobilikus stiilis, kuid treenerivahetuse järel muutus kõik.

«Strachan andis mulle vabadust ja kutsus ikka enda juurde ja rääkis, et võtaksin mehi ette ja võtaksin rohkem mängu enda peale. Teiste treeneritega oli juba teistmoodi ja ega pingil istudes ei tekigi võimalust mängu kulgu muuta,» muigas Kink. «Ukraina oli nii lühike periood, et sealt ei olegi väga midagi rääkida. Itaalias on jalgpall hästi raamides ja taktikaline. Seal ei ole nii, et tuleb mingi eestlane ja hakkab äkki vabadust nõudma.»

Györis saab Kink taas mängida nii, nagu Strachani käe all Middlesbrough’s ja eelmisel ETOs veedetud perioodil.

«Ungaris nõutaksegi minult seda, et võtaksin olukordi enda peale. Võin vastastest mööda mängida ning treener teab seda ja ta nõuabki minult seda. Ma ei pea nii tegema ainult kohtumise lõpus, kui on raske seis, vaid terve kohtumise jooksul. Igal mängijal on omad trumbid ja sealt tulevad ka erinevad ülesanded,» rääkis Eesti koondislane.

«Minu jaoks on hea ja õnnestunud esitus, kui suudan mängu enda peale võtta ja olukordi luua. Ma ei pea ise väravaid lööma, vaid looma teravaid rünnakuid. Enesekindlus on kõige alus ja seda ma siia otsima tulin. Kui väljakul tulevad asjad välja, siis oledki enesekindel ja heas mõttes ülbe ning suudad seeläbi olla tiimile kasulik,» lisas ta.

Ungari liigas läheb ETO-l praegu hästi ning tabelis ollakse kindlad liidrid – teisel kohal paiknev MTK kaotab neile üheksa ja kolmandal positsioonil olev Videoton 12 silmaga.

Seega on meistritiitli võitmise korral klubil võimalus suvel mängida ka Meistrite liiga eelringe ja miks mitte püüda pääset põhiturniirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles