Matsalu: Ratas veereb vanas rööpas ehk sada päeva varsti täis

Atso Matsalu
, korvpallikohtunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Korvpallikohtunike Kogu juhatuse esimees Atso Matsalu.
Eesti Korvpallikohtunike Kogu juhatuse esimees Atso Matsalu. Foto: Toomas Huik

Korvpalliliidu uue presidendi Jüri Ratase sada päeva hakkab varsti täis tiksuma. Lubasin korvpallielul silma peal hoida. Alljärgnevalt avaldangi mõned mõtted.

Aus mäng on  korvpalli alus

Kahju, et presidendi ametiaeg algas kohe fopaaga. Ratas oleks pidanud järgima karikavõistluste juhendit ja mitte lubama erandit. Meenutan, et TTÜ korvpalliklubi otsustas Eesti karikavõistluste veerandfinaalist loobuda, sest Eesti Korvpalliliidu juhatus ei tühistanud TYCO Rapla kasuks tehtud eriotsust.

Vastavalt reeglitele tohib iga mängija Eesti karikavõistlustel ühe hooaja jooksul esindada vaid ühte klubi. Kuna aga Illimar Pilk alustas hooaega Rakveres, ei oleks ta tohtinud karikamängus Raplat esindada.

Niisugused on reeglid, kuid kahjuks näitas vastne president selgrootust sellega, kui ta kohe esimestel päevadel loobus reeglitest ja lasi end korvpallifunktsionääridel ümber sõrme keerata.

Avalikustada ja kaasata

Nii mina kui ka Jüri lubasime suuremat avalikustamist ja klubide kaasamist. See on ilus põhimõte, aga tühi nagu kell, kui seda sisuga mitte täita.

Praeguseks on toimunud kaks korvpalliliidu juhatuse koosolekut. Nende protokolle pole klubidele avalikustatud, otsuste tagamaadest puudub igasugune ülevaade.

Samuti võiks olla klubidel teadmine uutes komisjonides räägitust. Praegu on aga teada vaid see, et komisjonid on paisunud hiigelsuureks, aga miks, mida ja millised on esimeste kogunemiste tulemused, visioonid?

Ma arvan, et ka töö komisjonides väärib korvpalliavalikkuse tähelepanu. Mina just seda eelnevalt kirjeldatud avalikustamise all silmas pidasin. Pole vaja muuta juhatust ja komisjone järjekordseks vabamüürlaste loožiks.

Järelkasvu eest tuleb hoolt kanda

Täiesti lubamatu, et noortekoondise liikmekandidaatidelt küsitakse siiamaani raha rahvuskoondise laagrites osalemise eest. Mis sest välja tuleb? Avalikult rääkisime Ratasega mõlemad korvpalli kandepinna laiendamisest, noorte pealekasvust ja samal ajal võib mõni andekas noor rahapuudusel korvpallist kõrvale jääda? Rahvuskoondis, see on Eesti riigi esindamine! Täiskasvanute koondiste liikmekandidaatidel on laagrites osalemine tasuta.

Noorte vanemad maksavad kõik oma laste treeningud kinni ja lisaks trahvitakse neid või klubisid veel laagrirahaga. Selline totrus tuleb lõpetada.

Korvpalli populaarsus kasvab

Mis on minu arvates õnnestunud? Kindlasti on selleks televisiooni kaasamine. Paljusid selle aasta mänge on saanud jälgida kas interneti või televisiooni vahendusel. Viimane on kõige kaasakiskuvam meedium ja olen täiesti veendunud, et teleülekanded aitavad korvpalli kui kõige populaarsema pallimängu mainet üleval hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles