Kullamäe: ebaedu on kinni detailides

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kullamäe
Gert Kullamäe Foto: Kristjan Teedema

Tartu Rocki korvpallimeeskonna põrumine Balti liigas on tekitanud meeskonna seniste esituste suhtes palju küsimusi.

«Kõik on kinni väga väikestes asjades, kasvõi ühes otsustavas viskes – nii juhtus eurosarjas või õnnetus mängus Eesti karikavõistlustel. Pühapäevalgi võis kõik sõltuda ühest viskest … Aga kokkuvõttes on hinges väga suur pettumus,» rääkis Tartu Rocki korvpallimeeskonna peatreener Gert Kullamäe. Tema juhendatav meeskond pole suutnud tänavu täita veel ühtegi püstitatud eesmärki – ikka on midagi puudu jäänud. Kullamäe tunnistas, et tal pole asjade sellisele käigule selget seletust. «Midagi on jäänud puudu, aga ma ei tea, mis. Võib-olla oleme teinud midagi valesti, kuid treeneritel on ju ikka selge nägemus ja siht, kuidas meeskond peaks toimima.»

Meenutame: esimese suure ebaõnnestumisena takerdus Rock eurosarjas alagrupiturniiril, Eesti karikavõistlustel kaotati veerandfinaalis üllatuslikult Tallinna Kalevile, kolmas pauk saabus Balti liiga veerandfinaalis, kus selge soosikuna kaotati Riia Baronsile.

Mõistagi on asjade selline käik tekitanud korvpalliinimeste hulgas palju kõneainet – alates mängijate valikust ja lõpetades Kullamäe filosoofiaga mängitada kõiki mehi. Postimees tõstis esile mõned Ro­ckiga seotud märksõnad, mille kohta Kullamäe selgitusi andis.

Rockil pole selget liidrit, kes võtaks raskel hetkel meeskonna enda järele ja veaks kogu seltskonna võidule. Seda rolli on püüdnud täita ameeriklasest tagamees Justin Ingram, kuid tihti on see muutunud  ühe mehe ühekülgseks ponnistamiseks.

Kullamäe: «Pigem olen seda tüüpi treener, kes rõhub ühtsusele ja soovib, et meeskond toimiks tervikuna. Loomulikult jäävad otsustavad visked ja sooritused tihti nende peale, kes suudavad lahendada üks-üks-olukordi ning selles rollis on vaieldamatult meie kõige parem mees Ingram. Pühapäevase mänguga tõestas Rain Veideman, et on pärast vigastustest tingitud pausi ja sellele järgnenud keerulist aega tagasi – just sellist Raini kõik ootasidki.»

Eesti mõistes on Rock komplekteeritud väga hästi, kõik 12 meest võivad suvalisel hetkel platsile tulla või alustada kohtumist algviisikus – keegi neist ei põhjusta olulist kvaliteedilangust. Kui aga loota kõigile, ei saa kokkuvõttes loota mitte kellelegi, pealegi lõhub nende kõigi mängitamine rütmi.

Kullamäe: «Selge on see, et Eesti meistrivõistluste jaoks pole mõtet meeskonda sellisena komplekteerida. Meiegi eesmärgiks oli hea esinemine eurosarjas ja Balti liigas. Mängijatele pole mul küll ühtegi etteheidet, kõik nad on teinud treeningutel head tööd ja pingutanud kogu hingest, seepärast on mul eriti kahju, et selle kõige tulemusena pole õiget tulemust. Ilmselt ei sobi nii ühtlane meeskond kõigile.

Ilmselt ei sobi nii ühtlane meeskond kõigile ning meiegi hulgas on mängijaid, kes tahaksid enamuse ajast platsil olla. Kui seda ei saa, muutuvad nad ebakindlaks.»

Mitmed kiibitsejad on avaldanud arvamust, et Kullamäe on peatreenerina leebe ning mängijatega liiga heades semutsevates suhetes.

Kullamäe: «Treener peab tundma oma mängijaid – meeskonnas on 12 persooni ja kõigi nende egod on erinevad, seega ei saa kõikidesse suhtuda ühtemoodi. Usun, et tunnen selles mõttes oma mängijaid väga hästi.

Minu leebuse kuvand on tekkinud ilmselt sellest, et ma ei kritiseeri oma mängijaid meedia vahendusel. Mul on piisavalt mehisust, et öelda mängijale neljasilmavestluses või kogu meeskonna ees, mida ma temast sellel hetkel arvan. Võin olla ka väga halb ja ebameeldiv inimene, kuid seda treeningutel, mitte avalikkuse ees.»

Rock on pakkunud hooaja jooksul küll mitmeid vägevaid esitusi, kuid samas on täheldatud, et Tartu klubi mängijad pole viimase hooaja jooksul individuaalselt arenenud.

Kullamäe: «Areng tekib eelkõige läbi mängude ja õnnestumiste. Leian, et meie meeskond koosneb peamiselt valmis materjalist, kes ei suudagi enam teha kvalitatiivset hüpet. Seega ongi küsimus mängijate enesekindluses. Mõni mängija võib tõesti näida mullusest tagasihoidlikuma, kuid seegi võib olla tingitud vähenenud mänguminutitest.»

***

Rockil on jäänud võimalus täita veel vaid üks eesmärk – tulla Eesti meistriks. Kullamäe hinnangul ei tähendaks see aga seniste ebaõnnestumiste heastamist. «Mis see ikka aitab, kas tuled kodus kullale või hõbedale… järgmise hooaja suhtes ei muutu nagunii midagi. Kõike tuleb taas otsast peale alustada,» sõnas ta.

 

ARVAMUSED

Andres Liinat

Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi juhatuse esimees

Asjade selline käik tekitab nördimust, kuid Balti liiga veerandfinaali kaotuse põhjusi ei tasu otsida pühapäevasest mängust, vaid esimesest kohtumisest Riias.

Mulle tundub, et Rockil on kaks häda, millest üheks on mängud võõral väljakul – kui seal võitma ei hakka, on karikavõitusid raske loota. Teine probleem on liidri puudumine – pole sellist meest, kes raskel hetkel võtaks mängu oma peale ja suudaks meeskonda vedada. Liidrite puudumine on tegelikult terve Eesti korvpalli häda, samasugune probleem vaevab ka Kalev/Cramot ja Eesti koondist.

Ma ei usu, et Rockis jääb midagi oskuste taha, meeskond on pakkunud ju ka nauditavaid hetki – näiteks eurosarja kodumäng Himikuga ja pühapäevane esimene poolaeg Baronsiga.

Probleem on ikkagi pehmemates asjades ehk vaimus ja enesekindluses. Mida saavad treeneridki teha, kui mängijad viskavad esimesel poolajal kolmeseid 15st üheksa, teisel aga 17st neli… Kusjuures viskekohad olid normaalselt välja mängitud.

Seda, kas treenereid tuleks vahetada või kuidagi karistada, ei otsusta mina üksinda, selle jaoks on meil korvpallidivisjoni juures nõukoda, kes annab vastavaid soovitusi. Praegu pole see meil jutuks olnud. Pealegi pole ju hooaja lõpuni jäänud enam väga palju. Nõukoda annab ka klubi tegevjuhtkonnale soovituse, kuidas tuleval hooajal edasi minna.

Jaak Salumets

endine korvpallur ja tipptreener

Hooaja eel sai Rocki meeskond korraliku ettevalmistuse ja selles suhtes olid kõik lahendused õiged, kuid üks asi jättis väga sügava jälje – eelmise hooaja vaheaasta, kui loobuti eurosarjast ning meeskond ei saanud piisavalt tõsiseid mänge. Seepärast ei saanud ka mängijad stabiilselt areneda, ainult Eesti meistriliigast ja Balti liigast ei piisa.

Meeskonna komplekteerimisel hakkab silma, et liiga palju on tagamehi, neile kõigile ei jätku mänguaega, samas jäi edurivi lahjaks. Peab ikka olema üks korralik tsenter, kelle ümber saaks meeskonda ehitada. Praeguse koosseisuga mängitakse aga ebastabiilselt.

Balti liiga veerandfinaalidele avaldas kindlasti mõju seegi, et Rockil oli kahenädalane mängupaus. Tean, et trenni tehti seal korralikult, kuid mängulist teravust on raske hoida. Sa võid küll viis viie vastu mängida, kuid treeningul pole ikkagi see õige tempo ja kaitse. Lisaks jättis oma jälje ka see, et mitmed mehed olid ükshaaval haiged või vigastatud.

Tean, et Gert Kullamäe filosoofia on mängitada 12 meest, kuid sellistes kohtumistes on seda ikkagi liiga palju. Tegemist pole ju Euroliiga tasemel palluritega ja ka seal leiavad treenerid otsustavateks mängudeks kaheksa või üheksa mängijat, kes peavad asja ära tooma. Rockis läks aga vahetuste rulett liiga tihedaks. Play-off on ikkagi midagi muud kui põhiturniiri mängud.

Võib-olla on aga asi selles, et ollakse oma tööga alguses ning Kullamäe tehtu ei anna veel esimesel aastal õiget efekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles